10.8.2019 - Vavrišovo 1709-2019

Autor: Edgar Pachta 🕔︎︎ 👁︎ 6.839

Na počátku 18. století otřáslo Uhrami poslední z řady protihabsburských povstání. Do čela rebelů zvaných kuruci se tentokrát postavil mladý velmož František II. Rákoci, pod jehož prapory s heslem PRO LIBERTATE (lat. „Za svobodu“) se od jara1703 houfovali šlechtici, měšťané i sedláci, požadující mnoho úlev a výhod, především však autonomní postavení Uherského království. Program kuruců si získal mnoho příznivců, a již v roce 1704 měli pod kontrolou i velkou část Slovenska s významnými městy a pevnostmi.

Reklama

Ve velkých bitvách s císařskými vojsky u Trnavy (26. 12. 1704) a zejména u Trenčína (3. 8. 1708) však Rákociho vojska utrpěla vážné porážky, z nichž se až do konce povstání v květnu 1711 nikdy zcela nevzpamatovala. K jedné z posledních polních bitev došlo počátkem srpna (přibližně ve dnech 4. – 10. 8.) 1709 v okolí obce Vavrišovo, v malebném údolí mezi Vysokými a Nízkými Tatrami, v jedné ze známých oblastí slovenského folklóru.

Císařský sbor byl početně slabý (asi jen kolem 1000 osob), takže jeho velitel generál Tollet zvolil poněkud netradiční způsob obrany – tzv. šancovní obranný systém. Vojáci chránění dvěma liniemi záseků a polních opevnění měli odrážet útoky mnohem početnějšího nepřítele a spoléhat na příchod posil. Velitel kuruckého vojska o síle 6–7000 mužů generál Michael Csáky však postrádal některé dobré vlastnosti vojevůdce, k nimž patřila rozhodnost a bojový duch. Navíc jemu i velké části nováčků v jeho sboru chyběly válečné zkušenosti; naopak císařští neboli labanci byli dobře vycvičení a ukáznění. Přesto však kuruci, kdyby zvolili razantnější postup, mohli u Vavrišova získat cenné vítězství. Namísto toho si počínali nerozhodně, nemohli zabránit dezercím rekrutů, a po několika dnech, ačkoli měli triumf téměř na dosah, obrátili se na ústup pod ochranu hradů na Spiši. Po bojích v náročném horském terénu zaznamenali císařští ztrátu asi 12 mužů, zatímco kuruců padlo kolem 120.

Asi před deseti lety se milovníci historie nejen z Vavrišova rozhodli vzkřísit dávné tradice a založili občanské sdružení – Hornoliptovský kurucký regiment. Pod patronací regimentu obce se od té doby konají akce, připomínající bitvu z doby před 310 lety.

Letošní rekonstrukce nazvaná „Bitka při Vavrišove 1709“ se bude konat 10. srpna. Na vavrišovskou akci se sjíždějí členové klubů ze Slovenska, České republiky a Polska. Letos se na bojiště dostaví více než 100 účinkujících s několika koňmi a lehkými kanóny, desítky komparzistů. Návštěvníci si budou moci po celý den prohlížet vojenský tábor s polní kuchyní, navštívit jarmark lidových řemesel, kulturní program, soutěže v hodu palcátem a flintou do žita, zhlédnout ukázky historických zbraní a pochod jednotek obcí. Otevřeno bude také místní muzeum s vyhlídkovou věží; před Památníkem bitvy u Vavrišova bude uspořádán pietní akt. Asi v 17 hodin začne bojová ukázka.

Reklama

Další informace naleznete na stránkách obce Vavrišovo, jejíž představenstvo a členové kuruckého regimentu se těší na Vaši účast.

Leták v pracovní podobě a fotografie jsou publikovány s laskavým svolením paní Marcely Feriančekové, starostky obce Vavrišovo.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více