2013 - Operace Serval

2013 - Operation Serval
     
Název:
Name:
Operace Serval Operation Serval
Datum:
Date:
11.01.2013-DD.MM.RRRR
Válčiště / Fáze:
Theatre of Operations / Phase:
[/url]
[url=https://www.valka.cz/viewtopic.php/t/null]
Místo:
Location:
Mali Mali
GPS:
GPS:
0°00´00.00"S 0°00´00.00"W
Účastníci:
Belligerents:
 
Strana A:
Side A:
Mali
Francie
+
Spojené království
Mali
France
+
United Kingdom
Strana B:
Side B:
Ansar Dine
Hnutí za jednotu a džihád v Západné Africe
Al-Káida v islámském Maghrebu
Ansar Dine
Movement for Oneness and Jihad in West Africa
Al-Qaeda in the Islamic Maghreb
Velitelé:
Commanders:
 
Strana A:
Side A:
Édouard Guillaud
Paul Gèze
Édouard Guillaud
Paul Gèze
Strana B:
Side B:
Ijád ag Ghálí
Omar Ould Hamacha
Iyad ag Ghali
Omar Ould Hamaha
Síly:
Strenght:
 
Síly strana A:
Forces Side A:
Části těchto jednotek:
- Brigáda armádních zvláštních sil
- 6. lehká obrněná brigáda
- 11. paradesantní brigáda
- 9. lehká obrněná brigáda námořní pěchoty
- 3. mechanizovaná brigáda

a další tělesa
Parts of
- Army Special Forces Brigade
- 6th Light Armored Brigade
- 11th Parachute Brigade
- 9th Marine Light Armored Brigade
- 3rd Mechanized Brigade

and other formations
Zobraz detail:
Show Detail:
  
Síly strana B:
Forces Side B:
? ?
Zobraz detail:
Show Detail:
  
Ztráty:
Losses:
 
Ztráty strana A:
Losses Side A:
1x Gazelle
1x pilot
neznámý počet maliských vojáků (nejméně desítky)
1x Gazelle
1x pilot
unknown number of mali soldiers (at least tens)
Zobraz detail:
Show Detail:
  
Ztráty strana B:
Losses Side B:
neznámý počet islamistů (nejméně desítky) unknown number of islamists (at least tens)
Zobraz detail:
Show Detail:
  
Cíle a výsledek:
Objectives and Result:
 
Typ operace, strana A:
Type of Operation, Side A:
útok
attack
Typ operace, strana B:
Type of Operation, Side B:
útok
attack
Cíle, strana A:
Objectives, Side A:
zastavit postup islamistů na jih - splněn
osvobodit sever Mali - splněn částečně
stop the islamist advance to the south - fulfilled
liberate northern Mali - partially fulfilled
Cíle, strana B:
Objectives, Side B:
ovládnout Mali - splněn částečně
nastolit právo šaría - splněn částečně
control Mali - partially fulfilled
impose sharia - partially fulfilled
Výsledek:
Result:
neznámý not known
Poznámka:
Note:
probíhající operace ongoing operation
Zdroje:
Sources:
http://www.defense.gouv.fr
http://www.bbc.co.uk
http://en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/2013-Operace-Serval-t144994#466797 Verze : 0
Operace Serval je francouzská vojenská operace v africkém Mali, jejímž cílem je pomoci maliským ozbrojeným silám a jednotkám Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) zastavit postup radikálních islamistů, kteří ovládají sever země, na jih a následně je porazit, neboť panuje obava, že by se tento stát mohl stát další základnou teroristů. Úkolem francouzských jednotek je i zajištění ochrany 5 000 francouzských státních příslušníků. Název operace je odvozen od servala, africké kočkovité šelmy.


V souvislosti s operací Serval byla zvýšena bezpečnostní opatření i v samotné Francii, především v Paříži.



