Stalin, Vasilij Josifovič

Stalin, Vasiliy Iosifovich
Василий Иосифович Сталин
     
Příjmení:
Surname:
Stalin Stalin
Jméno:
Given Name:
Vasilij Josifovič Vasiliy Iosifovich
Jméno v originále:
Original Name:
Василий Иосифович Сталин (Джугашвили)
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generálporučík letectva Lieutenant General of Aviation
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
24.03.1921 Moskva /
24.03.1921 Moscow /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
19.03.1962 Kazaň /
DD.MM.RRRR
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- veliteľ Vzdušných síl Moskovského vojenského okruhu - Commander of the Air Force of the Moscow Military District
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- najmladší syn J.V. Stalina
- zostrelil dve nepriateľské lietadlá
- od 09.01.1962 používal priezvisko Džugašvili
- youngest son of J.V. Stalin
- shot down two enemy airplanes
- from 09.01.1962 used the surname Dzhugashvili
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
Kolektiv avtorov: Velikaja otečestvennaja: Komdivy. Vojennyj biografičeskij slovar, Tom 2, Kučkovo pole, 2014, ISBN 978-5-9950-0341-0 (Коллектив авторов. Великая Отечественная: Комдивы. Военный биографический словарь / В. П. Горемыкин. — М.: Кучково поле, 2014. — Т. 2)
ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Stalin-Vasilij-Josifovic-t22637#625176 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
Stalin Stalin
Jméno:
Given Name:
Vasilij Josifovič Vasiliy Iosifovich
Jméno v originále:
Original Name:
Василий Иосифович Сталин (Джугашвили)
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.1942 plukovník
DD.MM.1946 generálmajor letectva
11.05.1949 generálporučík letectva
DD.MM.1942 Colonel
DD.MM.1946 Major General of Aviation
11.05.1949 Lieutenant General of Aviation
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.11.1938-DD.MM.RRRR vstup do Červenej armády
26.03.1953-DD.MM.RRRR v zálohe
DD.11.1938-DD.MM.RRRR join the Red Army
26.03.1953-DD.MM.RRRR retired
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Kolektiv avtorov: Velikaja otečestvennaja: Komdivy. Vojennyj biografičeskij slovar, Tom 2, Kučkovo pole, 2014, ISBN 978-5-9950-0341-0 (Коллектив авторов. Великая Отечественная: Комдивы. Военный биографический словарь / В. П. Горемыкин. — М.: Кучково поле, 2014. — Т. 2)
ru.wikipedia.org
pamyat-naroda.ru
pamyat-naroda.ru
URL : https://www.valka.cz/Stalin-Vasilij-Josifovic-t22637#625177 Verze : 0

Vasilij Josifovič STALIN



Mladší syn Josefa Vissarionoviče Stalina a jeho druhé manželky Naděždy S. Allulijevy. Narodil se 24. března 1921.

Oblíbený syn, základní desetileté vzdělání absolvoval ve specielní moskevské škole pro děti stranických činovníků. Po jejím ukončení absolvoval Kačinskou školu vojenských pilotů, kterou ukončil v r. 1940. Celý svůj život spojil s kariérou ve VVS SSSR (Vojenno vozdušnyje sily) - tedy Vojenském letectvu SSSR. Hodnocen jako schopný pilot, věrně oddaný myšlenkám marxismu - leninismu - stalinismu. Jeho kariéra bojového pilota stoupala velmi strmě, částečně díky jeho schopnostem, částečně díky jeho příjmení. (Jako jediný ze 3 potomků J. V. Stalina si příjmení Stalin ponechal po celý život. Starší syn Jakov se jmenoval Džugašvili, dcera Světlana se po otcově smrti vrátila k příjmení své matky - Allulijeva.)

Na fronty Velké vlastenecké války dorazil Vasilij Stalin v létě 1942 ve funkci velitele 32. GIAP (Gvardějskij aviacionno - istrebitělnyj polk= Gardový stíhací letecký pluk) v hodnosti gardového plukovníka letectva (na jednadvacetiletého mladíka, 2 roky po skončení leteckého výcviku velmi pozoruhodný postup). Od 16. ledna 1944 pak zastává funkci letce - inspektora techniky pilotáže u 1. GIAK ( Gvardějskij istrebitělno - aviacionnyj korpus=gardový stíhací letecký sbor) 3. VA (Vozdušnaja armija=letecká armáda). V té době je již také nositelem řady vyznamenání.

Od 22. února 1945 - stále v hodnosti gardového plukovníka letectva - přebírá velení 286. IAD (Istrebitělno - aviacionnaja divizija= stíhací letecká divize) 16. letecké armády 1. Běloruského frontu. Je to zdánlivý sestup, již to není gardová jednotka, ale zase velí na více než prestižním a všemi vojáky i veliteli touženém směru - na Berlín. Zde jej také zastihne konec války. Osobně během války vykonal 26 bojových letů a sestřelil 2 nepřátelská letadla. Malý počet jeho bojových letů je mimo jiné vysvětlitelný i faktem, že vrchní velení armády po smrti několika synů nejvyšších představitelů (např. smrti Vladimíra Mikojana, Timura Frunze, Leonida Chruščova ) zakázalo Vasiliji Stalinovi bojově létat. Stejný zákaz postihl i např. trojnásobného Hrdinu SSSR Pokryškina - byli prostě příliš propagandisticky cenní, a jejich případná smrt by mohla vést k poklesu morálky. Navíc byl již znám i fakt o zajetí staršího Stalinova syna Jakova. Vasilij se zákazu bránil, obrátil se i na otce, který mu lakonicky odpověděl - " Jeden válečný zajatec v rodině mi stačí."

Po válce - v r. 1946 - byl jmenován do funkce velitele 1. GIAK a dosáhl své nejvyšší hodnosti - gardový generál major letectva. Do r. 1947 pak slouží v okupovaném Německu. Poté je služebně převelen do Moskvy, kde slouží nejprve jako pomocník velitele - dnešní terminologií "zástupce velitele" VVS Moskevského vojenského okruhu. Od r. 1948 jako velitel Moskevského VO. Od tohoto roku také řídí nově vytvořenou instituci - Armádní sportovní klub VVS, podřízený přímo Hlavnímu štábu VVS.

V r. 1950 je pověřen přípravou letecké divize, která je vysílána na podporu Severokorejců v Korejské válce. Vasilij osobně vede výcvik v Kubince pod Moskvou a hlásí se coby dobrovolník. Žádost je zamítnuta. Velením je pověřen trojnásobný Hrdina SSSR I. N. Kožedub.

V. J. Stalin se přeškoluje na proudovou techniku, je zvolen poslancem Nejvyššího sovětu RSFSR. V srpnu 1950 je převeden k dalšímu studiu na Vojenskou akademii generálního štábu. V březnu 1953, krátce po smrti otce, je vyloučen z Akademie, propuštěn z armády bez práva nosit uniformu a 28. dubna 1953 zatčen. Po 2,5 roku trvajícím procesu je odsouzen do tábora nucených prací. Trest si ale odpykává ve vězení.

V r. 1960 je amnestován, propuštěn z vazby, převeden do zálohy a je mu vráceno právo nosit uniformu a vyznamenání. Vzápětí je znovu začen a poslán na 5 let do místa přikázaného pobytu - Kazaně. Ta je v té době "zakázaným městem", kam je nejen zakázán vstup cizincům, ale i sovětští občané sem smějí jen na specielní propustku. V Kazani také 19. března 1962 umírá ve věku rovných 42 let.

ru.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Stalin-Vasilij-Josifovic-t22637#85786 Verze : 4
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více