Churchill, Jack

     
Příjmení:
Surname:
Churchill Churchill
Jméno:
Given Name:
John Malcolm Thorpe Fleming John Malcolm Thorpe Fleming
Jméno v originále:
Original Name:
John Malcolm Thorpe Fleming "Jack" Churchill
Fotografie či obrázek:
Photograph or Picture:
Hodnost:
Rank:
podplukovník Lieutenant Colonel
Akademický či vědecký titul:
Academic or Scientific Title:
- -
Šlechtický titul:
Hereditary Title:
- -
Datum, místo narození:
Date and Place of Birth:
16.09.1906 Colombo /
16.09.1906 Colombo /
Datum, místo úmrtí:
Date and Place of Decease:
08.03.1996 Surrey
08.03.1996 Surrey
Nejvýznamnější funkce:
(maximálně tři)
Most Important Appointments:
(up to three)
- velitel 2. oddílu commandos - Commander of the No. 2 Commando
Jiné významné skutečnosti:
(maximálně tři)
Other Notable Facts:
(up to three)
- přezdíván "Bojující Jack Churchill" nebo "Šílený Jack"
- jediný známý voják ve 2. světové válce, který bojoval s lukem a mečem (konkrétně britským dlouhým lukem a skotským mečem)
- byl známý svým výrokem: "Důstojník, jenž jde do boje bez meče, není řádně ozbrojen."
- Nicknamed "Fighting Jack Churchill" and "Mad Jack"
- only known soldier in WW2, who fought with british longbow a Scottish broadsword
- he was known for the motto: "Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed."
Související články:
Related Articles:
Zdroje:
Sources:
Dunstan, Simon: Commandos. Churchill's 'Hand of Steel', Ian Allan Publishing, 2003
http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Churchill
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Churchill-Jack-t121724#416576 Verze : 3
     
Pøíjmení:
Surname:
Churchill Churchill
Jméno:
Given Name:
John Malcolm Thorpe Fleming John Malcolm Thorpe Fleming
Jméno v originále:
Original Name:
John Malcolm Thorpe Fleming "Jack" Churchill
Všeobecné vzdìlání:
General Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR King William's College
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR King William's College
Vojenské vzdělání:
Military Education:
DD.MM.RRRR-DD.MM.1926 Královská vojenská akademie v Sandhurstu
DD.MM.RRRR-DD.MM.1926 Royal Military Academy Sandhurst
Důstojnické hodnosti:
Officer Ranks:
04.02.1926 poručík
DD.MM.RRRR nadporučík
01.08.1938 kapitán
01.07.1946 major
08.03.1957 podplukovník
04.02.1926 Second Lieutenant
DD.MM.RRRR Lieutenant
01.08.1938 Captain
01.07.1946 Major
08.03.1957 Lieutenant Colonel
Prùbìh vojenské služby:
Military Career:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR zástupce velitele, 3. oddíl commandos
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR velitel, 2. oddíl commandos
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Deputy Commander, No. 3 Commando
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Commander, No. 2 Commando
Vyznamenání:
Awards:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Dunstan, Simon: Commandos. Churchill´s ´Hand of Steel´, Ian Allan Publishing, 2003
http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Churchill
en.wikipedia.org
www.tracesofwar.com
URL : https://www.valka.cz/Churchill-Jack-t121724#416617 Verze : 0
Jack Churchill se narodil anglickým rodičům v Hong Kongu. Dlouho zde ale nepobyl. Školní léta strávil na King William's College na ostrově Man. V roce 1926 pak absolvoval Královskou vojenskou akademii v Sandhurstu. Poté se opět vrátil do Asie, neboť sloužil u Manchesterského pluku v Barmě. V roce 1936 armádu opustil a pracoval jako editor v novinách. Díky svému umění hry na dudy a střelby z luku si zahrál i ve filmu Zloděj z Bagdádu. Živil se také jako reklamní model krému na vlasy značky Brylcream. Po německém přepadení Polska se Churchill vrátil zpátky do armády, opět k Manchesterskému pluku. S tím byl nasazen ve Francii. U Epinette narazil na německou hlídku. Signál k útoku na německé vojáky vydal velmi neobvyklým způsobem - ze svého luku vystřelil šíp, kterým skolil německého šikovatele. Po evakuaci z Dunkirku se přihlásil jako dobrovolník ke Commandos. Stejně jako všichni ostatní netušil, o co přesně jde, ale lákala ho vidina nebezečí a dobrodružství.


