Přehled (278 článků)

Články : Ostatní - nezařazeno

Válečný prožitek smrti

Bože, jak já se bojím. Teď, když jsem sám, to ani nemusím skrývat; už vlastně nemusím skrývat vůbec nic. Nemusím se starat o to, jak se tvářím, protože mě nikdo nevidí; dělí mě od nich totiž jedenadvacet tisíc stop a navíc bych v téhle chvíli, kdy mě to znovu popadlo, nedovedl nic předstírat, ani kdybych chtěl. Nic mě nenutí, abych stiskl zuby a zaťal žvýkací svaly jako tehdy při obědě, když ten desátník přinesl depeši s rozkazem a předal ji Tinkerovi, který zvedl oči, podíval se na mě a řekl: „Charlie, je řada na tobě. Teď musíš nahoru ty.“ Jako bych to nevěděl. Jako kdyby mi nebylo jasné, že teď to čeká mě.

Roald Dahl, Přepínám. Deset příběhů o letcích a létání

🪖︎ PhDr. Ladislav Kudrna, Ph.D. 🕔︎ 02.02.2013 👁︎ 27555

Válečné hlasy aneb muži v bitevní vřavě

Byl tam strašný smrad. Byl tak strašný, že nás skoro otrávil. Smrad hnijícího masa. Stará německá fronta zákopů byla pokryta těly, která všechna zčernala. Těla tam ležela od počátku července. Bylo to nemravné. Plukovník Pinney obstaral nosítka a naším úkolem bylo dát na ně mrtvoly, odnést je a hodit do jámy. Muselo v ní být přes tisíc mrtvol. Nevím, kolik jsme těchto těl takto pohřbili. Nikdy nezapomenu na ten pohled. Mrtvoly všude kolem. Nikdy na to nezapomenu. Bylo mně jen 18 let, ale uvědomil jsem si, že zde není všechno v pořádku.

Z dopisu britského vojáka z léta roku 1916, v době krvavé bitvy na Sommě

🪖︎ PhDr. Ladislav Kudrna, Ph.D. 🕔︎ 01.02.2013 👁︎ 21079

Šarže se pozná

Od ledna 2011 bychom v ulicích měst a obcí, v autobusech, vlacích a tramvajích měli potkávat vojáky Armády České republiky s poněkud jinými hodnostními označeními. V souvislosti s novelou zákona 221/1999 Sb. o vojácích z povolání se mimo jiné upravuje současná hodnostní struktura. Základ naprosté většiny armád NATO tvoří poddůstojnický sbor, u nás přitom byly tyto hodnosti až doposud vyhrazeny vojákům v základní službě a záloze. Stali jsme se tak doslova armádou šarží. A právě proto nyní dochází ke změně. V tomto článku bychom vám chtěli nejen přiblížit připravované novinky v této oblasti, ale udělat i malou exkurzi do historie hodnostního označení.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 25.11.2011 👁︎ 108134

Malé bitvy s vyslýchajícím

Čeští vojáci odcházející do zahraničních misí jsou připravováni na eventualitu, že mohou padnout do zajetí. Kromě teoretické části, která obsahuje řadu důležitých informací, mají možnost si během praktického výcviku takovouto situaci vyzkoušet na vlastní kůži. Přesto platí, že až realita ukáže, nakolik jsou schopni takovéto mezní situace zvládat.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 18.11.2011 👁︎ 21166

Od jaderné války k bitvě o klimatizaci: exkluzivně s piloty bombardérů B-52 a B-1B

OSTRAVA/PRAHA Na Dnech NATO se letos poprvé představuje nadzvukový bombardér B-1B Lancer, legendární B-52 do Česka zavítal již popáté. Piloti obou letounů si na server Lidovky.cz udělali hodinu času. Vyprávěli, jak se provádí jaderný útok, jakými misemi dnes podporují mimo jiné i české vojáky i zda se dá přežít 30 hodin zavřený v hliníkové trubce.
🪖︎ Marcel Šulek 🕔︎ 21.09.2016 👁︎ 10598

Prvé štátne útvary západných Slovanov

Tento článok sa zaoberá prvými štátnymi útvarmi, ktoré v dnešnej strednej Európe založili západní Slovenia. Príspevok si nekladie za cieľ hlbšie analyzovať jednotlivé štátne útvary, ale jeho zámerom je čitateľovi predostrieť stručny prehľad o vývoji týchto štátnych útvarov.
🪖︎ Martin Drobňák 🕔︎ 20.11.2006 👁︎ 43553

