Přehled (74 článků)

Články : 19. století (1815-1914)

Nejkratší válka

Z historie známe spoustu různě dlouhých válek. Sedmidenní, sedmiletou, třicetiletou a dokonce i stoletou. Napadlo vás však někdy, jak dlouho trvala nejkratší válka? Věřte nebo ne, ale bylo to půl hodiny. Přesně půl hodiny a osm minut. Nejednalo se přitom o nějakou potyčku nějakých mafiánských rodin nebo domorodých kmenů, ale o regulérní konflikt dvou suverénních států. Došlo k němu před více než sto lety na východním pobřeží Afriky, kde se v srpnu 1896 dostali takříkajíc „do křížku“ (nebo možná půlměsíce – jednalo se totiž o konflikt křesťanské a muslimské země…) Velká Británie a Zanzibar.
🪖︎ Cesky Cestovatel 🕔︎ 09.12.2016 👁︎ 19600

Počátky divadla v českých zemích

V této práci se budu snažit nastínit dění v českých zemích v kulturní oblasti, a to především v oblasti divadla. Historie divadla v 18. a 19. století je velmi obsáhlá a ovlivnilo ji několik faktorů, které se ve své práci budu snažit nalézt a osvětlit. Celé 19. století je plné společenských změn a vliv divadla je v tomto velmi důležitý a v Čechách určitě nepřehlédnutelný.
🪖︎ Lipková Lucie 🕔︎ 04.06.2007 👁︎ 72429

Pechotné jednotky uhorskej vlastibrany pred 1. svetovou vojnou

Honvédske jednotky vznikli na základe rozsiahlych štátoprávnych zmien, ktoré zasiahli Habsburskú monarchiu a viedli k vzniku dualistickej monarchie. Tieto jednotky predstavovali uhorskú armádu v rámci ozbrojených síl monarchie. Vznikom a vývojom týchto jednotiek sa zaoberá nasledujúci článok.

🪖︎ Radoslav Turik 🕔︎ 03.08.2008 👁︎ 30428

Druhá Francúzska intervencia

2. Francúzska intervencia bola vlastne voľným pokračovaním Vojny za reformu, počas ktorej sa Mexické konzervatívne kruhy chopili svojej druhej šance. Vyvrcholením bolo na krátku dobu pokus o ustanovanie druhého cisárstva, ktoré však po stiahnutí sa intervenčných vojsk rýchlo skončilo porážkou a popravou vedúcichčiniteľov monarchie.
🪖︎ Wlasto Klucar 🕔︎ 18.12.2009 👁︎ 26149

I. mexické Impérium a pokusy o znovudobití Mexika

Mexické Impérium je vytvorené ihneď po osamostatnení novej krajiny a tervá relatívne veľmi krátko od 1821 do 1823, kedy je na základe Planu Casa Mata rozpusetené a cisár prinútený odísť do exilu v Európe. Následne je vytvorená republika.
🪖︎ Wlasto Klucar 🕔︎ 15.09.2009 👁︎ 23317

Jazdecké jednotky uhorskej vlastibrany pred 1. sv. vojnou

Honvédske jednotky vznikli na základe rozsiahlych štátoprávnych zmien, ktoré zasiahli Habsburskú monarchiu a viedli k vzniku dualistickej monarchie. Tieto jednotky predstavovali uhorskú armádu v rámci ozbrojených síl monarchie. Jedným zo základných druhov honvédskych jednotiek bola jazda.

🪖︎ Radoslav Turik 🕔︎ 03.08.2008 👁︎ 27988

Jednoroční dobrovolníci rakousko-uherské armády

O existenci jednoročních dobrovolníků rakousko-uherské armády ví přinejmenším každý, kdo četl Haškova Švejka. Konec konců i sám Jaroslav Hašek byl jedním z nich, byť se v této funkci příliš neosvědčil. Tento článek je pokusem objasnit, jak pojem "jednoroční dobrovolník" vznikl a co bylo jeho obsahem...
🪖︎ Karel Oktábec 🕔︎ 22.11.2015 👁︎ 52371

Mistři života a smrti

Historie trestu smrti a s ní i mnoha tajemstvími opředeného katovského řemesla je stará téměř jako lidstvo samo.

Zpočátku se jednalo o akt odplaty, vykonávaný většinou těmi, kterým byla oběť nejbližší. Postupně, s příchodem institucí, nabýval i tento trest institucionální charakter. Tresty smrti se v dávné historii nejčastěji vykonávaly zardoušením, setnutím mečem či sekerou, upálením zaživa, zazděním, naražením na kůl či ukřižováním.

🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 27.02.2015 👁︎ 46989

Kulka pro císaře

Bratra rakouského císaře, Ferdinanda Maxmiliána Habsburského, přivedla jeho dobrodružná povaha až na popraviště.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 28.02.2015 👁︎ 17612

Bitva u Visu 20. 7. 1866

Ve válce 1866 proti sobě stálo Rakousko a jeho němečtí spojenci na straně jedné a Prusko a jeho němečtí spojenci společně s Itálií na straně druhé. Ačkoliv k rozhodujícímu střetu došlo na severním válčišti, u Hradce Králové, námořní střetnutí, ke kterému došlo u ostrova Lissa (dnes Vis) na jižním válčišti mělo pro rakousko-italské vztahy větší význam než bitva u Hradce Králové.
🪖︎ Radim Kapavík 🕔︎ 05.08.2006 👁︎ 28032

Nejslavnější přestřelka Divokého západu

V historii Západu neexistuje souboj, který by víc poutal pozornost a jitřil fantazii lidí, než tento. Bylo o něm napsáno mnoho a mnohokrát také byl zfilmován. Dodnes se u ohrady O. K. v Tombstonu pravidelně divákům předvádí jeho divadelní verze. Přesto se dnes jen obtížně dobíráme skutečnosti, už proto, že těch několik svědků, kteří ho skutečně viděli na vlastní oči, ho pak každý popsali úplně jinak. Proto v žádném případě netvrdím, že právě tato verze je pravdivá – vznikla sice pečlivým porovnáváním různých pramenů, které se však často přímo diametrálně liší a proto se domnívám, že opravdovou skutečnost se už nikdo nikdy nedozví…
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 01.08.2003 👁︎ 54462

Nejslavnější přestřelka Divokého západu

V historii Západu neexistuje souboj, který by víc poutal pozornost a jitřil fantazii lidí, než tento. Bylo o něm napsáno mnoho a mnohokrát také byl zfilmován. Dodnes se u ohrady O. K. v Tombstonu pravidelně divákům předvádí jeho divadelní verze. Přesto se dnes jen obtížně dobíráme skutečnosti, už proto, že těch několik svědků, kteří ho skutečně viděli na vlastní oči, ho pak každý popsali úplně jinak. Proto v žádném případě netvrdím, že právě tato verze je pravdivá – vznikla sice pečlivým porovnáváním různých pramenů, které se však často přímo diametrálně liší a proto se domnívám, že opravdovou skutečnost se už nikdo nikdy nedozví…
🪖︎ Radek Enžl 🕔︎ 01.08.2003 👁︎ 37616

Krvavá léta 1938-45 (8)

Ztracení hrdinové

Dospělost a sebevědomí národa se pozná podle toho, jak hodnotí své vojáky, i když vlivem politických i osobních událostí stáli na různých válečných stranách. Mladá a nová republika se k vojákům sloužícím císaři nezachovala sice vyloženě špatně, ale adorovala hlavně legionáře. Tehdy to bylo pochopitelné. Můžeme říci, že kdyby nebylo statečných českých „rakousko-uherských“ vojáků, kteří vytvořili základ nové čs. armády, nikdy by ČSR možná nevznikla. Protože ta vznikla diplomacií, ale podloženou silou.

🪖︎ Václav Vlk st. 🕔︎ 02.12.2012 👁︎ 22695

Krvavá léta 1938-45 (7)

Frontoví veteráni

O Československé armádě, která hned v říjnu 1918 začala osvobozovat a obsazovat území nového Československa, se toho obecně příliš mnoho neví. Za první republiky se tak nějak "úředně" předstíralo, že vítězství přinesli legionáři. Za komunistů se mluvilo jen o českých rudoarmějcích a legionáři byli zaprodanci imperialismu nebo bojovali proti bolševikům a VŘSR byla jediná, která nám vlastně přinesla svobodu. Navíc, co jsem živ, kdekdo mele o zbabělých Češích. Plně v souladu s názory vídeňské nacionalistické propagandy za Rakousko-Uherska i poúnorových komunistů. Je zajímavé, že Hitler jako voják bojující v 1. světové válce byl ve svých názorech na československé vojáky a národ coby zbabělce za války velice opatrný. Za protektorátu odmítal zapojit do války jakékoliv české vojáky, ačkoliv jinak bych ochoten použít i Bosňáky, Albánce a Indy...

🪖︎ Václav Vlk st. 🕔︎ 19.05.2014 👁︎ 18853

Krvavá léta 1938-45 (6)

Znojmo kapitulovalo. Jdeme na Bratislavu!

Morava, i když je již více než tisíc let součástí českých zemí, nejsou Čechy a je tam vždycky všechno trošku jinak. Nejinak tomu bylo i v roce 1918.

🪖︎ Václav Vlk st. 🕔︎ 19.05.2014 👁︎ 22906

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více