Přehled (16 článků)

USA : Boeing

Nálet 8. letecké armády na Münster v říjnu 1943

Poručík Robert Sabel se snažil dovést svůj Fortress "Rusty Lode" domů. Osm B-17 z jeho 390. bombardovací skupiny už bylo sestřeleno. Sabelovo letadlo bylo poseto dírami po flaku a po granátech, dva motory byly vyřazeny a palivoměry ukazovaly pouhé dvě minuty zbývajícího paliva v jeho nádrži. Tři z členů posádky se zachránili na padácích nad Německem, čtyři další leželi mrtví v bombardéru. Dokonce i návrat do Anglie byl velmi nepravděpodobný. Pak uviděl přistávací dráhu těsně před sebou...
🪖︎ Pavel Sláma 🕔︎ 16.05.2023 👁︎ 7703

F-22 Raptor

Sundá tě ten, kterého nevidíš. Abeceda stíhače. Platí to i dnes v době nejmodernějších technologií. Dokonce možná víc než v době kdy se piloti museli spoléhat jen na své oči. Stále větší důraz kladený na stealth technologie to jen potvrzuje.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 29.03.2004 👁︎ 104019

Letouny AEW - Boeing 737AEW&C (2) - Pozdě, ale přece

Když padl Sovětský svaz a rozpadl se blok socialistických zemí, řada lidí se domnívala, že padla většina hrozeb. Nepadla. Jen došlo k jejich přerozdělení. Austrálie se to týkalo především. Poměr sil v regionu se změnil a dostupnost některých technologií umožnila rozšíření arzenálů.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 05.05.2010 👁︎ 19496

Letouny AEW - Boeing 737AEW&C (1) - Včasná výstraha pro protinožce

Letouny včasné výstrahy byly donedávna doménou pouze velké Čtyřky, tedy Spojených států, Sovětského svazu, Velké Británie a Francie. Nový svět však přinesl nová nebezpečí a potvrdilo se, že informační převaha napomáhá efektivnímu nasazení vlastních leteckých sil natolik, že je možné výrazně omezit počty aktivních jednotek.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 05.05.2010 👁︎ 17421

F-15A Baz versus MiG-25 - Past jako z učebnice

SSSR vyvinul koncem šedesátých let výkonný stíhací letoun MiG-25. Tento letoun neměl být původně exportován, ale po tom co poručík Viktor Bělenko přelétl s jedním MiGem-25P na základnu Hakodate v Japonsku, nebylo co tajit. Letoun byl uvolněn pro export. Tak přestože nikdy nedošlo ke konfliktu velmocí, měl MiG-25 možnost utkat se, nad Libanonem, se svým protějškem, americkým F-15. I když oba letouny létaly pod výsostnými znaky jiných zemí.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 06.11.2004 👁︎ 125320

Blesky na obloze 09 - F-35 Lightning II - JSF dostává formu

JSF je program, který v sobě zahrnuje takové množství protichůdných požadavků, jaké nebylo nikdy předtím postaveno před žádný tým konstruktérů. Pro jejich splnění bylo nutné pečlivě zvolit základní konfiguraci, aby po minimálních úpravách vyhovovala všem ozbrojeným složkám participujícím na programu.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 03.01.2010 👁︎ 44194

Blesky na obloze 08 - F-35 Lightning II - Zrození nové generace

V současné době probíhají zkoušky nového univerzálního letounu, který má být ve všech směrech unikátní. Jedná se největší kontrakt v historii vojenského letectva, na kterém participuje řada zemí. Předpokládá se, že to bude po dlouhé době letoun, který se dočká tisícových sérií. Již dostal své bojové jméno: F-35 Lightning II.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 03.01.2010 👁︎ 42549

Dogfights - Letecké souboje

Letecké souboje vždy přitahovaly pozornost. Od dob první světové války byly jejich účastníci považováni za hrdiny, psali se o nic příběhy a stávali se idoly celých generací. Realita leteckých bojů je však mnohem prozaičtější. Ať byla motivace pilotů k boji jakákoli na jedné straně stál vždy vítěz a na druhé poražený ve zmrzačeném nebo hořícím letounu padajícím k zemi. Tento seriál se zabývá souboji od jejich začátku po moderní dobu, kdy obloze neochvějně vládnou proudové motory.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 04.04.2009 👁︎ 73909

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více