Boje ve městech

Mestské oblasti okrem kultúrneho, historického či hospodárskeho významu veľmi často hrali rozhodujúcu rolu ; prípadne minimálne významne ovplyvňovali ; vojenské operácie. Boje medzi gréckymi mestskými štátmi, perzské ťaženia, boje o Rím (len samotný Rím sa počas svojej existencie stal priamou súčasťou 12 vojenských operácií), či príklady z nedávnej minulosti Stalingrad, Basra, Bejrút, Sarajevo, Groznyj, Nadžáf, Kirkúk dávajú tušiť, že spolu s vyššie načrtnutými trendmi sa vojenským konfliktom v mestách ľudstvo v budúcnosti s určitosťou nevyhne. Každá vojenská operácia USA po roku 1990 až dodnes v nižšej, či vyššej miere zahŕňala aj boj mestách.
🪖︎ Karolína Koščová 🕔︎ 14.02.2012 👁︎ 20207

Íránská námořní strategie a výzbroj

Íránská námořní strategie je naprosto učebnicovým příkladem strategie sea denial. Vzhledem k možnostem a zdrojům Íránu je pro něj nejen výhodná, ale prakticky jediná možná. Ačkoli strategie odepření přístupu je svou podstatou asymetrická, Írán díky ní poměrně efektivně naplňuje hlavní požadavky na námořnictva dneška. 
🪖︎ Michal Mádl 🕔︎ 15.02.2012 👁︎ 22315

Četnický pes Alto

Významným pomocníkem četnictva při výkonu pátrací služby byli služební psi. Z tohoto důvodu patřil vůdce služebního psa se svým svěřencem do systemizovaného stavu četnické pátrací stanice. Kniha „Četnický pes Alto“ popisuje více než pětileté soužití četníka Rudolfa Votruby s jeho vlastním služebním psem německým ovčákem „Alto“, úspěchy i nezdary této dvojice v boji proti rušitelům zákonů a je životopisem jednoho z řady čtyřnohých hrdinů.
🪖︎ Michal Dlouhý 🕔︎ 18.01.2010 👁︎ 22127

Postmoderní válka: může být konflikt ve Rwandě označen jako postmoderní válka?

Jak řekl pruský vojenský teoretik Clausewitz: „každý věk by měl mít své osobité formy války..., každý by tedy měl mít svou vlastní teorii války. Ti kdo chtějí pochopit válku, musí mít pronikavý pohled na její hlavní rysy...v té které době“ (Clausewitz 1950: 584). Po skončení Studené války se v mezinárodním systému začíná objevovat nový fenomén – postmoderní válka. Je nutné zmínit, že ne všichni autoři zabývající se tímto konceptem, považují za začátek postmoderního válčení konec Studené války. Např. Chris Gables Gray mluví o nástupu postmoderního válečnictví již koncem 2. světové války. Jiří Šedivý jako poslední válku, která by spadala do kategorie moderní, označuje válku v Perském zálivu.
🪖︎ Lucie Vargová 🕔︎ 16.02.2012 👁︎ 19307

Město Louny si připomene své RAFáky

Ve středu, 16. 9. od 14.00 budou na Mírovém náměstí v Lounech odhaleny tři pamětní desky místním rodákům. Nejen lounští si připomenou S/L Bohumila Kimličku, F/Lt Miroslava Vilda, DFC a P/O Jaroslava Skutila.
🪖︎ Radek Havelka 🕔︎ 16.09.2015 👁︎ 11616

Medvěda nahradil mrštný rys

Mnohonárodní prapor vojenské policie získal během cvičení Sharp Lynx 2012 v polském Wedrzynu certifikaci a je připraven k nasazení.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 25.02.2015 👁︎ 17732

Výstřel je až to poslední

Armádní odstřelovači se již dva roky zdokonalují ve speciálním kurzu, který pro ně organizuje vyškovské oddělení elektronického boje a průzkumu.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 31.01.2015 👁︎ 23786

Krav Maga Global ve sladovně Mýto

Už nějaký čas jsem se chystal navštívil paintballové hřiště zřízené celkem nedávno v Mýtě (okres Rokycany). K návštěvě jsem proto rád využil pozvání u příležitosti střeleckého kurzu cvičitelů sebeobranného a taktického systému Krav Maga Global (KMG). Při té příležitosti se mi také poštěstilo položit pár otázek řediteli KMG v ČR Jakubu Otipkovi.
🪖︎ Jiří Fencl 🕔︎ 11.02.2015 👁︎ 19518

Hra s tygrem

Armáda České republiky před rokem zahájila systematickou přípravu vojáků izolovaných na území protivníka.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 31.01.2015 👁︎ 21410

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více