Přehled (1251 článků)

Období druhé světové války (1938-1945) : Druhá světová válka [1939-1945]

Operace Chastise - Nebezpečné žabky (1. díl)

Katastrofální záplavy v posledních letech ukázaly, jak mocným živlem může být voda. Během 2. světové války přišli Britové s nápadem využít sílu vodních mas cíleně. Stačilo by narušit přehradní hráz a voda by dokonala dílo zkázy. Jenže to se snadno řekne, ale mnohem obtížněji provede. Operace Chastise dokázala, že to při troše vůle není nemožné.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 31.01.2015 👁︎ 25923

Operace Chastise - Nebezpečné žabky (2.díl)

Jednou z nejodvážnějších akcí RAF za 2. světové války byl nálet na přehrady v Porúří. Nálet vyžadoval dokonalé plánování a souhru celé perutě. Od samého začátku do konce byl nebezpečný a výsledek byl nejistý. Osádky do poslední chvíle netušily, o jaký cíl se jedná. Věděly jen, že to nebude běžný, nýbrž nějaký cenný cíl a cena, kterou budou muset zaplatit, bude zřejmě vysoká.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 01.02.2015 👁︎ 19603

T-34 Tank hrdinů!

Je těžké psát o tak provařeném stroji jako je téčko. Sice je možno na netu najít nějaké detailopisy, ale mě tedy v mnohém zrovna moc neuspokojily. Je to moc všeobecné anebo nečesky. Pokusím se vám to podat tak, jak jsem si to zaznačil do texťáku já.
🪖︎ Dolin404 🕔︎ 07.07.2008 👁︎ 93872

Liberatory pro čínské bojiště

Dne 4. května 1943 zahájila 14. AF do té doby největší ofenzivní akci USAAF na čínském bojišti. Z letišť v Čcheng-kungu, Jen-kchaji a Kchun-mingu ráno odstartovalo na 30 bombardérů a 24 stíhaček P-40.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 04.11.2012 👁︎ 23915

Balkánská letecká záchranná služba

Operace Halyard byla spojenecká letecká operace za liniemi Osy během druhé světové války. V červenci 1944 vypracoval Úřad strategických služeb (OSS) plány na vyslání týmu k četnickým jednotkám vedeným generálem Dražou Mihailovićem na Němci okupované území Vojenského velitelství v Srbsku za účelem evakuace spojeneckých letců sestřelených nad touto oblastí.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 19.02.2023 👁︎ 6051

Komando z lidojedských ostrovů

Když požár druhé světové války zasáhl také oblast Tichomoří, zdálo se jen velmi málo pravděpodobné, že by se ke spojeneckému úsilí vyčistit obsazené ostrovy od Japonců hodlaly připojit také domorodé kmeny ze vzdáleného souostroví Fidži.
🪖︎ Scotty 🕔︎ 05.04.2003 👁︎ 24821

Povstání ve varšavském ghettu

Jednou z mnoha otázek pojících se s tématikou holocaustu je, proč se Židé nebránili? Respektive proč neprokázali více odporu proti nacistické genocidě? Pro mnohé je těžko pochopitelné, proč se za daných podmínek Židé nevzbouřili a neprokázali násilný odpor ve větší míře; vzhledem k početní převaze např. v koncentračních táborech. Důvodů se nabízí hned několik. Jednak bylo smrtelným zločinem jakkoliv napomáhat židovskému obyvatelstvu, tudíž bylo velmi obtížné získat zbraně. Dále jakýkoliv projev odporu měl za následek exemplární pomstu na mnohem širší cílové skupině, než jen na aktérech resistence. Absence ozbrojených protestů ze strany Židů nebyla otázkou morálních pohnutek, jako spíše zvažováním mezi „menším a větším zlem“. Přesto však můžeme nalézt výjimky. Jednou z nich je povstání ve varšavském ghettu, které se stalo symbolem národní hrdosti a odvahy postavit se nesrovnatelně silnějšímu protivníkovi, i přes mizivou šanci na úspěch.
🪖︎ Daniela Gruberová 🕔︎ 15.02.2012 👁︎ 31497

