Zlatá růže

Autor: Ing. Jan Sehnal / seh1 🕔︎︎ 👁︎ 3.955

Zlatá růže je nejvyšší vatikánské vyznamenání, které se uděluje jednotlivcům, městům a poutním místům za katolického ducha a loajalitu ke Svatému stolci. Přesné datum založení není známo. První doložené udělení je z roku 1096 papežem Urbanem II. Fulkovi IV. hraběti z Anjou.

Reklama

Mezi nositeli je i česká královna Anna, manželka Ferdinanda I., kterou vyznamenal papež Pius IV. roku 1561. Papež růži, kterou chce udělit osobně, požehná na čtvrtou neděli postní a uděluje ji sám nebo prostřednictvím pověřeného kardinála. Růže se udělují vzácně, posledních pět papežů je udělilo pouze místům a ne osobám. Na našem území se nacházejí tři exempláře, jedna v katedrále Sv. Víta na Pražském hradě, kam ji odkázala Marie Anna Savojská, rakouská císařovna a poslední korunovaná česká královna. Obdržela ji od papeže Řehoře XVI. roku 1832. Druhá byla udělena poutnímu místu Římov a třetí udělil papež sv. Jan Pavel II. roku 1985 velehradské bazilice. Poslední Zlatou růži udělil papež František 15. 9. 2021 slovenské Bazilice panny Marie Bolestné.

V nedávné německé aukci se nabízela pod položkou č. 131 Zlatá růže, kterou podle nápisů udělil papež Pius XI. Eleně, královně italské, albánské, císařovně etiopské, princezně černohorské a vévodkyni savojské. Vyvolávací cena EUR 40 000,- však nenašla zájemce a položka se vrátila zpět.

Reklama

Prameny:
en.wikipedia.org
www.valka.cz

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více