Přehled (13 článků)

USA : Grumman

Grumman Goose

Grumman G-21 Goose je obojživelný létající člun navržený společností Grumman jako osmimístný letoun pro podnikatele v oblasti Long Islandu. Goose byl prvním létajícím jednoplošníkem společnosti Grumman, jejím prvním dvoumotorovým letadlem a prvním letadlem, které vstoupilo do komerční letecké dopravy. Během druhé světové války se Goose stal efektivním dopravním letadlem pro americkou armádu (včetně pobřežní stráže Spojených států) a sloužil i u mnoha dalších leteckých sil. Během válečných operací plnil Goose stále více bojových a výcvikových rolí.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 28.05.2023 👁︎ 3716

Grumman F4F Wildcat (Martlet) v britském námořním letectvu

Grumman F4F Wildcat je americký stíhací letoun pro letadlové lodě, který vstoupil do služby v roce 1940 u námořnictva Spojených států a britského královského námořnictva, kde byl zpočátku známý jako Martlet. Wildcat byl nejprve používán Brity v severním Atlantiku a na počátku druhé světové války byl jedinou účinnou stíhačkou, kterou mělo k dispozici námořnictvo Spojených států a námořní pěchota v Pacifiku.
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 22.01.2022 👁︎ 9461

Grumman FF-1, SF-1 a GE-23 Delfín - 2. část

Emisaři španělské republiky pátrající v USA po vhodných typech pro posílení vládního letectva narazili na dvouplošný dvoumístný stíhací letoun Grumman FF-1 již na podzim 1936. Nejspíše k tomu došlo v září, kdy ve Spojených státech dlel cap. Augustín Sanz Sainz. A tak lze s největší mírou pravděpodobnosti říci, že za rozhodnutím vyrábět tato letadla v kanadské továrně společnosti Canadian Car & Foundry Company (CC & FC) ve Fortu William stál od začátku právě zájem španělských republikánů.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 05.09.2019 👁︎ 5830

Grumman FF-1, SF-1 a GE-23 Delfín - 1. část

Během občanské války ve Španělsku sloužila v řadách republikánského letectva řada typů původem z USA. Kvůli embargu Spojených států na vývoz vojenské techniky na Iberský poloostrov šlo téměř vždy o letouny civilní a v několika málo případech o jednotlivé kusy vojenských letadel. Jedinou výjimku představoval Grumman GE-23, nazývaný v republikánském letectvu „Delfín“. Tento dvoumístný bitevní a stíhací letoun představoval exportní provedení palubního typu Grumman FF-1, stavěného pro letectvo amerického námořnictva. Vládní španělské letectvo získalo celkem 34 exemplářů, produkovaných v licenci kanadským výrobcem Canadian Car & Foundry Company. Do řadové služby je zařadilo na jaře 1938.
🪖︎ Miroslav Šnajdr 🕔︎ 21.09.2018 👁︎ 8965

F-15A Baz versus MiG-25 - Past jako z učebnice

SSSR vyvinul koncem šedesátých let výkonný stíhací letoun MiG-25. Tento letoun neměl být původně exportován, ale po tom co poručík Viktor Bělenko přelétl s jedním MiGem-25P na základnu Hakodate v Japonsku, nebylo co tajit. Letoun byl uvolněn pro export. Tak přestože nikdy nedošlo ke konfliktu velmocí, měl MiG-25 možnost utkat se, nad Libanonem, se svým protějškem, americkým F-15. I když oba letouny létaly pod výsostnými znaky jiných zemí.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 06.11.2004 👁︎ 125174

Tomcaty v Irácko-íránské válce

Íránské letectvo se sice stalo jediným zahraničním uživatelem těchto výkonných stíhačů, avšak právě v jeho řadách dosáhly letouny F-14 Tomcat svých největších bojových úspěchů.
🪖︎ Martin Smíšek 🕔︎ 01.11.2003 👁︎ 42622

F-14 Tomcat versus Su-22 - Dogfight nad zálivem Velká Syrta

Během studené války se ve vzduchu mnohokrát setkali piloti plně vyzbrojených letounů obou hlavních velmocí, jejich spojenců nebo satelitů. Většina setkání se obešla bez konfliktů, i když zúčastnění většinou provozovali to, čemu se říká „dráždění chřestýše bosou nohou“. Když nic jiného, aspoň se snažili zaujmout výhodnější pozici vůči protivníkovi. Ovšem občas to dopadlo jinak.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 02.11.2004 👁︎ 103954

Tu-22 versus CVBG (bojové skupiny letadlových lodí)

Letadlové lodě prokázaly během Druhé světové války svou údernou sílu. Staly staly se jádrem flot všech námořních velmocí a právem jsou považovány za nejsilnější hladinové jednotky. Jedinou výjimkou byl po dlouhá léta Sovětský svaz. Pro boj s bojovými skupinami letadlových lodí musel používat letectvo z pozemních základen a ponorky.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 19.06.2004 👁︎ 84912

Blesky na obloze 08 - F-35 Lightning II - Zrození nové generace

V současné době probíhají zkoušky nového univerzálního letounu, který má být ve všech směrech unikátní. Jedná se největší kontrakt v historii vojenského letectva, na kterém participuje řada zemí. Předpokládá se, že to bude po dlouhé době letoun, který se dočká tisícových sérií. Již dostal své bojové jméno: F-35 Lightning II.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 03.01.2010 👁︎ 42448

F6F Hellcat a jeho verze

Vznik, vývoj a verze jednoho z nejúspěšnějších amerických palubních stíhacích letounů 2. světové války.
🪖︎ Fantan 🕔︎ 08.07.2004 👁︎ 36232

Dogfights - Letecké souboje

Letecké souboje vždy přitahovaly pozornost. Od dob první světové války byly jejich účastníci považováni za hrdiny, psali se o nic příběhy a stávali se idoly celých generací. Realita leteckých bojů je však mnohem prozaičtější. Ať byla motivace pilotů k boji jakákoli na jedné straně stál vždy vítěz a na druhé poražený ve zmrzačeném nebo hořícím letounu padajícím k zemi. Tento seriál se zabývá souboji od jejich začátku po moderní dobu, kdy obloze neochvějně vládnou proudové motory.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 04.04.2009 👁︎ 73755

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více