Fackler, Martin Luther Jr

     
Příjmení:
Surname:
Fackler Fackler
Jméno:
Given Name:
Martin Luther Jr Martin Luther Jr
Jméno v originále:
Original Name:
-
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
plukovník Colonel
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
doktor medicíny Doctor of Medicine
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
08.04.1933 York v Pennsylvánii
08.04.1933 York, Pennsylvania
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
23.05.2015 Gainesville na Floridě
23.05.2015 Gainesville, Florida
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
Zakladatel a ředitel Laboratoře ranivé balistiky na Lettermanově armádním výzkumném institutu. Founder and dicrector of the Wound Ballistics Laboratory for the Letterman Army Institute of Research.
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
Otec moderní ranivé balistiky; průkopník v použití želatinových tkáňových simulátorů. The father of modern wounding ballistics; pioneer in the use of gelatin tissue simulators.
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
www.legacy.com
https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Fackler
URL : https://www.valka.cz/Fackler-Martin-Luther-Jr-t246519#681433 Verze : 0

Úvod



Martin L. Fackler (1933–2015) byl americký vojenský důstojník, chirurg a expert na ranivou balistiku.


Zdroj: www.sadefensejournal.com


Mládí


Martin od dětství projevoval zájem zejména o chemii, nicméně jeho dědeček i strýc v rodném Yorku v Pennsylvánii byli lékaři, což jeho budoucnost do značné míry předurčilo.

Od mládí se také zajímal o zbraně, dokonce působil jako střelecký instruktor.

Vzdělání



Bakalářský titul Fackler získal roku 1955 na Gettysburg College, neboť škola měla velmi dobrou pověst stran předmětů potřebných k pozdějšímu studiu medicíny, jako byla organická chemie, biologie, fyzika apod. Současně projevoval značné nadšení pro jazyky (studoval španělštinu, francouzštinu a později němčinu).

Následně Fackler získal stipendium na slavné univerzitě v Yale. Jako doktor medicíny zde promoval roku 1959. V té době se také poprvé seznámil s americkými ozbrojenými silami, neboť tehdy ještě platil "Doktorský draft" (dvouletá branná povinnost pro absolventy lékařských oborů).

Fackler byl povolán ke službě v U.S. Navy, kde sloužil na různých lodích. V té době začal uvažovat o stáži obecné chirurgie u námořnictva, avšak byl odmítnut. Občas však zasáhnou zvláštní náhody - Fackler v té době sloužil v rámci své povinné služby na lodi, kde dostal akutní infarkt kontraadmirál Ellis Zacharias. Včasným zásahem mu zachránil život a přes noc na něj dával pozor. Zacharias si s mladým lékařem povídal a dozvěděl se tak o jeho odmítnutí námořnictvem. Využil následně svého vlivu a Fackler tak mohl uzavřít kontrakt s U.S. Navy.

V námořnictvu



V roce 1960 Fackler vstoupil do U.S. Navy, kde sloužil příštích 15 let. Absolvoval následně stáže v námořních nemocnicích v Bostonu a Bethesdě v oboru všeobecné a plastické chirurgie.

Později se u svých nadřízených zmínil, že by se chtěl zdokonalit v chirurgii břicha a hrudníku. Nadřízení mu odpověděli, že jeho žádost má řešení a zeptali se, jak mu zní Da Nang. Fackler neměl tušení o co jde, ale odpověděl, že to zní dobře. Počínaje 10. prosincem 1967 tak zahájil svoji roční túru ve Vietnamu.

Da Nang bylo druhé největší město Jižního Vietnamu, důležitý přístav a hlavní americká základna. Fackler se hlásil v Naval Support Activity Station. V té době tu byla největší nemocnice ve Vietnamu s 9 operačními sály a 700 lůžky. Posádka nemocnice zahrnovala 45 lékařů, 30 sester, 17 důstojníků zdravotnického sboru, šest zubařů a 700 vojáků.


Letecký pohled na nemocnici v Naval Support Activity Station pořízený v červenci 1969
www.facebook.com


Fackler se v Da Nangu ani pořádně neohřál, když těsně před půlnocí 29. ledna 1968 začala ofenziva Tet. Da Nang musel čelit přívalu pacientů jak z řad amerických a jihovietnamských jednotek, tak z řad severovietnamských partyzánů. Současně se musel personál vyrovnat s postřelováním neřízenými raketami ráže 122 mm.