POZADÍ
V lednu 2012 vypuklo v severním Mali povstání Tuaregů z Národního hnutí za osvobození Azavadu, kteří získali zbraně z občanskou válkou rozvrácené Libye. Již v dubnu se jim podařilo obsadit požadované území, na němž vyhlásili samostatnost, přičemž ukončili boje. Avšak v červnu téhož roku došlo ke konfliktu mezi Tuaregy a islamisty ze skupin Ansar Dine a Hnutí za jednotu a džihád v Západné Africe, kteří začali v Azavadu zavádět právo šaría. V půlce července islamisté získali pod kontrolu všechna větší města. V září padlo město Douentza a v listopadu Léré. S příchodem nového roku začali islamisté ofenzívu směrem na jih. Počáteční neúspěch maliských ozbrojených sil v bitvě u Konny vyprovokoval vládu, aby požádala Francii o vojenskou pomoc. Zároveň byly výrazně urychleny přípravy na příchod jednotek ECOWASu. Operace je uskutečňována rovněž v souladu s usnesením OSN.



PRŮBĚH
Viz následující příspěvek



NASAZENÁ TECHNIKA



- Nasazená technika
+
- Technika maliské armády (teoreticky)





Zdroje
http://www.defense.gouv.fr
http://www.bbc.co.uk
http://en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/2013-Operace-Serval-t144994#466796 Verze : 0
PRŮBĚH OPERACE



23. února, sobota
Na severu Mali, severně od Tessalitu, vypukly intenzivní boje mezi vojáky a islamisty. Informace o účastnících nejsou zcela jasné. Zemřít mělo 13 čadských vojáků a šedesátka islamistů.



19. února, úterý
Francouzský ministr pro rozvoj Pascal Canfin navštívil Mali. Jednal zde o francouzské rozvojové pomoci i o prevenci zneužití moci maliskou armádou vůči arabským a tuaregským civilistům. V Mali zahynul při střetu s džihádisty druhý francouzský voják. Harold Vormezeele zahynul na počátku operace Panther, jež probíhá severně od Tessalitu v oblasti pohoří Adrar a jejím cílem je eliminovat zde se nacházející se islamisty. Útok vedou úderné paradesantní jednotky podporované obrněnými vozidly a letectvem.



17. února, neděle
Společenství saharsko-sahelských států se během summitu v čadské N’Djameně domluvilo na vytvoření dvou orgánů: Stálé rady pro udržitelný rozvoj, jejímž cílem má být boj s chudobou, která je jedním ze zdrojů terorismu, a Stálé bezpečnostní rady, která má bojovat s terorismem v Sahelu a Sahaře. Čadský prezident Idriss Déby Itno znovu ocenil rozhodnutí Francie zasáhnout v Mali. Zdůraznil ale, že by africké státy 50 let po získání samostatnosti měli převzít více odpovědnosti za vlastní osud.



16. února, sobota
V Timbuktu se našel dokument, který zaslal vůdce AQIM Abelmálik Drúkdel svým zástupcům v Mali. Kritizoval v nich příliš rychlé zavádění šaríi, včetně kamenováni, sekání rukou a ničení památek, které vyvolali odpor. Kritizuje v něm také to, že Ansar Dine a MUJAO, že vyvolaly nepřátelství s MNLA. Podle něj je naopak potřeba spolupracovat s místními skupinami.



15. února, pátek
Evropská unie se rozhodla navýšit finanční pomoc Mali z 250 na 270 milionů euro.



14. února, čtvrtek
V Gao je stále navyšován počet vojáků hlídkujících v ulicích, francouzských i afrických. V Mali se nachází již polovina z plánovaných 8 tisíc příslušníků MISMA. V Gao se krom francouzských a maliských vojáků nachází nigerský prapor o 500 mužích. Mluvčí MISMA vyzvala obyvatele města, aby hlásili cokolvi podezřelého. Generální ředitel Rosoboronexportu Anatolij Isajkin uvedl, že Rusko dodalo Mali zbraně a počítá i s dalšími dodávkami.



13. února, středa
V bývalé rezidenci AQIM v Gao se našla 600kg bomba, která by při výbuchu srovnala celou čtvrť. Rezidence se nacházela poblíž hotelu plného zahraničních novinářů. Bomba byla deaktivována francouzskými pyrotechniky.



12. února, úterý
MNLA oznámila zatčení čtyř svých mužů maliskou armádou. Hnutí obvinilo Francouze z toho, že jejich muže vylákalo do pasti, a umožnili tak Malijcům Tuaregy zatknout.



11. února, pondělí
Francouzští vojáci se zapojili do patrol uvnitř města Gao a během noci se za podpory vrtulníku střetli s islamisty.



