Lavriněnko, Dmitrij Fjodorovič

Lavrinenko, Dmitriy Fyodorovich
Дмитрий Фёдорович Лавриненко
     
Příjmení:
Surname:
Lavriněnko Lavrinenko
Jméno:
Given Name:
Dimitrij Fjodorovič Dmitriy Fyodorovich
Jméno v originále:
Original Name:
Дмитрий Фёдорович Лавриненко
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
nadporučík Senior Lieutenant
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
10.09.1914 Besstrašnaja /
10.09.1914 Besstrashnaya /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
18.12.1941 Gorjuny, Moskovská oblasť /
18.12.1941 Gorjuny, Moscow Oblast /
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- -
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- nejúspěšnější sovětské tankové eso; zničil 52 tanků - top soviet tank ace; 52 destroyed tanks
Související články:
Related Articles:

Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Dmitry_Lavrinenko
URL : https://www.valka.cz/Lavrinenko-Dmitrij-Fjodorovic-t47578#601464 Verze : 1
     
Příjmení:
Surname:
Lavriněnko Lavrinenko
Jméno:
Given Name:
Dimitrij Fjodorovič Dmitriy Fyodorovich
Jméno v originále:
Original Name:
Дмитрий Фёдорович Лавриненко
Všeobecné vzdělání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Průběh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Dmitry_Lavrinenko
Brzkovský, Norbert: Dmitrij Fjodorovič Lavriněnko: Nejúspěšnější sovětské tankové eso, Military revue 2020 / 10
URL : https://www.valka.cz/Lavrinenko-Dmitrij-Fjodorovic-t47578#601473 Verze : 0
lejtěnant Dimitrij Fjodorovič Lavriněnko

- tankové eso, 50. armáda, 4. tanková brigáda

Již na začátku války se na T-34 vyprofilovalo několik hrdinů. Patrně nejznámějším z nich je Dmitrij F. Lavriněnko. Budoucí eso se narodilo 10.9.1914 v malé vesnici u Krasnodaru (Kubáň). Jako dobrovolník vstupuje v roce 1934 do RA. Po roce nastupuje studium tankového učiliště v Uljanovsku. Při dokončení měl v roce 1938 hodnost podporučíka.

Bojové zkušenosti získává s prvními boji Rudé armády v roce 1939 proti Polsku a v Besarábii. Při začátku operace Barbarossa je jako velitel tankové čety součástí 15. tankové divize 16.mechanizovaného sboru. Sbor je dislokován na Západní Ukrajině. V bojích proti 48.tankového sboru Wehrmachtu nezaznamenal žádné vítězství. Kladně je však hodnocena jeho houževnatost a statečnost. Vlastními silami si totiž posádka jeho tanku dokázala stroj opravit a daleko vzadu za tenčící se kolonou ji krýt.

V říjnu 1941 Rusové tvrdě odrážejí a zastavují čela pronikajících kolon jednotek gen.Guderiana. Lavriněnko zde 6.10.1941 u osady "První vojín" zničil při průlomu obklíčení čtyři německé tanky. V celé akci se čtyřem sovětským téčkům podařilo zneškodnit ve dvou útocích celkem 15 tanků (z toho minimálně 6 PzIII), 2 protitankové kanony a několik motorek. Skóre posádky se zvyšovalo i dne 9.10.1941 u vesnice Šejino, kdy jediný T-34 (Lavriněnko) odrazil útok deseti německých tanků a jeden zničil. Druhý den se Lavriněnkovo T-34 a těžký KV zapojilo do obrany kolem mostu přes řeku Zuša v Mcensku. Ustupující sovětské jednotky tak mohly podat zprávu o zničení čtyř německých tanků posádkou kávéčka a šesti Lavriněnkovým téčkem. 18.10 si posádka připisuje další vítězství. Drtivým způsobem ničí kolonu německých nákladních vozidel u Serpuchova. Zničena kolona motorek, 4 auta s pěchotou a zapřaženými kanony. Další vozidla padly za oběť širokým pásům ruského tanku. Ruské jednotky ukořistily šest minometů, protitankové dělo, deset motorek se sajdou a štábní autobus plný dokumentů. Jednotka patřila 17. pěší divizi.

