Řád Vítězství

Autor: Ing. Jan Sehnal / seh1 🕔︎︎ 👁︎ 25.368

Existuje řada vyznamenání v různých zemích, která byla udělena v menším počtu kusů než sovětský Řád Vítězství, ale ten je přesto oprávněně považován za nejvzácnější a nejdražší vyznamenání světa. Je to dáno nejen drahými materiály, z nichž je vyroben, zdařilým designem, ale především výlučností nositelů, jimž byl udělen.

Řád je dostatečně znám, takže místo sáhodlouhých popisů, stručná faktografická data. Byl založen 8. 11. 1943. Příslušná stuha však byla ustanovena až 18. 8. 1944. Autorem výtvarného návrhu byl zkušený A. I. Kuzněcov, který již předtím vytvořil např. Řád Vlastenecké války. Za práci na ŘV byl vyznamenán Řádem Znaku Cti. Není tajemstvím, že na tvorbě řádu se jako obvykle značnou měrou podílel sám Stalin.

Reklama

Řád ve tvaru pěticípé hvězdy o průměru 72 mm byl vyroben ze zlata (950,25), platiny (99,8), 174 briliantů o celkové váze 16 karátů a rubínů. Celková váha řádu je 78 gramů, z toho 47 g platiny, 2 g zlata, 19 g stříbra, 25 karátů rubínů a 16 karátů briliantů. Nebyl vyráběn v mincovně, ale v klenotnické dílně. Stalin určil, že při výrobě mají být použity výlučně přírodní kameny. Ukázalo se však, že nebylo možné získat dostatečný počet tak velkých přírodních rubínů. A i ty, které byly k dispozici, měly různé barevné odstíny. A tak byly použity syntetické kameny. Je určeno, že hvězda se nosí na levé straně hrudi 12–14 cm nad opaskem. Stužka velikosti 8 x 46 mm 1 cm nad ostatními stužkami.

Bylo vyrobeno celkem 20 kusů řádu, byl udělen 17 lidem, z toho třem dvakrát. Jedenáct nositelů bylo maršály SSSR, jeden armádním generálem SSSR. Pět kusů bylo uděleno cizincům, americkému armádnímu generálu D. D. Eisenhoweru, britskému polnímu maršálu B. L. Montgomerymu, rumunskému králi Michaelovi I., polskému maršálu M. Rola-Žymierskému a jugoslávskému maršálovi J. B. Titovi. Řády nebyly, v rozporu se sovětskými zvyklostmi, číslovány, pořadové číslo bylo uvedeno pouze v udělovacích dokladech. Po smrti nositele měly být řády vráceny vládě.

Hvězdou s pořadovým číslem jedna byl dne 1. 4. 1944 vyznamenán maršál Žukov. Rozpaky vzbudilo udělení rumunskému králi, protože Rumunsko většinu války stálo na straně Německa a rumunské jednotky aktivně bojovaly proti SSSR. Problematické bylo rovněž vyznamenání L. I. Brežněva dne 20. 2. 1978, u příležitosti 60. výročí sovětských ozbrojených sil. Toto udělení bylo v rozporu se stanovami a provedení odznaku bylo pozměněno, a sice na rubové straně byla místo upínacího šroubu připínací „jehlice“. Po smrti Brežněva bylo udělení dne 21. 9. 1989 výnosem Presidia Nejvyššího Sovětu revokováno.

Všechny exempláře udělené sovětským občanům a M. Rola-Žymierskému jsou nyní uloženy v Diamantovém fondu Ruska, exemplář generála Eisenhowera je v jeho knihovně v Abilene, Kansas, Titův je v Muzeu 25. května v Bělehradě, Montgomeryho je v Imperial War Museum v Londýně a kus udělený rumunskému králi je jako jediný v soukromých rukách. Byl prodán na aukci v Londýně. Nyní by se měl údajně nacházet snad v Japonsku za cenu několika milionů dolarů. Jediným žijícím nositelem (2013) je právě bývalý rumunský král Michael I. (pozn. red.: zemřel 5.12.2017).


Michael I.

Na závěr snad možno říci, sběratelé všech zemí nábožně zírejme na obrázek a pro útěchu si třeba pořiďme stuhu.  Ta je tvořena kombinací barev stuh sovětských Řádů slávy, Bohdana Chmelnického, Alexandra Něvského, Kutuzova, Suvorova a Lenina.

Reklama

Literatura:
A.Kucenko, Řády SSSR, Doněck 1994
A.Kuzněcov, Řády, Moskva 1998
P. McDaniel a P.J.Schmitt, Sovětské řády a medaile, Arlington 1997

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více