10. února, neděle
V noci ze soboty na neděli došlo k v Gao k dalšímu sebevražednému útoku. Jedinou obětí je samotný útočník. Ve městě se v neděli odehrálo také několik přestřelek. Došlo proto k posílení hlídek maliských a a nigerských vojáků a do města směřují francouzské posily. Francouzské letectvo podniklo letecké údery v oblasti Gourma-Rharous, která se nachází zhruba 170 kilometrů od Timbuktu. V Tessalitu francouzští ženisté pod ochranou dalších francouzských a čadských jednotek opravují přistávací plochu místního letiště, aby mohlo být zahájeno letecké zásobování.



9. února, sobota
Dočasný maliský prezident Dioncounda Traoré vyzval červené i zelené barety ke klidu a dodržování pořádku, neboť mezi nimi došlo včera k přestřelce. (Zelené barety stály za převratem z 22. března a jsou viněny z únosů červených baretů, podporovatelů starého režimu. Červené barety se v dubnu pokusily o protipřevrat, ale neuspěly; nyní se chtějí vrátit do maliské armády, ale jako celek, ne rozdrobením do různých jednotek.) Jako reakce na sebevražedný útok a zatčení dvou mladíků s výbušninami došlo k posílení bezpečnostních opatření v Gao. Generální prokurátor při Odvolacím soudu v Bamaku vydal zatykače na 17 hlavních představitelů Ansar Dine, MUJAO a MNLA. Obviněni jsou z terorismu, pobuřování, narušování územní celistvosti státu, rasově a nábožensky motivovaných trestních činů, mezinárodního obchodu s drogami a nedovoleného ozbrojování. Zřejmě se jedná o signál, že maliská vláda nehodlá rozlišovat mezi islamisty a MNLA, a odmítá tak nabídku MNLA na jednání.



8. února, pátek
Terorista z MUJAO najel v Gao na motorce k maliským a odpálil se, jednoho vojáka lehce zranil. V Alžírsku byli zatčeni dva teroristé z Al-Káidy v islámském Maghrebu. Francouzské a čadské jednotky vyrazily z Kidalu na sever a přes Aguelhoc dnes dorazily do Tessalitu. Nikde nenarazily na odpor. Teroristé se zřejmě stáhli do hor.



7. února, čtvrtek
Teroristé z MUJAO oznámili, že na severu Mali nastražili mnoho min, což je nyní jejich metoda boje. List Le Parisien uvedl, že Francie již nasadila 4 000 příslušníků ozbrojených sil a utratila 70 milionů euro. Vláda údaje potvrdila.



6. února, středa
V Kidalu je již 1800 čadských vojáků. Francouzský ministr zahraničních věcí uvedl, že stahování francouzských vojáků by mohlo začít v březnu. Novinářům též sdělil, že zlikvidovány byly stovky islamistů, buď během náletů či v bojích o Konnu a Gao.



5. února, úterý
Francouzská letadla zaútočila na cíle v oblasti Aguelhoku a Tessalitu.



4. února, pondělí
MNLA oznámila, že se jí podařilo zajmout dalšího vysokého činitele islamistů. Oumeïni Ould Baba Akhmed byl vyšším velitelem v MUJAO.



3. února, neděle
Francouzská letadla podnikla údery na cíle islamistů v oblasti Kidalu a Tessalitu. Poblíž alžírských hranic byl zadržen muž číslo 3 teroristické skupiny Ansar Dine. Mohamed Moussa Ag Mouhamed měl na starosti policejní záležitosti, včetně zavádění práva šaría (sekání rukou, bičování apod.) Zadržen byl dosud nejmenovanou skupinou a odvezen do Kidalu. Nigerský prezident Mahamadou Issoufou uvedl, že francouzská intervence byla nutná a legitimní. Podle něj operace zdaleka nekončí, neboť je potřeba zbavit Sahel islamistického nebezpečí, neboť v opačném případě by přetrvávalo nebezpečí pro celou oblast, včetně Nigeru, i pro Evropu. Dále uvedl, že nepodezřívá Francii z neokolonialismu. MNLA podle něj nereprezentuje celou populaci Tuaregů, naopak jen menší část. Podle něj je možno s nimi jednat, ale oni musejí nejprve odevzdat zbraně. Potvrdil také, že došlo ke zvýšení ochrany uranových dolů v Nigeru (mluví se o příslušnících francouzských zvláštních sil).



