Přehled (6 článků)

Zbraně a vybavení : Uniformy a vybavení

Úspěch leteckých misí závisel i na navigátorských hodinkách

Všude kolem vás je tma, ohlušující řev leteckých motorů vám trhá bubínky. Na sobě máte tlusté letecké oblečení a i přes to je vám zima. Na vašich schopnostech navigátora z velké části závisí úspěch mise a životy vašich kamarádů. K ruce toho mnoho nemáte. Kromě mapy, astronomických tabulek a leteckého sextantu máte na zápěstí důležitého pomocníka, přesné hodinky B-Uhr.

(Placená reklama)

🪖︎ Radek Havelka 🕔︎ 20.07.2023 👁︎ 3228

Distinkce osmanské armády v období Velké války

Krátce poté, co v roce 1914 vypukla 1. světová válka, postavila se na stranu Rakouska-Uherska a Německa Osmanská říše, jejíž armáda čítala po mobilizaci více než jeden milion mužů. Ačkoli sultánské Turecko bylo tehdy považováno za „chorého muže na Bosporu“, prošly jeho ozbrojené síly před Velkou válkou několika konflikty (revoluce Mladoturků 1908, válka s Itálií o Líbyji 1911 a balkánská válka v l. 1912 až 1913), které pro ně byly cenným zdrojem poznatků. Ačkoli v oblasti průmyslu a ekonomiky Osmanská říše silně pokulhávala za svými západními spojenci i protivníky, dosáhla její vojska pozoruhodných úspěchů, z nichž nejvýznamnější byla hrdinská a důmyslná obrana přístupu k Marmarskému moři v l. 1915–1916, známá jako bitva u Gallipoli, nebo mohutné ofenzívy roku 1916 v Íránu a Egyptě. Vleklá válka však Osmanskou říši vyčerpala. Do poloviny roku 1918 iniciativu na všech frontách převzal nepřítel, takže nezbývalo, než 30. října uzavřít příměří. V Turecku byl roku 1922 zrušen sultanát a v následujícím roce se země stala republikou.
🪖︎ Edgar Pachta 🕔︎ 10.04.2018 👁︎ 16634

Letní maskovací převlečníky ČSLA

Stručné pojednání o maskovacích převlečnících používaných v ČSLA - oficiálně Letní maskovací oděv se skvrnami - varianta 1 - 4 a Letní maskovací oděv s vpleteným lýkem - tzv. dubáky, dubáče, obláčky, mráčky, břízy, hejkal...
🪖︎ gruppe.drei 🕔︎ 04.04.2011 👁︎ 75121

Šarže se pozná

Od ledna 2011 bychom v ulicích měst a obcí, v autobusech, vlacích a tramvajích měli potkávat vojáky Armády České republiky s poněkud jinými hodnostními označeními. V souvislosti s novelou zákona 221/1999 Sb. o vojácích z povolání se mimo jiné upravuje současná hodnostní struktura. Základ naprosté většiny armád NATO tvoří poddůstojnický sbor, u nás přitom byly tyto hodnosti až doposud vyhrazeny vojákům v základní službě a záloze. Stali jsme se tak doslova armádou šarží. A právě proto nyní dochází ke změně. V tomto článku bychom vám chtěli nejen přiblížit připravované novinky v této oblasti, ale udělat i malou exkurzi do historie hodnostního označení.
🪖︎ Vladimír Marek 🕔︎ 25.11.2011 👁︎ 107960

Neprůstřelné vesty

Za používání vest se zasloužilo hlavně letectvo. To je začalo používat nejdříve. Během první světové války vznikla potřeba chránit posádku, a to především proti palbě ze země. Pancéřování letadla bylo nemyslitelné vzhledem k nepřijatelnému nárůstu hmotnosti...
🪖︎ Bronco 🕔︎ 20.10.2003 👁︎ 58983

Obrázky na US maskáčích

Jistě se každý z nás při návštěvě Army shopu už setkal s tím, že někde na zdi visí velká deska, plná spousty různobarevných nášivek. A jistě se už každý z nás zamýšlet nad tím, že by si něco i koupil, jenom kdyby věděl, co to označení znamená. A samozřejmě už každý z nás viděl na nějaké vojenskohistorické akci nebo na vandru mladíčka, navlečeného do tigerstripes a honosícího se nášivkou Indian head na spodní polovině pravého rukávu.
Nosí to správně, nebo je to jen amík-frajírek?
🪖︎ Marty 🕔︎ 27.03.2003 👁︎ 24231

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více