Přehled (1 článků)

Polské vojsko / Wojsko Polskie [1944-1952] : Polská armáda v SSSR

Polské vojsko v Pražské ofenzívě

Dne 30. července 1941 byla podepsána smlouva mezi SSSR a polskou exilovou vládou v Londýně, reprezentovanou generálem Wladyslavem Sikorskim (1881–1943), premiérem a velitelem polských ozbrojených sil. Polští vojáci bojovali proti nacistům i po své hořké porážce na samém počátku druhé světové války; již v roce 1940 nejprve pomáhali Norům a pak se v počtu asi 90 000 osob zapojili do bojů po boku francouzské armády. Navíc přímo na území okupovaného Polska působila ilegální, ale nezanedbatelná Zemská armáda (Armia Krajowa).

Červencová sovětsko-polská smlouva uzavřená pod dojmem útoku Německa a jeho spojenců proti SSSR, v prvé řadě anulovala předchozí sovětsko-německé pakty o dělení dobytého Polska a navíc odsouhlasila vytvoření polských ozbrojených jednotek na území Sovětského svazu. 12. srpna 1941 vyhlásila sovětská vláda amnestii pro polské občany nalézající se na území SSSR a o dva dny později došlo k podpisu smlouvy o podmínkách vzniku polského zahraničního vojska.

🪖︎ Edgar Pachta 🕔︎ 10.04.2018 👁︎ 20524

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více