Druhý den dorazilo T-34 doprovázené německým štábním autobusem do osady Čismená 100km od Moskvy. Za úspěšné vedení boje byl Lavriněnko povýšen na nadporučíka. Na nové frontě (Volokolamská) si připisuje další stroje na své konto. Těžký boj absolvoval 15.11.1941 u Lysceva. Útok 1073. pluku 316. střelecké divize byl konfrontován s dvacítkou německých tanků. Tři T-34 a tři BT-7 sice dokázaly němce zastavit a zničit mu sedm tanků, ale dvě BT-7 byly zcela vyřazeny a silně poškozeny byly i dvě T-34. Vesnici se podařilo dobít. Jen o dva dny později zbývá pouze Lavriněnkovo téčko a jedna BT-7. Ta však dostává rozkaz střežit štáb 316. střelecké divize při ústupu a na hlídku jede pouze sám Lavriněnko. Bíle kamuflovaná T-34 se staví kolmo na přístupovou cestu kryta pouze nekonečnou bělostí zasněžené pláně. Od vesnice Šiškino je hlášeno osmnáct německých tanků! Jakmile se německé panzery na cestě nastavily bokem k volně stojícímu ruskému tanku zahajuje jeho velitel střelbu. Zničeny jsou dva první a dva poslední tanky z kolony. Střely z ruské T-34 teď směřují do středu německého seskupení. V tomto boji zničila statečná posádka 3 Pz.III a 3 Pz.IV..

Druhý den se naše posádka odhodlala k ještě drzejšímu útoku. Proti koloně osmi německých strojů vyrazil Lavriněnko čelně plnou rychlostí. Plně tím využil předností čelního pancíře své třicetčtyřky a toho, že jej může ohrozit pouze první německý tank. Ve vhodné chvíli dává řidiči rozkaz. Ten odbočuje a stroj se plnou rychlostí řítí podél němců. Kanon je samozřejmě zaměřen na němce. První výstřel,.......Zásah!! Druhý ,.......... Zásah!!! Nabíječ láduje jeden granát za druhým! Třetí zásah!! Nabít........ Čtvrtý sedí!!! Další, pátý německý tank hoří!!!..............Nabít a znovu.... Zásah!!..... Nabít....Zásah!!

Po posledním sedmém výstřelu se zasekla spoušť na kanonu. Osmý německý tank opouští kolonu a prchá........po cestě se však přibližují další německé tanky. Moment překvapení mizí a téčko se stává středem nemilosrdné palby. Jeden dobře mířený německý protipancéřový granát zasahuje bok korby a exploze zabije řidiče Bědného. Těžce zraněn je střelec Šarov. Lavriněnko a nabíječ Fedotov se snaží přes poklop věže těžce zraněného střelce-radistu vyprostit z vraku. Bohužel ten zraněním podlehl než se jim to podařilo. Oba přeživší prchají pryč.

I nadále je Lavriněnko bojově činný. Nyní s novou posádkou a novým tankem. Do 5.12. kdy je navržen na Zlatou hvězdu hrdiny SSSR má na kontě 47 německých tanků. 17.12.1941 získává jako velitel roty další 4 vítězství. Druhý den zničil v boji tank, dvě protitanková děla a dvě roty vojáků. Stalo se tak u osady Gorjuny. Zde byl při návratu ke svému tanku zasažen střepinou německé miny. Celkové skóre tohoto nadějného esa se zastavila na 28 soubojích a 52 zničených tancích a to za pouhých 2,5 měsíce!!!

Přesto je mu nejvyšší sovětské státní vyznamenání - Hrdina Sovětského svazu udéleno až 05. května 1990, tedy 49 let pom jeho smrti.


worldatwar.clone.cz
https://wio.ru/tank/ww2aces.htm
rkkaww2.armchairgeneral.com
časopis HPM

URL : https://www.valka.cz/Lavrinenko-Dmitrij-Fjodorovic-t47578#186414 Verze : 3
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více