Fury - Železná srdce

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 19.618

Duben 1945. Zatímco se spojenecká armáda pokouší o finální ofenzívu na evropské frontě, ujímá se válečný veterán, armádní seržant Wardaddy (Brad Pitt), velení tanku Sherman a vydává se s jeho pětičlennou posádkou na vražednou misi v týlu nepřítele. Tváří v tvář přesile početní i palebné, a v doprovodu naprostého zelenáče, který se v jejich četě souhrou okolností ocitl, je Wardaddy se svými muži nucen získat navzdory veškeré pravděpodobnosti štěstí na svou stranu a dovést do úspěšného konce své hrdinské pokusy zaútočit na samotné srdce nacistického Německa. Napínavý válečný film můžete vidět v kině od 13. listopadu 2014.  

Reklama

Film si nedává za cíl vykreslovat válku jako procházku růžovou zahradou, naopak, jak uvádí producent Bill Bock : „Železná srdce nejsou válečným filmem, na který by s vámi koukala vaše babička. Myslím, že jsme ještě neměli možnost spatřit hrůzy, kterým byly obrněné jednotky nuceny čelit. Tváří v tvář početní i palebné přesile zvítězili jen díky svým skutečným a nemilosrdným bojovým schopnostem.“ Režisér a scénárista David Ayer dodává : „Je to jiný svět, než jaký obvykle vídáme v klasických válečných filmech, ve kterých oslavujeme vítězná válečná tažení jako invazi do Evropy, den D či bitvu v Ardenách, zkrátka slavné bitvy, na kterých se americká armáda podílela. Jedním z opomíjených období jsou právě tyto poslední křeče nacistické říše, čelící americké armádě, která již má za sebou několik let bojů a docházejí jí zálohy. Muži jsou vyčerpaní. Ve druhé světové válce se bojovalo tak dlouho, dokud jste buď nezvítězili, nebo nezemřeli, nebo jste nebyli hrůzně zraněni a posláni domů. Fanatický režim kolabuje, jde o matoucí prostředí, ve kterém může být nepřítelem každý – to je pro duši vojáka nepředstavitelně vyčerpávající.“

A jak se slova přeměnila na činy ? Filmový štáb spolupracoval s řadou veteránů, s poradci, prostudoval stohy historických podkladů, na základě původních plánů vytvořil řadu maket vozidel pro natáčení a z tankového muzea v Bovingtonu a od sběratelů si zapůjčil řadu skutečných tanků včetně Shermanu a jediného funkčního tanku Tiger. O zbytek se postaralo umění filmových výtvarníků, počítačové animace a samozřejmě herců - ti se se svým Shermanem tak sžili, že jej mnohdy nechtěli opustit ani během přestávek v natáčení.

Celý film se odehrává v průběhu 24 hodin, od úsvitu jednoho dne do úsvitu dne příštího, během kterého se pětičlenná posádka amerického tanku včetně nováčka Normana Ellisona musí postavit třem stovkám německých vojáků a přežít.

Reklama

Trailer k filmu :

13.11.2014 se Železná srdce probijí na plátna našich kin, a pokud chcete být u toho a vyhrát dva lístky do kina v síti Cinestar, stačí, když nám na email havelka@valka.cz odpovíte na tři otázky :

1) k jaké divizi patří posádka tanku Fury ?

2) k jakému dalšímu válečnému filmu psal scénář David Ayer ?

3) třetí otázku najdete na našem Facebooku :)

Uzávěrka soutěže je 11.11.2014 v 11:00 a ze správných odpovědí bude vylosováno celkem pět výherců. Výhry poskytla filmová distrubuce FALCON.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více