GBR - Grenade No. 82 (Gammon Bomb)

protitankový granát
TTD
Popis : Protitankový granát
Vyráběn : květen 1943 - 1945
Výbušnina : plastická výbušnina, TNT
Roznětka : nárazová No. 247 (výjimečně i časová se zpožděním 4 – 7 vteřin)
Váha : 340 g (bez nálože - s náloží až 1,2 kg

Granát byl vyvinut kapitánem R.S. Gammonem z 1st Parachute Regiment jako náhrada ne příliš spolehlivého granátu No. 74. Účelem bylo dát výsadkovým a speciálním jednotkám účinnou a spolehlivou zbraň použitelnou jak proti obrněným cílům a budovám tak proti nepřátelské pěchotě. Na rozdíl od běžných granátů je zde použit plátěný vak který upevněn ke kovovému kuželu v němž je usazena standardní roznětka (stejná jako pro granát No. 69). Do plátěného vaku je pak před akcí vložena nálož trhaviny (obvykle plastické nebo TNT) v objemu a váze dle předpokládaného cíle. Proti pěchotě je obvykle použito méně trhaviny a vak je doplněn kovovými úlomky (lze použít i sklo, kamen a pod.) které zvyšují účinek proti živé síle. Proti vozidlům je naopak použita větší nálož (až 900 gramů) která se v případě odolných cílů jako tanky používá k poškození pásů, motoru nebo otáčení věže. Proti pevnůstkám a budovám lze použít i časovou roznětku s dobou zpoždění 4 – 7 vteřin. Výhodou je že voják může nést snáze nenaplněné granáty a trhavinu kterou používá pro diverzní akce použít jako jejich náplň. Roznětka je kryta před vrhem plastovým víčkem, po jeho odšroubování se objeví plátěná páska se závažíčkem na konci, závaží je nutno před vrhem držet aby nedošlo k předčasnému odjištění. Po odhození se páska odvíjí pomocí závaží a tím uvolní pojistku a odjistí roznětku během letu, po dopadu granát exploduje.

Granát byl primárně určen pro výsadkáře a speciální jednotky, ale byli jimi vyzbrojeni i agenti vysazovaní do okupovaných území a zřejmě i odbojové skupiny. Použit byl i americkými výsadkovými jednotkami působícími z území Británie. Po svém konstruktérovi byl granát často nazýván i „Gammon Bomb“, dalším názvem pak bylo „Bean Bag“ podle vaku který připomínal pytlík na fazole. Granát byl zaveden do výzbroje v květnu 1943. Zkoušky byly ale zřejmě už starší, obdobný granát byl totiž údajně právě tou „bombou“ která byla vržena na auto R. Heydricha (výsadek startoval už v prosinci 1941).

Zdroj : The Encyclopedia of Infantry Weapons of World War II, autor Ian V. Hogg, vydaná nakladatelstvím Arms & Armour Press v roce 1977, ISBN 0-85368-281-X
https://www.answers.com/topic/gammon-bomb
https://www.thedropzone.org/artifacts/weapons.html

fotky jsou z mého archivu (vlastní focení)
URL : https://www.valka.cz/GBR-Grenade-No-82-Gammon-Bomb-t53915#200336 Verze : 1
Jen doplním některé detaily.


Roznětka (nebyl by příhodnější název "zapalovač" ? ) byla používána v celé řadě granátů armád Commonwelthu, No.69, No.70, No.71, No.73, No.77, No. 79 a v popisovaném No.82. Kompletní zapalovač se upevňoval našroubováním do vnitřního závitu v těle granátu.


Při atentátu na R. Heydricha byl použit granát který byl vyroben úpravou ze standartního granátu No.73 (tzv. Thermos grenade).


A detail k fotce "no 82MkI gammon_1.jpg" , na fotografii je vyobrazena soudobá replika granátu No. 82 z produkce firmy WPG.
URL : https://www.valka.cz/GBR-Grenade-No-82-Gammon-Bomb-t53915#200495 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více