PF 2017 od Admina

Vážení obyvatelé serveru valka.cz,


pomalu se krátí předposlední den tohoto roku, a tak je na čase zpomalit, dát pravý blinkr, zastavit, dát blikačky, vzít si reflexní vestu, postavit výstražný trojúhelník a ohlédnout se, nadýchat čerstvého vzduchu a pak plni sil vyrazit do nového roku 2017.


Nejprve, k oslovení. Vážení obyvatelé. Hm. Co tím asi chtěl Admin říct? Rok co rok se zamýšlím nad obligátním "vážení dámy, vážení pánové". Etiketa praví, že dámy váží více, a proto oslovujeme jako první, až potom pány. Ale kdo váží víc na valka.cz? Jsou to čtenáři, bez kterých by nemělo smysl toto všechno vůbec dělat? Nebo autoři, bez kterých by čtenáři neměli co číst? Nebo moderátoři, ty šedé myšky na pozadí, kteří to celé podpírají svou usilovnou denní činností? Nebo dárci a sponzoři, bez kterých bychom si nemohli dovolit takovou techniku a literaturu, jakou máme k dispozici? Těžká volba, povím vám. A proto volím obyvatele. Protože každý z vás (i nás) se na určitý čas stává obyvatelem tohoto serveru. A je vkusu každého (však ten film znáte ...), zdali bude jen návštěvníkem, příbuzným nebo rodinou - trvalým obyvatelem.


Návštěvníků máme hodně. Unikátních jich bylo 1.424.000. Návštěv pak přes 3 miliony. 7,5 milionu zobrazených stránek. Tomu říkám navštěvy! Dveře se netrhnou, a jsem za to rád.


To, co bychom potřebovali ještě víc, než návštěvníky, je objevit ty vzdálené bratrance z třetího kolena, kteří se tu cítí "jako doma", jednou za týden, pak dvakrát, třikrát, až zjistí, že stejně jako strýc Albert prostě zůstanou a už se jim ani nechce odjíždět. Potřebujeme další kolegy, autory, psavce i moderátory. Máme tu SPOUSTU oblastí, které potřebují dozor, a rozvoj. Nebojte se zapojit, nehledáme jen kované historiky s padesáti léty praxe, hledáme každého, kdo má chuť se do zpracování libovolné části historie zapojit a přitom se ledacos naučit.


Tady je to správné místo, abych zde smekl klobouk před svými kolegy moderátory a autory článků. Když jdu v noci spát, stále ještě na válku přibývají nové příspěvky a editují se ty stávající. Ráno vstanu, a už je tu zase pár nových. Skláním se před jejich pracovitostí, zápalem a odhodláním, nad smyslem pro systém i ochotu udělat něco nejen pro sebe. Práci, která je vidět, i tu, pod kterou nejsou mnohdy ani náznakem uvedeni. To oni staví tento dům, aby pojmul všechny ty návštevníky, a aby se tu nikdo nenudil. Respekt!


Jsem si vědom toho, že mnozí považují internet pouze za Google (či Seznam) a Facebook. A nejsme schopni ani ochotni tomu konkurovat. Také proč? Facebook je jednorázová záležitost, každodenní miliardy výkřiků, které se ztratí téměř okamžitě, a hodnota? Pomíjivá. Na systematickou práci a trvale přístupný archiv článků a dat to prostě není (zkuste si vyhledat co jste vkládáli před několika týdny, aniž víte přesně kdy ...). Google nám víc hází klacky pod nohy, než pomáhá. Z vyhledávače, kterým kdysi dávno býval, se stal stroj na peníze, a nic než peníze ho nezajímají. Byť se nakrátko vydal cestou zpracování sémantického webu, tedy stránek, které obsahují jasně definované objekty a vazby mezi nimi, zůstaly mu z toho jen recepty na vaření, recenze knih a zboží, a ceny lístků. Což je smutné, jako by osobnosti, historické události a vůbec všechno to, čím se tu denně zabýváme, mělo pro lidstvo menší význam, než kolik kde stojí rohlíky. Ale dokážeme si poradit i tak, jen se prostě nevrháme po každém modním trendu, který se zrovna v IT světě objeví, protože tolik, kolik se jich letos objevilo, jich letos i zaniklo, a příští rok to bude stejné. Zůstáváme konzervativní a dál pokračujeme v tom, co nás baví. A občas přidáme i něco zcela nového. Řada funkcí letos do našeho fóra přibyla a pár jich mám "pod pokličkou", abych je spustil v nasledujících týdnech. A je to radost, když vidím, jak se z těch mlhavých kostek naší práce před řadou let najednou ostře rýsují stěny nového domu. Cihla k cihle, tuhle něco vezmu, tam to posunu, tundle to spojím, a ejhle, nová funkcionalita je na světě! A každá ruka navíc se hodí, protože toho spojování a posouvání je tu téměř, no, nechci přehánět, nekonečno.


Co mě naopak těší je rozrůstající se skupina obyvatelů, kteří kromě své návštěvy přinesou nějakou tu korunu či euro. Letos jich je dvojnásobek toho, co vloni! Ještě to není dost na to, abychom mohli zahodit všechny reklamy, ale je to velmi příjemný trend - chápeme, že provoz takového obydlí něco stojí (na nic jiného peníze nejdou, jen na server, připojení, software a literaturu) a jsme ochotni se na tom spolupodílet. Nepotřebujeme miliony, stačí když budeme mít jistotu i do dalších let. A to se zatím daří naplnit. Děkujeme!


Rok 2016 byl z mého subjektivního hlediska nevalný. A když se tak porozhlédnu okolo, do zpráv, do novin, na komentáře pod články, nemám důvod si myslet, že rok 2017 bude výrazně lepší. Naše společnost se polarizuje dle mnoha os, zcela nepochopitelně se mnohdy napadáme a obviňujeme tu z rusofilství, tu z amerikanofilství (kdo nevolí Losnu, volí Mažňáka!) a přestáváme mít schopnost pochopit. Pochopit, proč se ti či oni kloní k takovému názoru, či onakému. Že svět nemá jednu jedinou svatou pravdu, ale skládá se ze sedmi miliard pohledů na svět, a naše existence zde jest kompromisem mezi všemi těmi názory. A rád bych napsal, že se to v roce 2017 určitě zlepší. A vím, že ne. Čeká nás rok dalšího politického přetahováni o zbylé kosti, první rok nového amerického prezidenta, další rok uprostřed proudu uprchlíků z Asie a Afriky, další rok, kdy nás, patnáct milionů obyčejných obyvatel Česka a Slovenska bude prožívat své dny. Své výhry, i prohry. Zisky, i ztráty. Ať je tedy těch příjemných, vítězných chvil více, než těch bolestivých ztrát. A snad se nám podaří udělat ten rok 2017 alespoň o trochu lepší, než byl ten právě končící, 2016.


Váš obyvatel


Radek Havelka
HM Admin v.r.
URL : https://www.valka.cz/PF-2017-od-Admina-t196205#564650 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více