Faleristika během pandemie

Autor: Ing. Jan Sehnal / seh1 🕔︎︎ 👁︎ 3.536

Již více než rok celý svět úpí pod náporem pandemie Covidu 19. Miliony lidí byly nakaženy, statisíce zemřely. Miliony lidí se ocitly v existenčních potížích v důsledku kolapsu celých odvětví národního hospodářství, jako turistiky, pohostinství, veřejné dopravy a dalších. Některým odvětvím se zase paradoxně daří, ať už to jsou různé e-shopy, jejichž tržby nebývale rostou nebo třeba také aukční domy.

Lidé, kteří nejsou postiženi ekonomicky mají díky systému homeoffice více času, a protože neutrácejí za cestování a různé zábavy mají více peněz, takže mohou obojí věnovat na svoje sběratelství. To samozřejmě platí i o faleristice. Aukční domy již dříve (vesměs všechny ty kvalitnější) pořádaly aukce online. Takže nyní vesele pokračují a dosahované ceny rostou někdy až do nebe. Navíc firmy ušetří náklady za pronájem sálů a potřebný personál. Výjimkou je jedna nejmenovaná česká sběratelská společnost, která neváhá vytisknout a rozeslat katalog s tím, že aukce se bude pořádat až někdy.

Reklama

Uveďme si pro ilustraci jeden příklad, kdy cena „vylétla až do nebe“. V lednové aukci britské firmy Dix Noonan Webb se prodal soubor osmi celkem běžných medailí a dokladů z pozůstalosti seržanta K. A. J. B. Scotta za astronomickou sumu GBP 117 800,- včetně aukční přirážky.

Sergeant K. A. J. B. Scott, Royal Signals and Special Operations Executive, late King’s Royal Rifle Corps byl vysazen 7. dubna 1944 ve východním Srbsku, aby se jako radista připojil k majoru Franku Thompsonovi, velícímu operaci Claridges, která měla za úkol pomáhat bulharským komunistickým partyzánům. Major Thompson učinil špatné rozhodnutí a se svou skupinou bulharských partyzánů nevalné úrovně se počátkem května přesunul do Bulharska. Po dlouhých bojích s bulharskou armádou a četnictvem byli oba Britové 31. května zajati. Byli odvezeni do Sofie a krutě vyslýcháni bulharskou tajnou policií a gestapem. Teprve když byl major Thompson popraven, seržant Scott souhlasil, že bude pod dohledem Gestapa vysílat do ústředí S.O.E. v Káhiře. Naštěstí centrála S.O.E. od počátku poznala, že Scott pracuje pod kontrolou nepřítele, takže ke škodám nedošlo. Když Rudá armáda překročila Dunaj, byl Scott 9. září odvezen tramvají do centra Sofie a opuštěn v postranní ulici. Přes Istanbul a Káhiru se dostal zpět do Británie.

Vyznamenání dala do prodeje Scottova rodina. Jednalo se o následující vyznamenání: Medaile za vynikající chování (DCM), Hvězda 1939-45 (1939-45 Star), Italská hvězda (Italy Star), Válečná medaile 1939-45 (War Medal 1939-45), Medaile za obranu (Defence Medal), Medaile za výkon (Efficiency Medal), bulharský Řád národní svobody 1941–1944 2. třídy a bulharská Medaile Jiřího Dimitrova. Dále soubor obsahoval parašutistický odznak, nepublikované rukopisné vzpomínky a další dokumenty.

Reklama


Stránka z biografie Kena Scotta s názvem „Život v armádě“, která popisuje jeho sedmiletou službu v armádě
Foto: Dix Noonan Webb

Jde jistě o zajímavý příběh, na jehož téma by se dala napsat kniha nebo natočit film, ale není to nic mimořádného, co by opravňovalo k tak vysoké ceně. Kdyby se tyto medaile kupovaly jednotlivě, daly by se pořídit v rozmezí Kč 15 - 20 000,-.

Prameny:
Medal News 2021-03
A WWII S.O.E. ‘Force 133’ Balkan Operations D.C.M. group sells for £95,000

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více