Přehled (278 článků)

Články : Ostatní - nezařazeno

Role UNRWA na Blízkém východě

4 Přínos programů UNRWA

Hlavním cílem UNRWA je pozitivní změna životních podmínek palestinských uprchlíků na Blízkém východě. Proto se tato kapitola věnuje již dosaženým úspěchům v šesti různých programech: vzdělávání, zdravotnictví, podpůrné sociální služby, drobné úvěry, údržba uprchlických táborů a infrastruktura a posledně nouzové projekty.

🪖︎ Bc. Pavla Fajstavrová 🕔︎ 29.11.2011 👁︎ 10778

Role UNRWA na Blízkém východě

3 Působení UNRWA

UNRWA působí celkem v pěti státech včetně vnitřního území Palestinské autonomie – pásmo Gazy, Západní břeh, Libanon, Sýrie a Jordánsko. Každé území má svá specifika, proto se pomoc UNRWA liší od potřeb tamních uprchlíků. Tato kapitola charakterizuje zmíněná území a uvádí základní informace o působení agentury.

🪖︎ Bc. Pavla Fajstavrová 🕔︎ 29.11.2011 👁︎ 12507

Role UNRWA na Blízkém východě

2 Vznik a funkce UNRWA

Agentura UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) byla zřízena v roce 1949 Organizací spojených národů za účelem pomoci palestinským uprchlíkům na Blízkém východě. Již od roku 1950 je aktivní a pokouší se ve spolupráci s místními vládami zlepšit situaci palestinských uprchlíků v oblasti zdravotní péče, vzdělání, infrastruktury aj. Působí především v uprchlických táborech v zemích sousedících s Izraelem – Libanon, Sýrie, Jordánsko, Západní břeh včetně východního Jeruzaléma a pásma Gazy.

🪖︎ Bc. Pavla Fajstavrová 🕔︎ 29.11.2011 👁︎ 12265

Role UNRWA na Blízkém východě

Úvod

Organizace spojených národů zřizuje po celém světě nespočet humanitárních, mírových, kulturních a jiných organizací a agentur za účelem monitoringu či přímo aktivního zasazení se o zlepšení podmínek ve zvolené oblasti. Jednou z takových agentur je právě United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East , jejímž úkolem je poskytovat pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě, zastávat jejich zájmy a zasazovat se o zlepšení jejich životní situace.

🪖︎ Bc. Pavla Fajstavrová 🕔︎ 29.11.2011 👁︎ 10764

Role UNRWA na Blízkém východě

1 Vznik a vývoj problému palestinských uprchlíků

Pro porozumění a zasazení problematiky palestinských uprchlíků do kontextu je nutné zmínit historické příčiny celého konfliktu. Tato kapitola uvádí jednotlivá období, která měla ve zmíněné problematice význam. Mimo zásadní zlomové události, jako byl vznik státu Izrael a šestidenní válka, kterým tato kapitola vymezuje nejvíce prostoru z důvodu největších uprchlických vln v těchto obdobích, se hovoří také o vzniku konfliktů mezi Židy a Araby vůbec. Dále jsou ve stručnosti zmíněna fakta o událostech následujících po šestidenní válce jako černé září 1970, invaze do Libanonu, arabské intifády a situace v oblasti Izraele a Palestiny v 21. století.

🪖︎ Bc. Pavla Fajstavrová 🕔︎ 29.11.2011 👁︎ 12749

Jaderná energetika z pohledu energetické bezpečnosti

Počátek debaty o energetické bezpečnosti datujeme do období ropných šoků v 70. letech 20. století. Od té doby se téma energetické bezpečnosti postupně rozšířilo a kromě ropy zahrnulo i všechny ostatní zdroje energie, související infrastrukturu, rozhodovací procesy i trhy. Dnes je tento pojem používaný v mnoha disciplínách a jeho definice není v žádném případě jasná.
🪖︎ Zdislava Martínková 🕔︎ 08.08.2012 👁︎ 13609

Region Jihočínského moře jako bezpečnostní komplex

Jihočínské moře a rostoucí zájem velmocí o něj plní titulní stránky novin. Následující text si klade za cíl zevrubnou analýzu této oblasti hned z několika dimenzí doufajíce, že tak přispěje k lepšímu pochopení této vzdálené, avšak pro geopolitiku 21. století patrně klíčové oblasti.
🪖︎ Juraj Nosál 🕔︎ 08.08.2012 👁︎ 17911

Výcvik s těmi nejlepšími

Možností projít výcvikem více či méně napodobujícím vojenské standardy je na trhu několik, počínajíc amatérskými nabídkami různých nadšenců přes airsoftové jednotky, jejich příslušníci většinou také viděli armádu jen na obrázku, po vysloužilé vojáky a veterány. Ale ani nabídka bývalých profíků není vyrovnaná. Záleží na zkušenostech. Program SOG Defence rozhodně patří ke špičce, pokud není úplně nejlepší.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 10.11.2012 👁︎ 18316

