Přehled (466 článků)

Období první světové války (1914 - 1918) : První světová válka [1914-1918]

Seydlitz: Důkaz houževnatosti

Lodě, které vycházely z loděnic císařského Německa, patřily jednoznačně k tomu nejlepšímu, co nesly vody oceánů. Houževnaté, dobře pancéřované lodě s vynikajícími dělostřelci byly za 1.světové války pro námořní síly Velké Británie neustálým nebezpečím. Přestože došlo vlastně jen ke dvěma velkým bitvám, ukázaly německé lodě, že jsou soky, na nichž si britská flota může dost dobře vylámat zuby. Obou zmíněných bitev se účastnil i bitevní křižník Seydlitz. V obou byl těžce poškozen, přesto se dočkal potupného samopotopení ve Scapa Flow.
🪖︎ Ondřej Fér 🕔︎ 17.07.2003 👁︎ 31201

A/M Karel Janoušek arm. gen. RNDr., KCB

Když se tady u nás na Černém Mostě rozhlédnu a přečtu si názvy ulic, vidím jedno zajímavé jméno vedle druhého. Samí hrdinové. Ocelka, Breitcetl, Bryks, Dygrýn, František, Vašátko, Valenta, Maňák... Letci, kteří za druhé světové války bojovali v řadách RAF proti nenáviděnému nepříteli, za osvobození vlasti, za demokracii, ideály Masaryka a Beneše, za návrat do svých domovů. Jim všem pak vévodí jméno jediného československého leteckého maršála, muže, který po celých pět válečných let prakticky vedl naše letectvo ve Velké Británii a který pomohl budovat jeho slávu a jméno naší Československé republiky, A/M RNDr. Karla Janouška, KCB...
🪖︎ Joey Pytlák Říha 🕔︎ 02.05.2007 👁︎ 54674

Parazitní letouny

Od doby, kdy se objevily první letouny těžší než vzduch a začaly konkurovat do té doby kralujícím vzducholodím, koketovali konstruktéři s myšlenkou používat těžší letadla (pojem letadlo zahrnuje veškeré létající stroje tedy letouny těžší vzduchu i aerostaty lehčí vzduchu) k vynášení lehčích.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 16.11.2004 👁︎ 59381

Asiago 1916

Úspěšná Rakousko-uherská ofenziva na alpské frontě proti Itálii v roce 1916. Stručný popis bitvy dobovým pohledem obou bojujících stran. Mezi historiky je také známa pod názvem "Strafexpedition" - trestná výprava, tak ji označovala dobová rakousko-uherská propaganda v duchu tehdejší rétoriky o potrestání zrádné Itálie, jež přešla z Trojspolku na stranu Dohody.
🪖︎ Karl Schlange 🕔︎ 28.12.2005 👁︎ 29918

Monte Grappa 1917-18

Strategické umístění Monte Grappa nezůstalo nepovšimnuto ani jednou z bojujících stran. Italové vybudovali svoje opevnění na severní části vrcholu, ohromné bludiště z postavení s kanóny a kulomety, které bylo zapuštěno hluboce do skály, díky zkušenostem Francouzů od Verdunu.
🪖︎ Melkor 🕔︎ 28.12.2005 👁︎ 51785

Ženy coby vojáci za 1. světové války

Bezprostřední účast žen v bojích během 1. světové války byla ve válečných časech velmi živě sledována a komentována. V té době nebyly noviny, které by o jejich přímé účasti v bojích nepřinesly podrobné zprávy. To samé platí i pro časopisy. Téměř ve všech armádách, ať už na straně Dohody, nebo Ústředních mocností, se ženy přímo zapojily do bojů na frontě.
🪖︎ Dušan Polanský 🕔︎ 20.01.2001 👁︎ 54381

Obrněné vlaky ruské armády za 1. světové války

První obrněný vlak ruské armády postavil již na začátku srpna 1914, tedy na úplném začátku bojových operací, 9. železniční prapor v Tarnopolu. Zajímavé je, že řada jeho prvků pocházela od nepřítele. Zpočátku sestával z kořistní rakouské lokomotivy opatřené pancéřováním a tří vozů, jednoho dělového a dvou kulometných. I celá jeho výzbroj pocházela z kořisti získané na nepříteli.
🪖︎ Zdeněk Sedláček 🕔︎ 07.04.2019 👁︎ 19979