Obsazení mostu u Remagenu 1945

Bitva u Remagenu byla osmnáctidenní bitva během spojenecké invaze do Německa za druhé světové války od 7. do 25. března 1945, kdy americké jednotky nečekaně dobyly Ludendorffův most přes Rýn v neporušeném stavu. Podařilo se jim jej udržet proti německému odporu a vybudovat další dočasné přechody. Přítomnost předmostí na Rýnu posunula o tři týdny plánovaný přechod západních spojenců přes Rýn do německého vnitrozemí.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 15.02.2023 👁︎ 7138

Oběť číslo 881

Stovky trosečníků z křižníku Indianapolis zaplatily v posledních válečných dnech životem za selhání amerického záchranného systému. 85 hodin je v Pacifiku zabíjela žízeň, slunce a žraloci. Kapitán McVay přežil. Námořnictvo z něj udělalo obětního beránka. McVaye, který spáchal sebevraždu, omilostnil až prezident George W. Bush.
🪖︎ Ondřej Fér 🕔︎ 14.12.2003 👁︎ 37260

Wekusta - meteorologická služba Luftwaffe

Základní pilíře války, strategie a taktika, nevyhnutelně závisí na neovlivnitelném faktoru: počasí. S rostoucí sofistikovaností shromažďování, analýz a předpovídání počasí na počátku 20. století se předpovídání počasí stalo nedílnou součástí druhé světové války. Pro Evropu byla nejdůležitější geografickou oblastí pro sběr dat Arktida, odkud se bouřlivé počasí přesunovalo na východ a jih. Důležitá data z arktických stanic, sahajících od Grónska k Sibiřskému moři přes Špicberky a Zemi Františka Josefa, byla téměř úplně odříznuta poté, co byly tyto stanice postupně obsazeny Spojenci. Britové šli o krok dále a do Německa vysílali falešná data o počasí. Německo muselo začít jednat agresivně, aby vyhrálo válku ve shromažďování dat.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 13.02.2023 👁︎ 5103

Koncentrační tábor Buchenwald

Nacistický koncentrační tábor založený v červenci 1937 na kopci Ettersberg nedaleko Výmaru v Německu. Byl to jeden z prvních a největších koncentračních táborů na území Německa z roku 1937. Mezi prvními internovanými bylo mnoho skutečných nebo domnělých komunistů. Vězni pocházeli z celé Evropy a Sovětského svazu - Židé, Poláci a další Slované, duševně nemocní a tělesně postižení, političtí vězni, Romové, svobodní zednáři a váleční zajatci. Byli zde také obyčejní zločinci a sexuální "devianti".
🪖︎ Kurt Kriegel 🕔︎ 02.11.2004 👁︎ 47948

Třetí bitva o Charkov

Charkov. Druhé největší město Ukrajiny, průmyslové centrum a významný dopravní uzel. Během druhé světové války se stal čtyřikrát místem těžkých bojů mezi německými a sovětskými jednotkami. V říjnu roku 1941 jej dobyla německá 6. armáda. Sovětský pokus o dobytí města v květnu 1942 Němci odrazili. O necelý rok později, v předjaří roku 1943, Rudá armáda Charkov získala a v zápětí zase ztratila. Během této, v pořadí již třetí bitvy o Charkov, prodělal svůj bojový křest 1. československý polní prapor. Definitivně přešlo město do sovětských rukou v srpnu roku 1943.

🪖︎ Gebirgsjäger 🕔︎ 12.03.2013 👁︎ 42793

Boj o Sokolovo - 14. část

Závěrečná část seriálu o prvním bojovém vystoupení čs. jednotky na východní frontě se zabývá problematikou čs. vojáků zajatých v Sokolovu. 
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 01.03.2015 👁︎ 32306

Boj o Sokolovo - 13. část

Čs. vojáci byli obyčejní lidé, jako ve všech armádách. Byli tu hrdinové, byli tu i zbabělci. Jedni i druzí jsou součástí úplné historie nasazení 1. polního polního praporu u Sokolova a nemá cenu tvrdit, že druhá kategorie neexistovala. Přesto nelze přehlédnout, že zbabělců bylo jen několik, zatímco těch, kteří neopustili své bojová stanoviště bylo mnohem, mnohem více... 
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 01.03.2015 👁︎ 29156

Boj o Sokolovo - 11. část

Po tvrdých bojích u Sokolova hrozilo čs. praporu obklíčení. Proto dostal rozkaz k ústupu, během kterého však o dramatické okamžiky nebyla nouze... 
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 28.02.2015 👁︎ 27193

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více