1998 - 2002 - Povstání Tutsiů v Kongu

3.8.1998 se v nejvýchodnější části Demokratické republiky Kongo vzbouřil kmen Tutsiů a obsadil města Goma a Bukavu. Kmen ohlásil, že hodlá svrhnout vládu a presidenta Laurenta Kabila, kterého obvinili z nadržování některým kmenům, snahy uchvátit pro sebe moc a extravagantního života. Kabila skutečně diskriminoval minoritní Tutsie, úzce napojené na sousední Rwandu. Povstalecké jednotky, složené převážně z Tutsiů a rwandských vojáků, zaútočili z východu i západu, a brzy obsadili město Kisangani a přístav Matadi na řece Kongo. Rwandský ministr obrany Paul Kageme podporoval povstalce ve východním Kongu zjevně ve snaze změnit průběh hranic mezi oběma zeměmi a snaze podpořit blízké Tutsie. Zimbabwský president Robert Mugabe vyslal jednotky na podporu presidenta Kabily, který odrážel nápor povstalců na hlavní město Konga, Kinshasu. Do konfliktu na straně presidenta vstoupiy i jednotky z Angoly, a brzy hrozilo, že válka pohltí i okolní země. Povstalci našli podporu i v Ugandě, naopak na stranu presidenta se postavila Namibie, Čad a Súdán. Na začátku roku 1999 povstalci v odpovědi na vojenské porážky od Kabily a jeho spojenců zmasakrovaly mnoho civilistů ve vesnicích na východě země. Zastavení palby bylo podepsáno 10.7.1999, ale boje pokračovaly zejména na východě země, sponzorovány z nelegální težby minerálů a drahých kamenů. President Kabila byl zavražděn v lednu 2001 a jeho syn Joseph Kabila byl jmenován jeho násupcem. Nový president směřoval k rychlému zastavení bojů a tak v roce 2002 byla v JAR podepsána dohoda. Mír zůstal i nadále křehký, zejména na východě země.

Válka byla jedním z nejkrvavějších konfliktů lidstva od Druhé světové války, zahynuly v ní více jak 4 miliony lidí.

V roce 2006 se konaly první volby, kterých se ůčastnilo více politických stran, od získání nezávislosti v roce 1960. President Kabila získal 45% hlasů, zatímco jeho oponent Jean-Pierre Bemba 20%. To vyvolalo střetnutí mezi příznivci těchto dvou stran v ulicích Kinshasy 20.8.2006. 16 lidí zemřelo, než se policii a vojákům OSN (mise MONUC) podařilo získat kontrolu nad městem. Druhé kolo voleb mezi vítěznými kandidáty Kabilem a Bembou se budou konat 29.10.2006.


Zdroje :
www.onwar.com
www.wikipedia.com
1998 - 2002 - Povstání Tutsiů v Kongu - Zdroj : World Fact Book CIA, www.cia.gov

Zdroj : World Fact Book CIA, www.cia.gov
URL : https://www.valka.cz/1998-2002-Povstani-Tutsiu-v-Kongu-t44796#175612 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více