Seznamte se: CZ 75 TS Czechmate

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 29.172

Česká zbrojovka, a. s., Uherský Brod připravuje už řadu let individuální konfigurace svých pistolí CZ pro střelce divize IPSC Open. Zbraně postavené na velkokapacitním těle CZ 75 Tactical Sports, a označované proto CZ Tactical Sports Open měli donedávna k dispozici jen střelci Teamu CZ Shooting České zbrojovky, a. s. V roce 2009 ale zahájila firma jejich malosériovou výrobu pod označením CZ 75 TS Czechmate. Tuto zbraň v konfiguraci pro divizi Open jsme si měli možnost prohlédnout mj. i při prezentaci zbraní pro IPSC na Střelnici Leiko v Plzni. Představujeme Vám obrazem některé její podstatné detaily.

Protože je zbraň určena nejen pro IPSC divizi Open, ale i pro divizi Standard a pro terčovou střelbu, obsahuje na trh dodávaný kit také matici s výměnnou muškou a spojovací kolík – náhradu záchytu závěru (oblíbený pro Open); místo napínací páky závěru se do rybiny závěru montuje klasické hledí. Přední konec vratné pružiny na dlouhém vodítku je veden v oblasti ústí hlavně vnějším vodítkem. Každá zbraň se dokončuje puškařským způsobem – ručním dolícováním.

Obrazová příloha:

Reklama


Celkový pohled na zbraň s kolimátorem C-MORE na boční montáži a s dlouhým zásobníkem na 20 nábojů 9 mm Luger


Dlouhý, nastavený zásobník na 20 nábojů 9 mm Luger, vyjmutý ze zbraně


Detail značení zbraně


Detailní pohled na kolimátor C-MORE, značení na komoře hlavně a na pravou páku odjištěné oboustranné pojistky


Pohled zezadu na závěr zbraně v zadní poloze. Oboustranná pojistka má výrazně zvýšené hmatníky


Pohled na přední část zbraně s nápadným hybridním úsťovým kompenzátorem


Kohout s odlehčenou hlavou je v zadní poloze; dobře je vidět závodní spoušť a vysoké tlačítko záchytu zásobníku


Výrazná napínací páku závěru

Zdroje:
firemní podklady;
prohlídka zbraně na Střelnici Leiko v Plzni;
Liška, P.: Pistole na přání. SR 3/2010, s. 8–10
Reklama

Uveřejněno s laskavým svolením autora.
Vyšlo v časopise Military revue 11/2011 vydavatelství Naše Vojsko.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více