Vývoj událostí v Somálsku

Autor: Alena Hrušková 🕔︎︎ 👁︎ 9.444

článek byl publikován na webu www.sekuritaci.cz
http://www.sekuritaci.cz/vyvoj-udalosti-v-somalsku/

Boje o Somálsko stále pokračují. V prosinci Africká unie (AU) schválila spojení svých jednotek s jednotkami Keni, které tak přešly pod velení AU. K operaci v Somálsku se rozhodlo přispět i Džibutsko a Sierra Leone, každý počtem 1500 vojáků. Africká unie měla doposud 9000 vojáků v hlavním městě, ale prohlašuje, že potřebuje minimálně 20 000 vojáků pro udržení pořádku v zemi. Během prosince, ledna a února pokračují vzdušné operace s dílčími úspěchy. Koncem prosince vojska AU dobyly Beledweyne, důležitější ovšem bylo dobytí islámistické základny Badhadhe během února, která leží jen 180 km od přístavního města Kismayo. Stejně jako Kismayo představuje Badhadhe významný logistický bod pro al-Shabaab. Skupina al-Shabaab ovšem zahájila odvetu a zaútočila na základnu Etiopie sebevražedným útokem, při kterém zahynulo 10 etiopských vojáků. Také nadále pokračují únosy a zabíjení humanitárních pracovníků na území Somálska.

Reklama

Významnou událostí posledních měsíců se stalo veřejné prohlášení al-Kájdy o spojení al-Kájdy s al-Shabaabem. Již delší dobu se diskutovalo o vzájemné spolupráci těchto dvou teroristických organizací, společném výcviku jednotek aj. a nyní došlo k oficiálnímu potvrzení. Podle některých analytiků al-Kájda nyní hledá nové spojence, nová území a nové konflikty, kde by mohla bojovat se západem (Gardner 2012).

V Londýně proběhla 23. února konference o Somálsku, na které se sešli přední světoví politici. Konference vyjádřila svou podporu boje proti terorismu v Somálsku a zástupci různých států a organizací se shodli na následujících bodech: podpora předání moci přechodné vlády legitimní vládě do konce srpna; poskytnout více podpory peacekeepingové operaci Africké unie; lépe koordinovat humanitární pomoc a soustředit se na dlouhodobější potřeby; bojovat proti pijáctví tím, že bude umožněno vykonávat soudy i mimo území Somálska.

Zdroje
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16077642
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16284795
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16372453
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16697879
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-16853688
http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-17131208
http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-india-17020667
http://www.aljazeera.com/news/africa/2012/02/201221054649118317.html
http://www.africareview.com/News/-/979180/1333976/-/gmps2bz/-/index.html

článek byl publikován na webu www.sekuritaci.cz

http://www.sekuritaci.cz/vyvoj-udalosti-v-somalsku/

Autor: Alena Hrušková, studentka Bezpečnostních a strategických studií

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více