Nájezdu na Vaagso se již účastnil jako zástupce velitele 3. oddílu commandos a vysloužil si zde přezdívku Šílený Jack. Při výsadku na ostrov Maaloy se postavil na příď výsadkového plavidla a i přes německou střelbu hrál na dudy. Jakmile se plavidlo dotklo pevniny, vyměnil dudy za meč a vyrazil do boje, zatímco vykřikoval válečné pokřiky. Jednotky commandos zde rychle vyřadili pobřežní baterii, která ohrožovala hlavní výsadek na Vaagso. Při "osvobozování" bedny vína utržil zranění, která sice nebyla vážná, ale dosti bolestivá. Víno proto vypil ještě během zpáteční cesty. Za svůj výkon u Dunkirku a Vaagso obdržel vojenské kříže. Nijak to ovšem neohrozilo jeho další služební postup. Když se stal velitelem 2. oddílu commandos, vycvičil své příslušníky na velmi vysokou úroveň. Oddíl byl přesunut do Středozemí a podílel se společně s 41. oddílem commandos (námořní pěchoty) na vylodění u Salerna v září 1943, během něhož utrpěli oddíly těžké ztráty. U Pigoletti vedl Churchill útok, opět s taseným mečem v ruce, a osobně zajal několik nepřátelských vojáků. Výhrůžka mečem na zajatce zapůsobila, ti prozradili heslo. Churchillovi se díky tomu podařilo zajmout dalších takřka čtyřicet Němců. Za tento úspěch mu byl udělen DSO. Velitel divize se ho při této příležitosti zeptal, proč útočí s taseným mečem. Churchill mu odpověděl, že dle jeho názoru je každý důstojník, který jde do akce bez svého meče, špatně vystrojen.


Po zotavení a doplnění sil byl 2. oddíl commandos nasazen na Jadranu, kde prováděl nájezdy na ostrovy v Dalmácii. Tyto útoky měly mimo jiné odlehčit Titovým partyzánům. Dne 2. června 1944 provedly oddíly commandos útok na ostrov Brač. Obzvláště těžké boje zde probíhaly o kótu 622. Churchillovi se ji podařilo dobýt. Byl ale zraněn, jeho mužům došla munice a jemu samotnému zbýval poslední zásobník. Zkusil sice originálním zůsobem přivolat pomoc - na dudy zahrál skladbu "Will ye no come back again?", avšak byl zajat Němci. Nejprve byl v Berlíně vyslýchán a poté odeslán do koncentračního tábora Sachsenhausen. V září 1944 se mu podařilo společně s jedním důstojníkem RAF uprchnout, ale byli u Rostocku zatčeni. Společně s řadou dalších prominentních vězňů byl v dubnu 1945 převezen pod dohledem komamnda SS do Tyrolska. Zde měli být zlikvidováni, ale zachránila je německá armádní jednotka pod velením kapitána Wicharda von Alvensleben. Churchill poté ušel 150 kilometrů do Verony, kde se spojil s americkou tankovou jednotkou. Churchill byl poté odeslán do Barmy, kde stále probíhaly boje. Když se nacházel v Indii, byla válka náhle ukončena atomovými útoky na Hirošimu a Nagasaki. Churchill neskrýval své zklamání, když prohlásil, že nebýt těch zatracených yankeeů, mohlo se bojovat dalších deset let. Po válce si Churchill zahrál opět ve filmu - ve snímku Ivanhoe střílel lukem z hradeb hradu Warwick.


I po válce zůstal Churchill v armádě, sloužil jako parašutista u Seaforthských horalů. Poté byl převelen do Palestiny ve funkci zástupce velitele 1. praporu pluku horalské lehké pěchoty. Při arabském útoku na konvoj lékařů a zásob pro nemocnici Hadassa se ho pokusil ochránit a následně po skončení masakru alespoň řídil evakuaci několika stovek doktorů. Po odjezdu z Palestiny působil jako instruktor v Austrálii, kde se naučil surfovat a tento sport přenesl i do Británie, kde surfoval na přilivových vlnách na řece Severn. Z armády odešel v roce 1959. Zemřel v roce 1996 v Surrey.




Zdroje:
Dunstan, Simon: Commandos. Churchill's 'Hand of Steel', Ian Allan Publishing, 2003
http://en.wikipedia.org/wiki/Jack_Churchill
URL : https://www.valka.cz/Churchill-Jack-t121724#416577 Verze : 0

Diskuse

Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více