Přehled (18 článků)

Evropa : Rakousko (AUT)

Druhé obležení Vídně Turky (červenec-září 1683)

Arabský pokus o rozšíření „Domu islámu“ (Dár al-Islám) do Evropy přes Pyrenejský poloostrov ztroskotal 25. října 732 prohranou bitvou u jihofrancouzského Tours. Po ní následovalo už jen vyklízení dobytých území a roku 1492 konečný odchod z evropského kontinentu. Po Arabech převzali nevděčný úkol islamizace Evropy nejprve seldžučtí, posléze osmanští Turci... 
🪖︎ Karel Oktábec 🕔︎ 20.11.2011 👁︎ 128229

Středovýchodní Evropa

Středovýchodní Evropa, tak bych nazval část Evropy, kde se v letech 1852-1918 rozkládala právní, měnová, hospodářská a celní unie dvou států, a to knížectví Lichtenštejnského a mocnářství Rakousko-Uherského. Tato unie zanikla rozpadem mocnářství Rakousko-Uherska ke konci roku 1918 po 1.světové válce, i když tato unie trvala právně až do roku 1919 dál, proto můžeme za její skutečný zánik považovat rok 1918.
🪖︎ ing. Vilém Vácha 🕔︎ 07.12.2003 👁︎ 31706

Na obzoru Alpy

Číselně zaregistrovaných Čechoslováků bylo v Mauthausenu, v tomto vyhlazovacím lágru nejhorší kategorie, 6 500. Mnohým ale ani čísla vydána nebyla. Přežilo 1 361 našich vězňů. Mezi těmi, kteří se konce války a osvobození americkou armádou počátkem května 1945 již nedočkali, byl například autor mnoha populárních a zlidovělých písní Karel Hašler. Dva dny před Vánocemi roku 1941 umřel na následky mučení jednoho z tzv. zelených blokáčů. Ti byli, stejně jako štubáci a kápové, mnohdy daleko horší než sami esesmani, rekrutovali se totiž výhradně z řad německých kriminálních vězňů ...
🪖︎ Kateřina Rollová 🕔︎ 05.10.2002 👁︎ 29364

Krvavá léta 1938-45 (8)

Ztracení hrdinové

Dospělost a sebevědomí národa se pozná podle toho, jak hodnotí své vojáky, i když vlivem politických i osobních událostí stáli na různých válečných stranách. Mladá a nová republika se k vojákům sloužícím císaři nezachovala sice vyloženě špatně, ale adorovala hlavně legionáře. Tehdy to bylo pochopitelné. Můžeme říci, že kdyby nebylo statečných českých „rakousko-uherských“ vojáků, kteří vytvořili základ nové čs. armády, nikdy by ČSR možná nevznikla. Protože ta vznikla diplomacií, ale podloženou silou.

🪖︎ Václav Vlk st. 🕔︎ 02.12.2012 👁︎ 22667

Krvavá léta 1938-45 (7)

Frontoví veteráni

O Československé armádě, která hned v říjnu 1918 začala osvobozovat a obsazovat území nového Československa, se toho obecně příliš mnoho neví. Za první republiky se tak nějak "úředně" předstíralo, že vítězství přinesli legionáři. Za komunistů se mluvilo jen o českých rudoarmějcích a legionáři byli zaprodanci imperialismu nebo bojovali proti bolševikům a VŘSR byla jediná, která nám vlastně přinesla svobodu. Navíc, co jsem živ, kdekdo mele o zbabělých Češích. Plně v souladu s názory vídeňské nacionalistické propagandy za Rakousko-Uherska i poúnorových komunistů. Je zajímavé, že Hitler jako voják bojující v 1. světové válce byl ve svých názorech na československé vojáky a národ coby zbabělce za války velice opatrný. Za protektorátu odmítal zapojit do války jakékoliv české vojáky, ačkoliv jinak bych ochoten použít i Bosňáky, Albánce a Indy...

🪖︎ Václav Vlk st. 🕔︎ 19.05.2014 👁︎ 18819

Krvavá léta 1938-45 (6)

Znojmo kapitulovalo. Jdeme na Bratislavu!

Morava, i když je již více než tisíc let součástí českých zemí, nejsou Čechy a je tam vždycky všechno trošku jinak. Nejinak tomu bylo i v roce 1918.

🪖︎ Václav Vlk st. 🕔︎ 19.05.2014 👁︎ 22865

Krvavá léta 1938-45 (4)

Předehra, akt 1, aneb Krev není voda

Jak to napsal na netu bloger „egon": „Před několika dny (říjen 2001)odpovídali náhodní chodci před televizními kamerami na otázku, kdy vznikla naše republika. Jako každý rok, část dotázaných nemá o sledu událostí v roce 1918 ani tušení. A protože i řada z nás už zapomněla, co nás ve škole učili, tak si připomeňme sled událostí vedoucích k naší samostatnosti."

🪖︎ Václav Vlk st. 🕔︎ 19.05.2014 👁︎ 20664

Krvavá léta 1938-45 (5)

Růst nacionalismu za Rakouska

Tak takhle se v roce 1848 vyjádřil Karel Marx pro Neue Reinische Zeitung. Citát zněl přesně takto: "…nesmiřitelný boj, válku až do smrti proti Slovanům, těm zrádcům revoluce… je potřebné jejich vyhlazení, bezuzdný terorismus na ně – nikoli v zájmu Německa (jistěže ne, Karl....), ale v zájmu revoluce… Situace mezi Slovany a Němci byla už tehdy tak napjatá, že největší revolucionář - Karel Marx (sám se považoval za revolucionáře a NĚMCE) - hned věděl, co udělat s těmi, jak říkal, "slovanskými třískami v těle monarchie". Tak tuhle informaci nám soudruzi z Moskvy i Prahy tak nějak tajili, že…

🪖︎ Václav Vlk st. 🕔︎ 01.12.2012 👁︎ 22520

Ekonomicko-politická situace Rakouska v kontextu světového vývoje

Ekonomicko-politická situace Rakouska v kontextu světového vývoje se zaměřením na bankovní sektor
Ekonomika vždy hrála důležitou roli v existenci jakéhokoli organizovaného útvaru (ať šlo o stát, kmenové uspořádání, obec či město). Neméně důležitou roli hraje ekonomika u jednotlivců. V každém období můžeme mezilidské vztahy, kterými se zabývá ekonomie, nazývat různě. Stejně tak každá teoretická ekonomická škola může mít různé názvosloví. V různých obdobích můžeme najít krize i konjunktury. Ať je směna provozována ve formě barterového systému nebo již pomocí peněz (nebo jiného všeobecně přijímaného aktiva) nebo jde o moderní operace s virtuálními ceninami na virtuálních trzích, vždy a všude tyto vztahy hrály nezastupitelnou úlohu a velmi silně formovaly možnosti budoucího vývoje teritoria, společnosti a jedinců.
🪖︎ Pavel Janda 🕔︎ 06.01.2011 👁︎ 19141

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více