Konfliktný potenciál Arktídy: Pozícia a záujmy Kanady

Práca „Konfliktný potenciál Arktídy: Pozícia a záujmy Kanady“ sa zaoberá aktuálnym vývojom situácie v Arktíde na úrovni medzinárodných vzťahov. Práca je reakciou na prebiehajúce klimatické zmeny, roztápajúci sa ľadovec, prítomnosť nerastného bohatstva a narastajúce napätie v tejto oblasti. Cieľom práce je predstaviť región Arktídy a aktérov v ňom pôsobiacich,  zhodnotiť možnosť vypuknutia ozbrojeného konfliktu a priblížiť pozíciu Kanady v Arktíde. Autor uskutočňuje svoju analýzu na zá-klade primárnych zdrojov a článkov v odborných periodikách. Práca konštatuje existenciu konfliktu medzi arktickými štátmi. Ale riziko vypuknutia ozbrojeného konfliktu považuje za malé, pokiaľ zainteresované štáty budú naďalej rešpektovať existujúci právny rámec. Geopolitický význam Arktídy bude v budúcnosti rásť.
🪖︎ sekuritaci.cz 🕔︎ 14.02.2012 👁︎ 16511

Energetická dimenze rusko-kazašských vztahů

Kazachstán a Rusko mají vzhledem ke geografické blízkosti a ekonomické provázanosti velmi specifické vztahy. Tento text se snaží nastínit energetickou stránku jejich vzájemných vazeb. Vzhledem k omezenému rozsahu se práce nezabývá všemi energetickými surovinami, ale soustředí se pouze na ropu a zemní plyn.
🪖︎ sekuritaci.cz 🕔︎ 16.02.2012 👁︎ 14597

Chudoba států a občanská válce v Africe

Vlna občanských válek, genocid a slabých či zhroucených států v Africe se zajisté stala jedním z nejpalčivějších problémů v post-studenoválečném světě, který se bytostně dotýká i Evropy. Následující text se snaží najít korelaci mezi příjmy HDP zemí Afriky a pravděpodobností vypuknutí občanské války.
🪖︎ Zdeněk Vodák 🕔︎ 14.02.2012 👁︎ 17285

Strukturální prevence jako základní postup proti vypuknutí a eskalaci vnitrostátního násilného konfliktu

Tato práce se zabývá konceptem strukturální prevence jako hlavním postupem proti vypuknutí a eskalaci násilí ve vznikajícím vnitrostátním konfliktu a pracuje se hypotézou, že strukturální prevence je podstatnou součástí prevence násilí ve vnitrostátních konfliktech a že redukce strukturálního násilí tak může sama o sobě zabránit vzniku konfliktu nebo jeho eskalaci mezi znesvářenými stranami.
🪖︎ Kateřina Janská 🕔︎ 16.02.2012 👁︎ 14382

Vybrané trendy globální bezpečnosti

3. Energetická bezpečnost

Energetická bezpečnost je typickým případem rozšířeného konceptu bezpečnosti. Přístup k energetickým zdrojům byl vždy zásadní otázkou a vedly se o něj i spory. Větší důraz je ovšem na energetickou bezpečnost kladen od ropných šoků 70. let. Ropné šoky vyvolaly otřes v mezinárodních vztazích. Doposud se postavení státu odvíjelo především od vojenských faktorů. V situaci, kdy se země musely potýkat s nedostatkem energetických zdrojů, získaly na důležitosti země jako Saúdská Arábie nebo Kuvajt, které byly sice vojensky nevýznamné, ale zato disponovaly nedostatkovými surovinami.

🪖︎ Bc. Jana Strouhalová 🕔︎ 13.12.2011 👁︎ 20837

Vybrané trendy globální bezpečnosti

Základní tezí této práce bylo, že se bezpečnostní prostředí proměňuje. Kromě celkového vývoje mezinárodního systému směrem k multipolaritě ho ovlivňují i další dílčí změny. Mezinárodní systém je komplexnější a žádnou dimenzi bezpečnosti nelze podceňovat. Rovněž nelze podceňovat ani nové aktéry, neboť se v nich skrývá velký potenciál, ať jde o počet obyvatel, smýšlení či schopnosti aktérů. Rozrůstá se škála hrozeb i jejích možných nositelů a stírá se rozdíl mezi vnitřní a vnější bezpečností. V globalizovaném světě bude také podoba bezpečnostního prostředí více záležet na ekonomických faktorech.
🪖︎ Bc. Jana Strouhalová 🕔︎ 13.12.2011 👁︎ 15857

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více