Tragédie jménem Versailleský systém

Již v roce 1915 bylo jasné, že na hlavním bojišti první světové války – západní frontě – nastal pat. Podobně jako v předcházejících konfliktech, především válkách o dědictví v 18. století, mohla existovat naděje, že problémy nakonec vyřeší diplomaté. Bohužel veškeré tyto naděje vzaly záhy zasvé.
🪖︎ Jan Ešner 🕔︎ 19.01.2003 👁︎ 45301

Boje na masivu Pasubio (1916-1918)

„Celý tento úsek byl pro vojáky peklem. Strategická důležitost velela držet ho stůj co stůj, a proto se platila každá hodina krví a životem. V šíři několika kilometrů příšerný bubeník nedopřával si odpočinku, a i v noci zasvištěl občas dělový náboj, rozeřval se tichem a zanechával po sobě ozvěnu hrozivou a hlučnou. Na Monte Passubiu, jak se hora jmenovala, bylo nejhůře. Čerti vědí, jaké prokletí toto místo pronásledovalo. Nepřítel bil a bil, jako o závod, aby se po dvou letech náporu shledalo, že udržení této nebezpečné výspy nemělo vlastně takovou důležitost a že jejím dobytím nebylo nikterak dosaženo nějakého významného vojenského úspěchu. Podivné jsou někdy fikce generálů...“
🪖︎ Karel Oktábec 🕔︎ 25.04.2014 👁︎ 30284

Bitva u Caporetta očima českých vojáků

Od počátku války, kterou 23. května 1915 vyhlásila Itálie Rakousko-Uhersku, bylo hlavním cílem italské armády dobýt rakousko-uherské přístavní město Terst. Pokusila se o to celkem jedenáctkrát - v jedenácti bitvách na západoslovinské řece Soča (Isonzo) v okolí města Gorica (Görz, Gorizia, Gurize). Navzdory výrazné početní i materiální převaze nad armádou rakousko-uherskou tento úkol nesplnila. Vzhledem k tomu, že 17. srpna 1917 vyhlásila Itálie válku svému dalšímu bývalému spojenci - Německu, zapojila se do poslední, dvanácté bitvy na Soči (bitvy u Caporetta), vedle vyčerpané, národnostně a kvalitativně různorodé rakousko-uherské armády také po všech stránkách výkonnější armáda německá...
🪖︎ Karel Oktábec 🕔︎ 25.04.2014 👁︎ 38386

gen. Rudolf Medek

V březnu 1931 je povýšen na generála. Stává se tehdy nejvýznamnější osobností legionářské literatury. Nemalou měrou se zasloužil o uznávání zásluh a tradic čs. legionářů ve společnosti ...
🪖︎ Pavel Jaroslav Kuthan 🕔︎ 12.01.2004 👁︎ 38541

Nestorem speciálních operací 1. světové války byl britský důstojník Thomas Edward Lawrence

Plk. Clayton si ještě jednou prohlédl toho hubeného vytáhlého poručíka a dlouze se zamyslel. O tom arabském povstání toho zatím moc nevěděli. Rozvědka zjistila, že šerifovi princové Abdallah a Fajsal vztyčili v Mekce rudý prapor a vyhlásili konec turecké nadvlády nad Araby. Pod jejich velením se jim podařilo shromáždit 10 000 mužů. Postupně obsadili většinu měst a přístavů v Hidžazu. Jaká ale byla turecká reakce, nikdo netušil. Už po několikáté na něho dotíral ten nezkušený poručík s tím, že je potřeba využít této revolty pro zájmy britské koruny. Je prý to ten nejpříhodnější okamžik – měli by podpořit arabské kmeny v jejich odporu. Sám se hlásil, že bude působit jako styčný důstojník u princova dvora.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 15.02.2015 👁︎ 19425

Caudron G.3 - Nečekaně dlouhověký

Caudron G.3 byl z koncepčního hlediska letounem zastaralým již v době vypuknutí prvního světového konfliktu. Přesto se těšil velké popularitě a vyráběl se ještě dlouho po válce. Používala ho celá řada zemí a mnoho pilotů na něm získalo své první zkušenosti. Má na kontě řadu zajímavých akcí, mj. přistání na střeše Galeries Lafayette.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 21.09.2018 👁︎ 13459

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více