S/Leader A. S. K. Scarf a jeho Victoria Cross

Autor: Ing. Jan Sehnal / seh1 🕔︎︎ 👁︎ 2.663

V aukci londýnské firmy Spink and Son se dne 24. 4. 2022 prodal pod položkou č. 601 soubor pěti vyznamenání z pozůstalosti Squadron Leadera Arthura Stewarta Kinga „Pongo“ Scarfa. Kromě Victoria Crossu to byla 1939-45 Star, Pacific Star, Defence Medal a War Medal.

Reklama

S. K. Scarf vstoupil do letectva roku 1936. Po absolvování výcviku byl přidělen k 9. peruti létající na letadlech Handley Page Heyford. V únoru 1937 byl převelen k  62. peruti vyzbrojené lehkými bombardéry Bristol Blenheim. V září 1939 byla 62. peruť přemístěna do Malajsie a od července 1941 operovala ze základny Alor Star u thajských hranic.

Dne 9. 12. 1941 dostala všechna provozuschopná letadla rozkaz k dennímu útoku na japonské letiště v thajské Singoře. Během startu zaútočily japonské letouny, které zničily všechny britské stroje s výjimkou Scarfova. Tomu se podařilo odstartovat a vydal se k cíli operace. Po odhození bomb se na něj vrhly dvě šestice japonských stíhaček. Nepřátelská palba mu rozdrtila levou ruku a utrpěl několik průstřelů zad a prsou. Téměř v bezvědomí se mu podařilo za pomoci jeho posádky dvou seržantů vrátit domů a bezpečně nouzově přistát. Okamžitě byl přenesen do nemocnice, ale přes veškerou snahu lékařů po dvou hodinách zemřel. 

Král Jiří VI. předal Victoria Cross vdově po hrdinovi v roce 1946. Kříž byl uložen v Royal Air Force Museum v Londýně. Letos ho přímý potomek Ponga prodal v aukci firmy Spink. Byla dosažena neuvěřitelná cena GBP 682 000,- včetně aukční přirážky, což činí v přepočtu nějakých 19 000 000,- Kč.

Prameny:
www.spink.com
en.wikipedia.org
www.valka.cz

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více