Zájezdy za vojenskou historií I.

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 19.231

Pojeďte na 70. výročí vylodění nebo na Gallipoli nebo na letadlovou loď Midway …

Naše cestovní kancelář Praděd Inter ( www.ckpraded.cz )  ze Zábřeha, pořádá od roku 1991 zájezdy zaměřené na vojenskou historii i současnost. Rok 2014 bude tedy naší dvacátou pátou sezónou. Za tu dobu jsme navštívili téměř všechny evropské země a také několikrát USA.

Reklama

Přípravu na jubilejní sezónu jsme právě dokončili, takže můžeme předložit náš program.

Prvním zájezdem na začátku dubna bude letecký výlet z Prahy do Turecka do Istanbulu a na Gallipoli. V Istanbulu a jeho nejbližším okolí navštívíme všechna vojenská muzea, a to ústřední vojenské, letecké i námořní. Kromě těchto muzeí bude možno se podívat i do technického muzea, které sice neshromažďuje vojenskou techniku, ale určitě bude  pro středoevropany zajímavé. Stejně tak bude zajímavá i prohlídka civilních památek světového významu, jako např. historické centrum s chrámem sv.Sofie a Modrou mešitou, palác Topkapi nebo Velký bazar.

Ústřední vojenské muzeum představuje vojenskou historii od nejstaršího věku téměř po současnost. Na volné ploše před muzeem dominuje např. kanón firmy Krupp ráže 350 mm, použitý při obraně Dardanelského průlivu v období 1. světové války. Letecké muzeum vystavuje  především stroje, které byly ve výzbroji tureckého letectva v období po druhé světové válce. Naprostým unikátem je však vystavený letoun PZL 24, originál, který byl do Turecka dodáván polskou leteckou továrnou PZL těsně před druhou světovou válkou.

Za pozornost stojí  i zmíněné technické muzeum, kterému dominuje původně americká, později turecká ponorka 'TCG Uluçalireis' , ex US Thornback.

Po prohlídce Istanbulu se mikrobusy přesuneme na gallipolský poloostrov, abychom na vlastní oči viděli místa, kde se v roce 1915 vylodili britští, francouzští, australští a novozélandští vojáci a bránili se turečtí vojáci pod velením Atatürka. Podíváme se i na starší a novější opevnění Dardanel a také navštívíme  námořní muzeum v Canakkale s kopií minonosky Nusret.

Další letecký výlet bude na západní pobřeží Spojených států, kdy při okružní jízdě navštívíme státy Kalifornie a Arizona.  Pro suchozemce bude jistě nezapomenutelným zážitkem prohlídka dvou letadlových lodí Midway a Hornet a také bitevní lodi Iowa se 406 mm kanóny. Fanoušci letecké techniky rovněž nezůstanou stranou. Zcela určitě je nadchne letecké muzeum Pima ve městě Tucson se sbírkou 300 letadel, včetně např. bombardérů B-29, B-17, B-52  a celé plejády poválečných tryskových stíhaček. Vedle muzea je umístěno skladiště nebo chcete-li hřbitov vyřazených vojenských letadel AMARG BONEYARD.  Je zde skladováno na 4800 letadel. Tento obří sklad si budeme moci prohlédnout při autobusové projížďce. U Tucsonu je zpřístupněna i raketová základna pro strategické rakety Titan II. Dalším zážitkem jistě bude i celodenní návštěva na leteckém dnu v muzeu Planes of Fame v Los Angeles. Obrněnou techniku shlédneme v muzeích v Los Angeles a Sacramentu.

Do Turecka i USA se poletí z Prahy a přílet bude rovněž do Prahy.

Autobusem bude možné se dopravit do Francie do prostoru Normandie, kde v červnu 2014 proběhnou oslavy 70. výročí vylodění. Tento zájezd pořádáme pravidelně, takže víme, co z množství zajímavých míst k návštěvě vybrat. Rozhodně navštívíme všechny vyloďovací pláže i se zde umístěnými muzei. Výsadkáři, kteří sehráli důležitou roli, mají také svá muzea a ty se také samozřejmě navštíví. Stranou nezůstanou ani německá obranná postavení Atlantického valu, jako např. baterie Riva Bella, Crisbeck, Azeville či Longues sur Mer. Ta posledně jmenovaná i se zachovalými kanóny ráže 152 mm! V Bayeux, kde je umístěno muzeum bitvy o Normandii, je při příležitosti oslav vylodění pořádána mohutná přehlídka historických vojenských vozidel. I s návštěvou této přehlídky v programu počítáme. Odvrácenou stranu války si připomeneme při zastávkách na válečných hřbitovech - USA v Colleville, britského v Bayeux i s několika Čechoslováky a německého v La Cambei s hrobem posádky německého tankového esa Wittmanna.

Reklama

Po cestě do Normandie a zpět se nepojede bez zastávky, ale naopak budou ještě navštívena další místa našeho „vojenského“ zájmu.  Nejdříve se zastavíme v technickém muzeu ve Speyeru, kde je vystaven mimo jiné originální Me 109 nebo raketoplán Buran. Na Maginotově linii si prohlédneme tvrz Michelsberg, v Saumuru jedno z největších světových tankových muzeí, při cestě zpět pak v Paříži vojenské muzeum v Invalidovně.

Kompletní nabídku zájezdů v roce 2014 najdete na webu: www.ckpraded.cz.

 

Veteráni z 9.výsadkového praporu, který dobyl baterii Merville. Červen 2014 bude možná jedna z posledních šancí tyto veterány potkat. 

Reklama

Defilé historických vozidel ulicemi Bayeux, prvního osvobozeného města v červnu 1944.

Baterie v Longues s kanóny 155 mm, vyrobenými v plzeňské škodovce.

Panzer VI B Královský Tigr v tankovém muzeum Saumur.

 

(placená reklama)

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více