2. února, sobota
Francouzský prezident navštívil Mali. Setkal se s francouzskými vojáky v Sévaré, pronesl projev v jedné z mešit v Timbuktu, kde mimo jiné uvedl, že ještě není dobojována a po pracovním obědě s maliským dočasným prezidentem Dioncoundou Traoré, se přesunul do Bamaka, kde má přednést slavnostní projev na Náměstí nezávislosti. Prezidenta doprovázeli ministři obrany, zahraničních věcí a rozvoje.



1. února, pátek
Operace v Mali a s ní související únos rukojmí v Amenasu urychlil jednání mezi vládami USA a Nigeru ohledně umístění základny amerických bezpilotních letounů v zemi. Letouny by mohly být nasazeny ještě jako součást operace Serval. Čadští vojáci (úmyslně ne maliští) byli včera rozmístěni v Kidalu.



31. ledna, čtvrtek
Francouzský generální štáb potvrdil útoky na oblast okolo města Aguelhok. Několik maliských vojáků bylo zabito, respektive zraněno následkem výbuchu min v Gao a Hombori



30. ledna, středa
Pozdě večer předchozího dne francouzské jednotky v Kidalu zajistily místní letiště a vešly v kontakt s MNLA. Údajně do města nevstoupily maliští vojáci a Francouzi nenarazili na odpor, neboť islamisty již vyhnali samotní Tuaregové, se kterými francouzští vojáci nebojují, zřejmě bude snaha domluvit se tomto severním cípu Mali na nějakém kompromisu.



29. ledna, úterý
Do města Ansongo, jež se nachází mezi Gao a hranicí s Nigerem, vstoupily čadsko-nigerské jednotky. Na severu země je město Kidal údajně pod kontrolou tuaregského MNLA a skupiny MIA, což je odpadlická část Ansar Dine. Z Kidalu zazněla přání po vyjednávání s maliskou vládou.



28. ledna, pondělí
Časně zrána, ještě za měsíčního svitu, dosáhly francouzsko-maliské jednotky za letecké podpory města Timbuktu. Nejprve bylo obsazeno letiště padákovým výsadkem částí 2. výsadkového cizineckého pluku, pak parašutisté obklíčili město a další vojáci ho začali osvobozovat. Bylo zjištěno, že islamisté před odchodem zapálili knihovnu s historickými rukopisy nevyčíslitelné hodnoty. V Kidalu prý Tuaregové vyhnali islamisty pryč. Do senegalského Dakaru mezitím dorazila vrtulníkový výsadková loď Dixmunde, která na palubě veze další francouzské vojáky a vybavení. V etiopské Addis Abebě se sešla konference afrických a mezinárodních představitelé k řešení maliské problematiky.



27. ledna, neděle
Včera se podařilo francouzským a maliským jednotkám obsadit dva strategické body u ěmsta Gao - letiště a most přes řeku Niger. Dnes ráno vstoupili do města maliští, čadští a nigerští vojáci, aby město vyčistili od teroristů. Afričtí vojáci přiletěli do Gao z Niamey. Pozornost se nyní zaměřila na města v severní části Mali, především Timbuktu a Kidal. Na Kidal podnikly francouzské stroje letecké údery, na Timbuktu postupují pozemní síly přes Léré a Niafunké.



26. ledna, sobota
Francouzští a maliští příslušníci obsadili po předhcozích náletech letectva dva strategicky důležité body ve městě Gao - letiště a velký most přes řeku Niger. Oba body leží jižně od města a nenavazují přímo na zástavbu. Islamističtí teroristé kladli sporadický odpor. Z Nigeru vyrazily posily složené z příslušníků afrických států, část zřejmě dorazí po zemi, část letecky (právě přes letiště v Gao). Francouzské jednotky nadále postupují i směrem na Léré.



25. ledna, pátek
Francouzské jednotky postupovaly v postupu. Jednak ráno vyrazily z Diabaly směrem na Léré, tj. v obecném směru na Timbuktu, druhak dorazily do Hombori, odkud pokračovaly na Gossi, tj. na obecné směru na Gao. Teroristé údajně vyhodili do vzduchu most u města Tassiga na cestě mezi Gao a hranicí s Nigerem, kde se shromažďuje část afrických kontingentů.



