PSM

ПСМ
     
Název:
Name:
PSM PSM
Originální název:
Original Name:
ПСМ
Kategorie:
Category:
samonabíjecí pistole semi-automatic pistol
Výrobce:
Producer:
Iževská zbrojovka, Iževsk /
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
0,460 kg 1.01 lb
Ráže:
Calibre:
5,45 mm
Náboj:
Cartridge:
5,45x18
Délka:
Length:
155 mm 6.1 in
Délka hlavně:
Barrel Length:
85 mm 3.35 in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
8
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
30 ran/min 30 rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
315 m/s 1033.5 ft/s
Uživatelské státy:
User States:


...


...
Poznámka:
Note:
PSM - Пистолет Самозарядный Малогабаритный (pistole samonabíjecí, kompaktní)

typ spouště: dvojčinná (DA)

index GRAU: 6P23
PSM - Пистолет Самозарядный Малогабаритный (Compact Self-Loading Pistol)

Trigger Type: Double Action (DA)

GRAU Index: 6P23
Zdroje:
Sources:
vlastní zdroje ...
https://ru.wikipedia.org/wiki/ПСМ
URL : https://www.valka.cz/PSM-t18725#387385 Verze : 0
Historie:


Po zavedení jakékoli zbraně je dříve či později nalezeno protiopatření, které účinnost zbraně snižuje. A poté se ihned hledá řešení, které účinnost protiopatření snižuje. Nejinak tomu bylo i v případě osobních balistických ochranných prostředků, především ochranných vest (ochranných – neprůstřelná není žádná!), které se od konce 60. let 20. století začaly masově rozšiřovat. Technici všech zemí s vyspělým zbrojním průmyslem hledali konstrukční řešení takové munice, která by dokázala proniknout běžnou balistickou ochranou jednotlivce. V Sovětském svazu koncem 70. let, pod vedením A. D. Denisové vznikl nový pistolový náboj ráže 5,45mm. Vyznačoval se lahvičkovou nábojnicí a ogivální střelou s ploškou. Náboj je podle C.I.P. normalizován jako 5,45x18, někdy se však označuje MPC (Малокалибэрный Пистолетный Централного боя - Malokalibernyj Pistoljetnyj Centralnogo boja –malorážový pistolový s centrálním zápalem). Je laborován celoplášťovou střelou s olověným jádrem o hmotnosti 2,7g (Eo=135J) nebo celoplášťovou střelou s ocelovým jádrem a olověnou košilkou a hmotnosti 2,4g (Eo=119J). Úsťová rychlost v obou případech dosahuje hodnoty 315m/s. Střela s ocelovým jádrem, vyráběná pro vojenské účely, dokáže probít až 55 vrstev kevlaru.


Pro nový náboj na přelomu 70. a 80. let v Iževsku vznikla nová samonabíjecí pistole. Konstruktéry zbraně byli Tichon Lašněv (1919-1988), Anatolij Simarin (1936-1991) a Lev Kulikov (1931- ). Zbraň má jednoduchou konstrukci s dynamickým závěrem a neobvykle malé rozměry. V roce 1983 byla přijata do výzbroje ozbrojených sil SSSR pod označením PSM (ПСМ - Пистолет Самозарядный, Малогабарытный – Pistoljet Samozarjadnyj, Malogabarytnyj – Pistole samonabíjecí, malých rozměrů) a téhož roku byla zahájena sériová výroba.


Pistoli PSM v Sovětském svazu používali především jednotky Ministerstva vnitra a Výbor státní bezpečnosti (Комитет Государственной Безопасности – Komitět Gosudarstvennoj Bezopasnosti - KGB). Dalšími «uživateli» pistole PSM byli straničtí funkcionáři, kteří ji používali pro potřeby sebeobrany (a já hlupák vždycky myslel, že je národ miloval…). V Sovětské armádě jimi byly částečně vyzbrojeni vysocí štábní důstojníci, některé výsadkové jednotky a jednotky zvláštního určení. Pro své malé rozměry, nízkou hmotnost a dobrou účinnost byly pistole PSM oblíbené i mezi sovětskými piloty, nasazenými v Afghánistánu. Letci je nosili ve speciálních kapsách, našitých na vestách s výbavou pro přežití.


Pistole se v původní ráži 5,45mm v Iževsku stále vyrábí pod označením IŽ-75 a prodává se i na našem trhu. IŽ-75 se od původní PSM liší pouze popisem na levé straně závěru. Velkou nevýhodou v našich podmínkách je však vysoká cena střeliva (okolo 20 Kč za 1 náboj). V Iževsku vznikla i varianty v ráži 6,35mm Browning, označená Bajkal MP-441 a v ráži .22LR. O jejich sériové výrobě mi však není nic známo.


Konstrukce:


Pistole PSM je samonabíjecí zbraň s neuzamčeným, dynamickým závěrem a dvojčinným (SA/DA) bicím ústrojím. Tělo pistole je vyrobeno z hliníkové slitiny. Manuální pojistka je umístěna vlevo vzadu na závěru a kromě bicího kohoutu blokuje i úderník. Pojistka a bicí kohout jsou tvarově řešeny tak, že při odjišťování pistole lze zároveň natáhnout i kohout.
Mířidla jsou otevřená, hledí je stranově regulovatelné, plátková muška je pevná.
Náboje jsou uloženy v jednořadém schránkovém zásobníku.


Technické údaje:
Ráže – 5,45 mm
Náboj – 5,45x18
Celková délka – 155 mm
Celková výška – 109 mm
Celková šířka – 20 mm
Délka hlavně – 85 mm
Drážek v hlavni - 6
Hmotnost prázdná – 460 g
Hmotnost nabitá – 510 g
Úsťová rychlost – 315 m/s
Kapacita zásobníku – 8 nábojů


Výroba:
Pistoli PSM vyrábí zbrojovka v Iževsku (Ижевский Механический Завод - Iževskij Mechaničeskij Zavod) od roku 1983 a výroba probíhá dodnes. Zbraně pro civilní trh nesou označení IŽ-75.


Značení:
Původní služební provedení nenese, kromě výrobního čísla, žádné další značení. Pistole pro civilní trh nesou na levé straně závěru popis IŽ-75, a to buď v ruské podobě „ИЖ-75“ nebo v anglické transkripci „Izh-75“. Anglická varianta je někdy pod označením doplněna nápisem „MADE IN RUSSIA“.
URL : https://www.valka.cz/PSM-t18725#69594 Verze : 0
Několik snímků civilní varianty Iž-75. Jak je zmíněno výše, od služebního modelu se liší jen nápisem na závěru.
URL : https://www.valka.cz/PSM-t18725#69595 Verze : 0
scany z návodu na použitie


©Panzer
PSM - tzv. rozstrel

tzv. rozstrel
PSM - 1. telo (rám) zbrane; 2. záver; 3. zásobník; 4. rukoväť; 5. záchyt zásobníku

1. telo (rám) zbrane; 2. záver; 3. zásobník; 4. rukoväť; 5. záchyt zásobníku
URL : https://www.valka.cz/PSM-t18725#227148 Verze : 0
Vyššie spomínané značenie na exportných IŽ-75.


zdroj: vlastné foto
URL : https://www.valka.cz/PSM-t18725#321803 Verze : 1
vlastná zbierka

PSM - originálna vojenská príručka na používanie PSM

originálna vojenská príručka na používanie PSM
PSM - vojenská príručka pre opravy zbrane

vojenská príručka pre opravy zbrane
URL : https://www.valka.cz/PSM-t18725#640255 Verze : 3
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více