Dajan, Moše

Moshe Dayan
משה דיין
     
Příjmení:
Surname:
Dajan Dayan
Jméno:
Given Name:
Moše Moshe
Jméno v originále:
Original Name:
משה דיין
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
generálporučík Lieutenant General
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
20.05.1915 Deganja Alef
20.05.1915 Degania Alef
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
16.10.1981 Tel Aviv
16.10.1981 Tel Aviv
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
náčelník Generálního štábu IOS
ministr obrany
Chief of the General Staff
Defense Minister
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- -
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Moshe_Dayan
dover.idf.il
URL : https://www.valka.cz/Dajan-Mose-t20257#462540 Verze : 0
     
Příjmení:
Surname:
Dajan Dayan
Jméno:
Given Name:
Moše Moshe
Jméno v originále:
Original Name:
משה דיין
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.1953 generálporučík
DD.MM.1953 Lieutenant General
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
http://en.wikipedia.org/wiki/Moshe_Dayan
dover.idf.il
URL : https://www.valka.cz/Dajan-Mose-t20257#462541 Verze : 0
Generál Moše Dajan - ministr obrany


(1915 - 1981)


Dajanovi rodiče byli ukrajinští Židé, kteří odešli z Ruska, aby se usadili a hospodařili v Palestině. Tam se také Dajan roku 1915 narodil. V roce 1929 vstoupil jako 14letý do organizace Haganah. Později se stal příslušníkem legální Židovské osídlenecké policie, podléhající britské armádě a v roce 1937 dosáhl hodnosti četaře. V červnu 1941 se zúčastnil operace Britů proti francouzskému Libanonu a Sýrii, kde se bránila posádka věrná vládě ve Vichy. V této akci přišel o levé oko.

Po válce, v roce 1947, pracoval Dajan pro Haganah jako šéf její rozvědky v hodnosti majora. Proslavil se již během první izraelsko-arabské války, když v květnu 1948 porazil Syřany v bitvě u Deganie. 1. srpna se stal podplukovníkem a velitelem jeruzalemské brigády. Hodnosti generálmajora dosáhl v listopadu 1949, kdy byl jmenován náčelníkem velitelství Jih. V roce 1952 navštěvoval důstojnickou školu v Anglii a poté se ujal funkce náčelníka operačního oddělení izraelské armády.

6. listopadu 1953 byl jmenován náčelníkem generálního štábu. Jeho prozíravá taktika a vojenské umění se nemalou měrou podílely na vítězství Izraele v tzv. sinajské válce v roce 1956.


V roce 1958, po vyklizení Sinaje a pásma Gazy, odešel generál Dajan do výslužby. Byl krátce ministrem zemědělství a v roce 1966 působil jako válečný zpravodaj ve Vietnamu(!). Krátce před tzv. "šestidenní" válkou se stal ministrem obrany a jeho taktika bleskového útoku opět slavila úspěch.


Ovšem v roce 1973 došlo k nečekanému útoku arabských států na Izrael v den svátku Jom Kippur, kdy nepřipravenost Izraele byla přičítána právě Moše Dajanovi a ten spolu s premiérkou Goldou Meierovou krátce nato odstoupil. Poté napsal knihu Story of My Life, kde se snažil očistit.


V posledních letech svého života se do politiky vrátil jako ministr zahraničí a v letech 1977-79 dojednal mírovou smlouvu z Camp Davidu s Egyptem. Zemřel 16. října 1981 ve věku 66 let.


Zdroj: Gen. John Hackett - Velké bitvy slavných vojevůdců.
Foto: אברהם ורד / IDF Spokesperson's Unit, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Dajan, Moše - Náčelník Generálního štábu Moše Dajan (horní řada, třetí zleva) s vojáky 890. výsadkového praporu. Nalevo od něj stojí major Ariel Šaron. (říjen 1955)

Náčelník Generálního štábu Moše Dajan (horní řada, třetí zleva) s vojáky 890. výsadkového praporu. Nalevo od něj stojí major Ariel Šaron. (říjen 1955)
URL : https://www.valka.cz/Dajan-Mose-t20257#76201 Verze : 4
Dajan se proslavil tím že ve válce za nezávislost (1948) zaútočil se svým praporem na Lyddu a pomohl tak zastavit egyptský útok, jako ocenění jeho schopností byl pak jmenován velitelem jeruzalémské fronty (v srpnu 1948). Degannya je jméno kibucu kde se v roce 1915 narodil.
URL : https://www.valka.cz/Dajan-Mose-t20257#76213 Verze : 0
Deganya (někdy psána i Degania) je rodištěm Moše Dajana, v tom se shodují všechny životopisy, Lod nA Ramleh jsou obvykle psány jako Lydda a Ramalah zde tedy souhlasíme Smile i na oficiálních stránkách ministerstva zahraničí státu Izrael se píše že Dajan byl velitelem jeruzalémské fronty (ne tedy jednoho útvaru), (je to zde : www.israel-mfa.gov.il )
vzhledem k tomu že jsem nikde na podobnou bitvu nenarazi (není ani na izraelských stránkách) mám o ní silné pochyby, těžko říci zda se chybička objevila již v původním díle nebo je chybou překladu. Pokoušel jsem se něco o Deganii najít ale o bitvě ani slovo (třeba jsem nehledal správně Smile )
URL : https://www.valka.cz/Dajan-Mose-t20257#76236 Verze : 0
našel jsem tu bitvu u kibucu, ne na stránkách o Dayanovi ale přímo o kibucu Degania A , přikládám citaci z obsáhlejšího dokumentu : Během let nepokojů 1936 – 1939 sloužila Degania jako základna pro pěší jednotky. Během války o nezávislost zaútočily syrské tanky na Jordánské údolí a proběhla zde těžká bitva. Před branou dodnes stojí ukořistěný syrský tank. 20. května 1948 začal útok na Deganii. V této době zde žilo cca 70 obyvatel. Jeden tank byl ukořistěn a právě ten je zde vystaven. Je to ze servru Sopka.cz ( zeme.sopka.cz )
sice podle data jde o termín kdy by už tam Dayan neměl být ale zřejmě jde o tu bitvu.
URL : https://www.valka.cz/Dajan-Mose-t20257#76296 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více