Obchodníci a sběratelé ve faleristice

Autor: Ing. Jan Sehnal / seh1 🕔︎︎ 👁︎ 17.663

Nikdo není více proklínán sběratelskou veřejností než obchodníci. Svalují se na ně všechny hříchy světa, zvláště pak růst cen a podvody s kopiemi. Nemá cenu rozebírat jednotlivé druhy obchodníků, jen pro stručnost je lze rozdělit na ty s „kamennými obchody“, internetové a ty, kteří jen poctivě „vymetají“ všemožné aukce, burzy apod. Existují i kombinace těchto variant a možná, že většina obchodníků, aby se uživila, působí na všech „frontách“. Další možné dělení je na ty, kteří se tím živí na plný úvazek a ty, kteří si jenom přivydělávají ve volném čase. V některých případech „kamenných obchodníků“ tvoří vyznamenání pouze jakýsi doplněk sortimentu, většinou u klasických starožitníků a numismatiků, ale překvapivě je lze občas najít i ve filatelistických obchodech.

Někteří, a nejen naši sběratelé, by obchodníky nejraději zakázali nebo dokonce postříleli. Pravdou samozřejmě je, že bez sběratelů by obchodníci neexistovali. Ale to platí i naopak a dvojnásobně ve faleristice, kde je velmi omezený počet sběratelů i možností, kde získat nový materiál. Ti šťastnější z nás podědili sbírku nebo soubor vyznamenání rodinných příslušníků, na kterých je možno stavět, někdo měl třeba štěstí, že narazil na cizí pozůstalost, ale většina sběratelů je nucena svoji sbírku stavět od počátku na nákupech. Ono ani výměnou nelze moc nových věcí získat, protože aby se něco získalo, musí být co vyměňovat.

Reklama

Takže zde nastupuje nezastupitelná role obchodníků. Oni výkupem od laické, ale i sběratelské veřejnosti shromažďují nezanedbatelné množství materiálu a předkládají širokou nabídku koupěchtivým zájemcům. A protože jde o jejich peníze, výsledky jsou vidět. Porovnejme např. až na výjimky (Grossova sbírka) chudou nabídku materiálu v aukcích sběratelských společností s aukcemi soukromých firem.

Co se týče růstu cen, není to jen zodpovědnost obchodníků. Ceny jsou v kapitalismu tvořeny vztahem nabídky a poptávky. Snaha obchodníků o zvyšování cen by vyšla naprázdno, kdyby se nesetkala s ochotou sběratelů (byť se skřípěním zubů) ji akceptovat.

Rozvoj internetu přinesl další možnosti obchodu, takže každý sběratel si nyní může bez omezení sám zaobchodovat. Ale o tom byl článek Globalizace ve faleristice nedávno zde zveřejněný.

Sběratelé, pokud si chtějí něco nového koupit navštíví, často pravidelně, některý z nemnoha specializovaných obchodů a mohou vybírat. A i když si nic nevyberou, prohlédnou si mnoho zajímavých vyznamenání, pohovoří s obchodníkem a kolegy sběrateli, kteří přišli za stejným účelem. A tento společenský rozměr je dalším přínosem obchodníků faleristice.

Na závěr nejožehavější téma, poctivost prodejců. Bohužel, je to celosvětové téma a nejen faleristické. Všude se falšuje všechno, co má nějakou cenu. O padělcích se popsalo neuvěřitelně mnoho papíru a ještě se popíše. Prakticky proti nim není ochrana. Jsou padělky rozpoznatelné na první pohled, padělky, které zkušený sběratel rozpozná při podrobném zkoumání, ale jsou i padělky, které nerozená ani největší znalec.

Ve faleristice u nás propukla panika před cca 20 lety, kdy po uvolnění v SSSR k nám začala proudit sovětská a carská vyznamenání. Kdekdo křičel, že všechno jsou padělky a někteří sběratelé dokonce zrušili sbírky těchto oblastí. Samozřejmě často o padělky šlo, ale nebylo to nic ve srovnání se situací v zemích jako Německo, Británie, Francie, USA nebo Rakousko apod., kde se již celá léta falšují i ta nejběžnější vyznamenání v bezchybné kvalitě.

Takže zpět k té poctivosti. Paradoxně poctivost lze nejlépe hledat u obchodníků. Ne, že by to byli výjimeční lidé, ale mělo by jim jít o dobré jméno jejich firmy. Ne všichni na to dbají, ale sběratelé si mezi sebou rychle řeknou, komu lze důvěřovat a komu ne. Většina velkých evropských obchodníků garantuje bezpodmínečné vrácení peněz, když se prokáže, že u nich zakoupený kus není pravý.

U nás to bohužel ještě nefunguje a i na aukcích sběratelských společností se často bez zahanbení prodávají zjevná falza. S nebetyčnou drzostí jsou třeba označena jako dobové kopie!! A poctivost sběratelů? Upřímně, těžko bychom hledali kolegu, o němž není známo, že by někdy nevyužil neznalosti méně zkušeného sběratele. Často ti, kteří nejvíce nadávají na obchodníky (byť oprávněně) mají sami mnoho másla na hlavě.

Reklama

Nesmíme také zapomínat na skutečnost, že obchodníci jsou největšími odborníky. Rukama jim projde tak velké množství materiálu, o jakém se sběrateli nebo třeba muzeu ani nezdá a tak získají množství informací, které díky chudé odborné literatuře jinak nelze získat.

Na závěr si zopakujme, že ať chceme či ne, sběratelé a obchodníci žijí v symbióze a jedni by bez druhých nemohli existovat.

 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více