24. ledna, čtvrtek
Francouzské letectvo provedlo údery na dvě základny teroristů. Jedna se nacházela ve městě Ansongo, druhá v přilehlé vesnici Sejna Sonrai. Jednota islamistických teroristů v severním Mali dostává trhliny - část z nich naznačila ochotu začít jednat s vládou o ukončení násilí.



23. ledna, středa
Francouzské letectvo vybombardovalo v Timbuktu palác, který si zde kdysi nechal postavit někdejší libyjský vůdce Muammar Kaddáfí a který se stal rezidencí islamistů. Zasaženo bylo i několik dalších menších budov, které patřily teroristům či pašerákům drog. Do Mali přijíždějí či přilétají další vojáci z afrických zemí. Objevují se zprávy, že jejich celkový počet bz mohl narůst až na 6 000 mužů, tedy na dvojnásobný počet oproti plánovanému stavu. Zvyšuje se i počet afrických států ochotných vyslat své jednotky. V Mali je již nyní zhruba 1 000 afrických vojáků, další se shromažďují v sousedním Nigeru.



22. ledna, úterý
Život v Diabaly se vrátil do běžných kolejí. Francouzské jednotky hlídají okolí města, zatímco v městě samotném jsou vidět hlídky maliské armády. V ulicích jsou vidět ohořelé zbytky vozidel islamistů, vyřazené chirurgicky přesnými zásahy francouzského letectva, nezřídka zřejmě za pomoci zvláštních sil na zemi. Proti francouzské operaci se dnes vyjádřil egyptský prezident Mursí.



21. ledna, pondělí
Francouzským a maliským jednotkám se podařilo osvobodit města Douentza a Diabaly. Kolem 9 hodiny ranní do něj vjela kolona třiceti obrněných vozidel s 200 muži krytá ze vzduchu vrtulníky, aniž by narazila na odpor islamistů. Jednotka z Markaly se naopak posunula do Niono, kde nahradila vojáky, kteří obsadili Diabaly. V posledních hodinách také dochází k posilování francouzských jednotek v Sévaré. Deklarovaným cílem je posílení bariéry, která chrání jih Mali od průniku islamistů ze severu. Do Bamaka postupně dorážejí další a další africké jednotky, které jsou součástí Misma, tj. Mezinárodní mise na pomoc Mali. Některé státy nakonec zřejmě vyšlou více vojáků, než se původně předpokládalo.



20. ledna, neděle
Kontingent mezinárodních jednotek v Mali se stále zvětšuje. Bylo dohodnuto, že africkým jednotkám bude velet nigerijský generálmajor Šehu Abdulkádir. Náklady na zajištění těchto jednotek jsou odhadovány na 500 milionů dolarů. Stroje francouzského letectva podnikly údery na cíle islamistů v Timbuktu a Gao.



19. ledna, sobota
Hlavy členských států ECOWASu se sešly Abidžanu. Cílem schůzky bylo urychlit nasazení vojsk v Mali. Státy ECOWAS mají celkem vyslat 3 300 mužů. Současně vyzvali OSN, aby poskytla finanční a logistickou podporu. Přítomen byl i francouzský ministr zahraničních věcí a čadský prezident. Ten přislíbil vyslat 2 000 mužů, ačkoliv jeho země není členem sdružení. Francie má v tuto chvíli v Mali 2 000 příslušníků ozbrojených sil. V průběhu uplynulého týdne podniklo francouzské letectvo 110 vzletů, během nichž provedlo 70 leteckých úderů, z toho tucet pomocí bitevních vrtulníků. Francouzské ministerstvo obrany potvrdilo, že z Konny se podařilo islamisty vyhnat. Město Diabaly zatím osvobozeno nebylo. Různé zdroje uvádí, že islamisté jsou zde obklíčeni a dochází k bojům na okraji města, kde maliské jednotky za podpory francouzských zvláštních sil prohledávají dům od domu a snaží se pochytat jednotlivé teroristy.



