Přehled (18 článků)

Tanky : Německo (DEU)

Souboj Titánů

Výročí vypuknutí sovětsko-německé války dává možnost připomenout některé okamžiky a nejasnosti příprav a zahájení bojových akcí. V tomto případě se pokusíme zobecnit určitá data, týkající se tankových svazků a jejich výzbroje na obou bojujících stranách. I když toto téma je v ruské literatuře posledních 15 let velmi podrobně zkoumáno, u nás na tomto poli zůstávají zachovány velmi zastaralé informace, v lepším případě z počátku devadesátých let, v horším případě ještě ideologické floskule sovětské propagandy.
🪖︎ Jiří Fidler 🕔︎ 14.06.2007 👁︎ 67669

Jak vznikl Pz.Kpfw I., první německý tank

Již před nacistickým ovládnutím Německé politiky v roce 1932 se podařilo Heinzi Guderianovi oslovit vysoká místa v Berlíně jeho koncepcí pohyblivé války jako protikladu ke statickým bojům I. světové války.Avšak Guderianova koncepce nezbytně vyžadovala soustředěné formace obrněných vozidel, které měly být jeho základní oporou.
🪖︎ Robert Fox 🕔︎ 17.03.2009 👁︎ 13918

MBT-70 - Příliš komplikované řešení (1)

Vývoj tohoto tanku sahá do období začátku šedesátých let. V té době hledaly US Army a Bundeswehr náhradu za své zastarávající tanky. Zdálo se, že společný vývoj bude ideálním řešením. Vznikl tank neobvyklé koncepce s bezosádkovou korbou a řadou technických fines, ale do výzbroje se nedostal.
🪖︎ Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek 🕔︎ 15.10.2006 👁︎ 66896

Mystifikácie, omyly a fakty o nemeckej technike

Povedomie o obrnenej technike sa s rozšírením internetu dostalo do iných dimenzií a informácie sú dnes prístupné všetkým. Pri diskusiách na fórach, či na webových military stránkach sa neustále stretávam s mylnými tvrdeniami a faktografickými chybami vyplývajúcimi z omylov prezentovaných v starších publikáciách. Bohužiaľ takéto omyly sa neustále "dedia" a tradujú i v súčasnosti, dokonca i v nových publikáciách. Zopár omylov sa pokúsim uviesť na pravú mieru. Spravidla vychádzam z publikácií pánov Jentza a Doyla, ktorí sú považovaní za špičku v tématike o nemeckej obrnenej technike. Množstvo informácií pochádza z publikovania dnes už nebohého pána Spielbergera, ktorého monografie sú a budú neprekonateľné, no zároveň vytvoril viaceré omyly, ktoré pretrvávajú dodnes.
🪖︎ Branislav Juhász 🕔︎ 17.02.2011 👁︎ 41409

Značení německých vozidel a tanků v období 1939-1945

Jistě se vám již stalo, že ve dvou různých knihách či časopisech jste objevili tutéž fotografii německého tanku, ale pokaždé u ní byl popisek s textem řadící vozidlo k jiné tankové divizi. Jelikož jsem tvor zvídavý, nedalo mi to a pokusil jsem se shromáždit základní údaje o označovaní tanků a to jak na úrovni vyšších organizačních celků jakými jsou divize, tak i v rámci nižších celků, na úrovni praporů, rot a čet. Rovněž na řadě fotografií německé techniky se objevuje značné množství různých identifikačních značek či praporků, které ve většině případů bývají autory ignorovány a některé z nás zajímá, co to znamená.
🪖︎ Luboš Pavel 🕔︎ 07.10.2003 👁︎ 85407

PzKpfw VI Tiger II

Kariéra tohoto tanku začala v roce 1943 na návrhářských stolech firem Henchel a Porsche na základě zakázky německé armády na těžký tank s lepší výzbrojí a pancéřovou ochranou než jeho předchůdce Tiger.
🪖︎ Branislav Juhász 🕔︎ 15.05.2003 👁︎ 43883

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více