Fackler vzpomínal, že "...když začínala dělostřelecká palba nebo něco podobného, zazvonili na zvonek a to znamenalo, že jste se zamířili do bunkru. Všude byly bunkry s pytli s pískem a ostatním vybavením a šli jste se tam, abyste byli v bezpečí. (...)

Kromě toho, že jsme byli běžnou nemocnicí, byli jsme zajatecká nemocnice. To bylo zajímavé. Byl jsem na operačním sále, měl jsem vězně z Viet Congu, který měl zraněnou stehenní tepnu, a opravoval ji. Co musíte udělat, je odstranit poraněnou část, přiložit konce k sobě a sešít. Takže jsem měl oba konce v příslušné svorce, připraven, a vtom zvonek spustí. To znamenalo, že to začíná, vlezte do bunkrů. No, co teď budu dělat? Řekl jsem anesteziologovi a ostatním, aby šli. Vy jděte a já zůstanu tady. Nikdo neodešel. Prostě jsme pokračovali, sešili jsme ho a vyšlo to. Ale byl to zajímavý koncept. Tamhle je nepřítel, operuji nepřítele a riskuji celý svůj tým a sebe, abych operoval tohoto jednotlivce. Ale víte, nic se nestalo a dopadlo to dobře."


V období ofezívy Tet si lékaři nemocnice nepochybně přišli na své - měsíční průměr raněných se zvýšil z přibližně 1100 v přechozích měsících na dvojnásobek.

Fackler však kromě nemocnice působil jako specialista na plastickou chirurgii také na lodi německého Červeného kříže MV Helgoland, která kotvila v Da Nangu.

Po skončení jeho operační túry v prosinci 1968 byl Fackler převelen do námořní nemocnice v Jokosuce v Japonsku, kde působil následující tři roky. Nakonec sloužil v americkém námořnictvu od roku 1960 do roku 1975.

V armádě



V té době využil kontakt na doktora Hanse Müchlera z lodi Helgoland a začínal se poohlížet po možné stáži v Německu na vyhlášené klinice plastické chirurgie v Hamburku.

Protože však námořnictvo nemělo v Německu na rozdíl od U.S. Army žádné nemocnice, musel Fackler takříkajíc "převléknout dres". Roku 1975 ukončil své působení v U.S. Navy a přešel ke zdravotnickému sboru U.S. Army. V Německu zůstal následujících 5 let v americké vojenské nemocnici v Landstuhlu.

Expertem na ranivou balistiku



Zásadním způsobem ovlinila Facklerův život Konference OSN o určitých konvenčních zbraních ve Švýcarsku v roce 1979. Na této konferenci se probíraly účinky zbraní používaných v nedávných vojenských konfliktech. USA byly obviněny mimo jiné z používání nehumánních ručních zbraní, čímž byla míněna puška M-16. Bylo tvrzeno, že účinky střel z těchto pušek působí nadměrné utrpení "explozivním účinkem" a způsobuje "rázové vlny vedoucí k rozsáhlému poškození tkáně nebo dokonce k smrtelnému šoku“ apod.

Na podporu tohoto tvrzení byl představen film údajně zachycující anestetizované prase vážící 100 až 150 kg, které bylo střeleno puškou M-16 nábojem M193. Velmi efektní zpomalené záběry ukazovaly vznik rozsáhlé dočasné dutiny ve tkáních prasete.

Mezi americkými účastníky konference nebyl v tomto okamžiku přítomen žádný odborník na palné zbraně a jejich účinky, který by tyto body zpochybnil. Neprodleně tedy byla podána žádost hlavnímu chirurgovi armády, aby se k americké delegaci připojil zkušený bojový chirurg. Volba padla na Martina L. Facklera.

Fackler se připojil k delegaci USA v roce 1980. Se svými rozsáhlými znalostmi o střelných zbraních, střelivu a zejména střelných poraněních účinně vyvrátil obvinění, zejména přehnaný důraz na ranivost dočasné dutiny. (Ukázalo se například, že natočené prase bylo ve skutečnosti pouze asi 10-15kilové, proto vypadala dočasná dutina extrémně velká.)

Fackler vyvětlil, že lidská těla se liší hmotností - dočasná dutina v lidské měkké tkáni by přibližně odpovídala vhození malého oblázku do bazénu naplněného vodou. Velikost dutiny by se rychle zmenšila.