18. ledna, pátek
Představitelé maliského generálního štábu oznámili, že město Konna je již plně ve vládních rukou, nicméně vyzvalo k opatrnosti, neboť nelze vyloučit další islamistické útoky. Osvobození města předcházelo silné letecké bombardování pozic islamistů. Francouzské ministerstvo obrany zatím naznačilo zisk Konny. Ministr oznámil, že v Mali se nyní nachází 1800 příslušníků francouzských ozbrojených sil. Polsko oznámilo připravenost vyslat v rámci mise EU instruktory do Mali. EU počítá s vyčleněním 50 milionů € na financování nákladů mise. Nigérie se rozhodla navýšit plánovaný počet svých vojáků v Mali z 900 na 1200.



17. ledna, čtvrtek
Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian uvedl, že v Mali se nyní nachází 1 400 příslušníků francouzských ozbrojených sil. Z Toga a Čadu vyrazily do Mali první vojenské jednotky. Evropská unie schválila plán na vyslání vojenské mise o 450 příslušnících, z toho 200 instruktorech, do Mali, kde bude od poloviny února cvičit příslušníky maliské armády. Francie požádala Kanadu, aby prodloužila svoji účast v operaci (Ottawa se zapojila logisticky). Jednotky maliské armády byly rozestavěny okolo města around Banamba, vzdáleného jen 140 kilometrů od Bamaka, neboť z oblasti severně od Banamby byla hlášena přítomnost islamistů. Dánský stroj C-130J-30 Hercules II odlétl se zásobami z Bordeaux a po jejich vyložení bude k dispozici pro nasazení v Africe podle francouzských potřeb. Nizozemská vláda uvolnila pro operaci Serval jeden letoun C-130H, který ale nesmí přistát v Mali, jen v zemích s ním sousedících.



16. ledna, středa
Na bojiště dorazily francouzské vrtulníky Tigre. Několik stovek francouzských a maliských vojáků vyrazilo z Niono směřem k Diabaly. Jeden francouzský odřad zřídil kontrolní stanoviště na mostě přes řeku Niger, čímž se má omezit pronikání islamistů na jih. Organizace islámské spolupráce, která dosud vyzývala k ukončení bojů, změnila stanovisko a nyní podporuje francouzskou operaci. Německo poskytne sdružení ECOWAS k dispozici dva transportní letouny. Itálie je připravena poskytnout logistickou podporu. Německá kancléřka uvedla, že teroristé v Mali představují hrozbu pro Evropu. Nigerští představitelé uvedli, že do jejich země, narozdíl od Mauretánie, zatím uteklo jen pár uprchlíků z Mali. Teroristická skupina Al-Káida v islámském Maghrebu provedla útok na objekty související s těžbou plynu v Alžírsku. Podle jejich vzjádření je to odplata Alžírsku za to, že otevřelo Francii svůj vzdušný prostor. Mezinárodní federace pro lidská práva obvinila islamisty z páchání sexuálních zločinů v Timbuktu. Vyšetřovatel mezinárodního trestního soudu oznámil vyšetřování válečných zločinů, ke kterým došlo v loňském roce v Mali. Podle něj se různé ozbrojené skupiyn dopouštěly činů, které lze označit za válečné zločiny dle Římského statutu. Čad přislíbil vyslat do Mali vojska (pěší pluk + dva podpůrné prapory), ačkoliv není členem ECOWAS.


Na okraji města Diabaly bojují francouzské zvláštní jednotky po boku maliských vojáků s islamisty. Podle svědků neoperují ve městě francouzská obrněná vozidla. Ta se prý podílejí na ostraze mostu přes Niger v Markale a další jsou dislokována jako mobilní záloha v Niono, odkud mohou v případě potřeby vyrazit na sever do Diabaly. Na záběrech z místa jsou vidět kolové obrněné transportéry VAB, průzkumná vozidla ERC 90 Sagaie (z 1er REC, 3e escadron) a lehká obrněná vozidla VBL. Boje probíhají i v oblasti Konny.



