GBR - Hand Grenade No.77 Mk I a Mk II

ruční granát
Britský ruční granát zavedený za WWII jako prostředek k signalizaci a pokládání kouřové clony. Výroba běžela od počátku roku 1943. Granát měl nárazovou roznětku která po dopadu způsobila roztržení obalu a bílý fosfor (8 uncí) ,který byl obsahem se při styku se vzduchem vznítil a vyvinul množství bílého kouře. Vzhledem k tomu že kouř byl jedovatý bylo ho možno použít i proti nepříteli ukrytému v budovách a rovněž jako zápalného granátu. Vzhledem k nebezpečí při skladování (pouzdra často korodovala), byly granáty vyřazeny z výzbroje krátce po válce a v roce 1948 byly skladované zásoby zničeny. Kanada vyráběla obdobný typ a vzhledem k lepší kvalitě byly její granáty užívány až do 50´let. Granát měl kromě verze Mk I (na obrázku) i verzi Mk II která se od původní liší jinou spodní částí. Mk I je dole kónický, Mk II je dole plochý a spodní část je s tělem spojena lemem podobným jako na plechovce.

Zdroj : The Encyclopedia of Infantry Weapons of World War II, autor Ian V. Hogg, vydaná nakladatelstvím Arms & Armour Press v roce 1977, ISBN 0-85368-281-X
https://www.inert-ord.net

fotografie je z mého archivu (focena mnou)
URL : https://www.valka.cz/GBR-Hand-Grenade-No-77-Mk-I-a-Mk-II-t53907#200327 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více