Doložil, že střely zasahují různé části lidského těla z různých vzdáleností a různými rychlostmi, přičemž i úhel vybočení střely při dopadu může ovlivnit koncovou balistiku. Svými zkušenostmi z Vietnamu doložil, že u velké většiny poranění trupu a končetin bylo možné ranivý účinek připsat pouze trvalé dutině, nikoliv dočasné. Jeho vystoupení na konferenci udělalo značný dojem.


Fackler také začal používat termín "profil střelného poranění", což je grafické znázornění ranivého účinku střely. Zde jde o střelu M193 z pušky M-16
commons.wikimedia.org


Nová výzva



Fackler se na konferenci zapsal jako odborník na ranivou balistiku, avšak současně si uvědomoval důležitost zvyšování znalostí o účincích poranění ručními palnými zbraněmi a léčbě střelných poranění. Proto byl v roce 1981 pověřen, aby zřídil a vedl výzkumnou laboratoř ranivé balistiky na Lettermanově armádním výzkumném institutu.

Mezi jeho největší úspěchy patří zejména:

- Vývoj a testování vylepšených médií, ve kterých by bylo možné simulovat účinky střelných ran. To vedlo k zavedení 10% balistické želatiny pro hodnocení průniku a expanze střel, neboť tento tkáňový simulátor je nejpodobnější lidské tkáni.


Želatinový blok po zásahu střelou ráže 7,92 mm. Na testy se používají kalibrované bloky 25×25×50 cm temperované na teplotu 4 °C
commons.wikimedia.org


- Stanovení účinků konstrukce a tvaru střely na zranění.

- Prokázal, že fragmentace je nejúčinnější složkou ranivého účinku střel moderních vojenských pušek.

- Vyvrátil mnoho běžných mýtů týkajících se ranivé balistiky, například, že dočasná dutina je primární mechanismus zastavovacího účinku a doložil, že dočasná dutina nebo rázová vlna produkovaná střelou je přinejlepším sekundárním mechanismem, ne-li irelevantním.

Ředitelem laboratoře zůstal až do roku 1991, kdy odešel do výslužby v hodnosti plukovníka U.S. Army.

Závěr



I po skončení vojenské služby Fackler zůstal velmi činným. Stal se nezávislým konzultantem policejních a vojenských sborů po celém světě a svědčil jako soudní znalec na střelná zranění ve Spojených státech, Kanadě, Anglii a Irsku.

Byl zakladatelem a šéfredaktorem časopisu Wound Ballistic Review, dále byl členem a vedoucím mnoha významných organizací, mezi nimi International Wound Ballistics Association, French Wound Ballistics Society a American Academy of Forensic Sciences.

Měl řadu přednášek o ranivé balistice a byl autorem více než 300 publikací týkajících se ranivé balistiky, neprůstřelných vest a léčby střelných zranění.

Mimo svou profesi se doktor Fackler věnoval létání, potápění, tenisu a studiu jazyků.

Plukovník Martin L. Fackler nakonec podlehl dlouhému boji s rakovinou dne 23. května 2015, kdy zemřel ve věku 82 let.

Zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/Martin_Fackler
www.legacy.com
www.sadefensejournal.com
memory.loc.gov
www.stripes.com
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
Bulletin of the F. Edward Hébert School of Medicine of the Uniformed Services University of the Health Sciences, 1985
commons.wikimedia.org

 Fackler, Martin Luther Jr - Snímek zobrazuje výslednou balistickou fragmentaci projektilu Federal Power-Shok 100grn .243 při střelbě na měkký cíl Clear Ballistics (syntetický želatinový blok). Expozice obrazu byla 1/2 000 000 sekundy (0,0000005 s), osvětlena světelným zdrojem přibližně 150 000 000 kandel. Snímek byl pořízen jednoduchým Canon Rebel XT. Všimněte si několika malých a velkých úlomků projektilu. 
Snímek pořídili v úterý 12. srpna Kurt Groover a Nathan Boor z Aimed Research.

Snímek zobrazuje výslednou balistickou fragmentaci projektilu Federal Power-Shok 100grn .243 při střelbě na měkký cíl Clear Ballistics (syntetický želatinový blok). Expozice obrazu byla 1/2 000 000 sekundy (0,0000005 s), osvětlena světelným zdrojem přibližně 150 000 000 kandel. Snímek byl pořízen jednoduchým Canon Rebel XT. Všimněte si několika malých a velkých úlomků projektilu.
Snímek pořídili v úterý 12. srpna Kurt Groover a Nathan Boor z Aimed Research.

URL : https://www.valka.cz/Fackler-Martin-Luther-Jr-t246519#681454 Verze : 17
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více