15. ledna, úterý
Francouzský prezident François Hollande potvrdil noční útoky na oblast města Diabaly, které padlo do rukou islamistů. Z pobřeží slonoviny do Bamaka dorazila čtyřícítka francouzských obrněných vozidel. Francouzský kontingent by měl dosáhnout počtu 2 500 příslušníků (nyní jich tam je cca 750). Organizace pro islámskou spolupráci vyzvala k zastavení bojů. Mezinárodní organizace Červeného kříže hlásí přes 80 zraněných osob z nemocnic v Mopti a Gao. Podle OSN situace přinesl vývoj situace v Mali 150 000 uprchlíků a 230 000 osob bez domova. V Bamaku proběhla schůzka náčelníků štábu západoafrických států. Nigérie oznámila, že během zítřka by do Mali měli dorazit první příslušníci nigerijské armády. V pařížské Invalidovně proběhl pohřeb poručíka Boiteuxe. Poslanci a senátoři na jeho počest drželi minutu ticha.


Prezident Hollande uvedl, že cíle operace zůstávají: zastavit agresi islamistů, zabezpečit Bamako, kde žijí tisíce francouzských občanů, a pomoci maliské armádě zajistit územní integritu své země. Zopakoval rovněž, že nepočítá s dlouhodobější přítomností francouzských vojsk. Uvedl, že představitelé Spojených arabských emirátů mu vyjádřili podporu. Předseda vlády Jean-Marc Ayrault uvedl, že jednotky afrických států by měly do Mali dorazit v horizontu týdne. Připravenost k připojení se k operaci vyjádřil i burundský prezident Pierre Nkurunziza, ačkoliv o to jeho země nebyla oficiálně požádána. Čadský prezident Idriss Deby pochválil Francii a uvedl, že její intervence v Mali byla historickým rozhodnutím. Současně vyzval africké státy, aby Francii pomohli. Belgie přislíbila vypomoci dvěma letouny C-130H a vrtulníkem A-109 ve zdravotnické verzi, přičemž další A-109 bude v záloze.


Ministr obrany Jean-Yves Le Drian informoval, že město Konna sice ještě není v rukou maliské armády. Do operace je zapojeno zhruba 1 700 příslušníků francouzských ozbrojených sil, z toho zhruba 800 přímo v Mali. Toto číslo by mělo časem vzrůst na 2 500. Francouzské pozemní jednotky prý dorazily do města Niono, odkud by měly vyrazit směrem k Diabaly a pomoc maliské armádě město osvobodit. Z Bamaka vyrazila na sever také třicítka francouzských obrněných vozidel, zřejmě také směrem na Diabaly.



14. ledna, pondělí
Francii zapůjčený britský transportní letoun C-17 Globemaster III vykonal první let se zásobami a vybavením z Evreux do Mali. Islamistům se podařilo vytlačit vládní jednotky z města Diabaly, které se nachází v severní části jižního Mali. Vojáci ustoupili do Ségou. Francouzské letectvo podniklo údery na cíle v okolí Diabaly a Konny, a opakovaně zaútořilo na pozice islamisté ve městě Douentza. Německo zvažuje logistickou, zdravotnickou a humanitární podporu francouzské operaci. Německo dle slov mluvčího ministerstva zahraničních věcí neopustí Francii v této těžké situaci. Kanada poskytne jedno transportní letadlo, jinak se do operace nebude zapojovat. Ve prospěch operace se vyjádřila i Čína. Evropská unie oznámila urychlení příprav na vyslání vojenské mise, která bude mít za úkol vycvičit maliskou armádu. Ministři zahraničních věcí států EU se sejdou v tomto týdnu (nejspíše ve čtvrtek) na mimořádném zasedání k situaci v Mali. Večer se sejde Rada bezpečnosti OSN. Nigerijský prezident potvrdil, že počítá s účastí na vojenské intervenci ECOWASu v Mali a na zítra svolal zasedání Rady národní bezpečnosti. Ghana oznámila vyslání 120 ženistů. Keňský prezident Raila Odinga vyjádřil Francii vděčnost za zásah v Mali. Mauritánie se rozhodla nijak nezasahovat do konfliktu v Mali, podél hranic s Mali ale nejspíše rozmístí vojenské jednotky. Alžírsko uzavřelo hranice s Mali. Nigerisjký prezident Goodluck Jonathan oznámil, že nigerijské jednotky dorazí do konce příštího týdne. Ostatně technické týmu jsou již prý v Mali. Tuaregové prý přijali francouzskou intervenci se zadostiučiněním a jsou ochotni pomoci s vyhnáním islamistů.



13. ledna, neděle
První ze strojů C-17 Globemaster III přeletěl ze základny RAF Brize Norton na francouzskou leteckou základnu 105 Évreux. Stroj zde má být naložen obrněnými vozidly a dalším vybavením a odletět do Bamaka, hlavního města Mali. K úderům strojů Mirage 2000D se přidaly i čtyři letouny Rafale, které ráno odstartovaly z letecké základny 113 Saint Dizier, za pomoci tankovacích letadel KC-135 doletěly nad Mali a ve městě Gao, základně islamistů, zlikvidovaly výcvikové tábory a sklady. Stroje Rafale následně přistály v čadské N’Djamena, kde posílily skupinu Krahujec. Letecké útoky byly hlášeny i z měst Konna, Douentza, Léré a Kidal. Do Mali dorazila v letadlech A-310 a A-340 jedna rota 2. pluku námořní pěchoty. Podle informací z francouzského ministerstva obrany jsou islamisté dobře vycvičeni a dobře vyzbrojeni, včetně pokročilých zbraní, především z Libye.



12. ledna, sobota
V ranních hodnách se podařilo maliské armádě ve spolupráci s francouskými jednotkami, včetně příslušníků zvláštních sil, osvobodit Konnu, přičemž byla eliminována stovka islamistů. O život v bitvě přišla i řada vládních vojáků. Mirage 2000D prováděly nálety na cíle severně od čáry Léré-Konna. Francie požádala Spojené státy o zapojení se do operaci poskytnutím průzkumných bezpilotních letounů, neboť severní Mali je rozsáhlá pouštní oblast a Francouzi mají v oblasti k dispozici jen několik průzkumných letounů Mirage F1 CR. Spojené království se rozhodlo poskytnout logistickou podporu v podobě dvou transportních C-17 Globemaster III ze setavy 99. perutě RAF. Státy ECOWAS rozhodly o urychlení vyslání svých jednotek do Mali, k němuž by mělo dojít již 14. ledna. Prezident Hollande nařídil zvýšení ochrany veřejných budov, dopravních sítí a dalších důležitých objektů. Ostatně islamisté v pátek prohlásili, že hodlají zaútočit i ve Francii.



11. ledna, pátek
Islamisté pokračovali v postupu na jih směrem na město Mopti, posádkové město maliské armády. Když se teroristé v odpoledních hodinách dostali do oblasti Sévaré a hrozilo obsazení místního mezinárodního letiště a následný útok na Mopti, zaútočily na jejich kolonu svými 20mm kanóny a protitankovými řízenými střelami HOT vrtulníky Gazelle ze 4. vrtulníkového pluku zvláštních sil. Postup islamistů byl zastaven, avšak během útoku byla jedna helikoptéra zasažena, přičemž byl zraněn poručík Damien Boiteux, který svým zraněním následně podlehl. Téhož dne proti povstalcům zasáhly i čtyři stíhací bombardéry Mirage 2000D z letecké dispoziční skupiny Krahujec, které odstartovaly ze své základny v Čadu a za pomoci tankovacích letounů KC-135 uskutečnily několik náletů. Během noci zasáhly tucet cílů v okolí Konny, včetně velitelského stanoviště rebelů.



10. ledna, čtvrtek
Islamisté vytlačili po několika hodinách ostrých bojů maliské jednotky ze strategicky položeného města Konna. Do Mali byli letouny C-130 Hercules a C-160 Transall přepraveni příslušníci jedné roty 21. pluku námořní pěchoty a jedné čety 1. jezdeckého cizineckého pluku.





Zdroje
http://www.defense.gouv.fr
http://www.bbc.co.uk
http://en.wikipedia.org
http://www.rfi.fr/
http://www.france24.com
http://www.europe1.fr
http://www.ouest-france.fr/
URL : https://www.valka.cz/2013-Operace-Serval-t144994#466799 Verze : 0

Diskuse

vcera myslim parlament schvalil vyslani nasich vojaku do Mali, lec nase bulvarni media se o tom nejak neobtezuji ani informovat, top titulek na vsech je konina v lasagnich Sad
URL : https://www.valka.cz/2013-Operace-Serval-t144994#470279 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více