ZAF - Sanna 77

     
Název:
Name:
Sanna 77 Sanna 77
Originální název:
Original Name:
Sanna 77
Kategorie:
Category:
samopal sub-machinegun
Výrobce:
Producer:
Jihoafrická republika
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
3,13 kg 6.9 lb
Ráže:
Calibre:
9 mm
Náboj:
Cartridge:
9 mm Luger (9x19)
Délka:
Length:
680 mm 2ft 2,76in
Délka hlavně:
Barrel Length:
285 mm 11,22in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
40
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
- ran/min - rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
430 m/s 1410.8 ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
Sanna 77 je vlastně čs. samopal 25 v úpravě, v jaké se prodával (vyráběl nebo kompletoval) v Jihoafrické republice zemědělcům. Oproti originálu se liší podpažbím, ramenní opěrkou a samozřejmě úpravou spoušťového mechanismu. -
Zdroje:
Sources:
Archiv autora

ZAF - Sanna 77 - Sanna 77

Sanna 77
URL : https://www.valka.cz/ZAF-Sanna-77-t116155#402449 Verze : 2

Sanna-77


Ačkoli se o zbrani známé jako Sanna-77 mluví jako o jihoafrické konstrukci, je to jako obvykle mnohem složitější. Konstrukce pochází z Jižní Rhodésie, tato země trpěla mezinárodními sankcemi a od poloviny šedesátých let i nájezdy různých černošských bojůvek na bílé farmáře. Právě pro ně proto bylo nutností mít zbraň pro vlastní obranu. Automatické zbraně byly pro civilní použití zakázány takže se hledala zbraň která by se jim blížila, ale zároveň by vyhověla zákonu. Zájem byl samozřejmě o samopal UZI, ale jeho licenci se nepovedlo získat, takže vznikly domácí zbraně, jednou z nich byla “LDP″ což je často uváděno jako “Land defence pistol″, tento výklad je ale silně pochybný, v reálu jde o zkratku Lacoste DuPless, tedy výrobce “LACOSTE ENGINEERING Company“ a jména konstruktéra (DuPless) a majitele továrny (Ponter). Zbraň byla konstruována jak pro armádní použití, tedy s možností palby v automatickém režimu, tak ve verzi pro civilní sektor jako samonabíjecí. Zbraň sice byla v dobovém tisku někdy uváděna jako RHUZI (Rhodesian UZI) ale s izraelskou zbraní nemá mnoho společného, jde kopie čs. samopalu 23 a 25 a z UZI byl použit údajně jen zásobník. Na rozdíl od čs. zbraně je u LDP konstrukce prakticky jen ocelová (firma zřejmě neměla technologii na výrobu plastových součástek). Poněkud změněna je i sklopná ramenní opěrka.

LDP byla zkoušena armádou Rhodesie a údajně i Jihoafrické republiky, šlo ale o původní v Rhodesii vyrobené zbraně. Jihoafrická republika měla zbraní dostatek a Rhodesie získala z Izraele dodávku UZI, navíc zbraně LDP měly problém s přepínáním palby z dávky na jednotlivé rány, a tak zbraně neuspěly.

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let se situace v Jižní Rhodesii začala zhoršovat a firma Lacoste přesídlila do Jihoafrické republiky, kde byla založena nová společnost pod jménem „KOMMANDO ARMS MANUFACTURING COMPANY, PTY Ltd.“ Zbraň pak byla nabízena pod názvem Komando LDP a ve firmě Komando se pak už vyráběly jen zbraně pro civilní trh, tedy pouze verze s možností palby jen jednotlivými ranami, zbraně byly nabídnuty i policii, ale zřejmě bez úspěchu. Firma Komando své zbraně už opět vyráběla s použitím plastů, takže se i vzhledově přiblížily své předloze, tedy čs. samopalu. Není známo, kdy výroba ve firmě Komando v JAR skončila, ale je pravděpodobné že to bylo kolem poloviny sedmdesátých let. Potom navázala výroba ve firmě „DAM PIENAAR INDUSTRIES“ což byla firma kontrolovaná státní zbrojovkou ARMSCOR (Armaments Corporation of the Republic of South Africa), ta ale už zřejmě vyráběla jen menší počty zbraní a někdy počátkem osmdesátých let je výroba ukončena (je možné, že ke skončení došlo dříve a byly doprodávány zbraně vyrobené na sklad).

Právě pod názvem Sanna-77 se původně celkem neznámá zbraň objevila na světovém trhu, byla prodávána i ve Velké Británii a USA, což zřejmě nepotěšilo britskou policii, která ve svých zprávách uvádí, že zbraň je snadné předělat na automatickou střelbu a že někdy tyto zbraně vypustí dávku i bez úprav. Tomuto tvrzení lze asi věřit, protože zcivilnění bylo údajně uděláno jen tím, že chod spouště byl omezen a poloha pro střelbu dávkou tak neměla být dosažena. Mezi sběrateli měla zbraň určitý úspěch, mít legálně zbraň vypadající vojensky bylo asi lákavé, ale zájem rychle opadl a zbraně vyvážené firmou „Dan Pienaar Enterprises“ z Johannesburgu se postupně vytratily z trhu.

Narazil jsem i na informaci, že zbraně v JAR se nazývaly „Paramax“, ale nepovedlo se mi to ověřit, je možné že bylo použito několik obchodních názvů pro stejnou zbraň, možná i podle země do které byla dodávána.

Je otázkou jak zbraň zařadit, konstrukcí, vzhledem i pažbou jde o samopal, ale nemožnost střelby dávkou by ji měla řadit mezi pistole. Protože ale jde o zbraň více odpovídající samopalu (původně jím LDP i byl) rozhodli jsme se ji zařadit jako samopal, byť skončila jako civilní zbraň a tedy sem teoreticky nepatří.

Zdroje:
www.bradspictures.com
www.probertencyclopaedia.com
www.securityarms.com
www.newrhodesian.net
https://www.enotes.com/topic/Submachine_gun
www.pmulcahy.com
bobsforum.20.forumer.com
https://www.thefullwiki.org/Sa_vz._
23
https://en.wikipedia.org/wiki/Sanna_77
allworldguns.ru
URL : https://www.valka.cz/ZAF-Sanna-77-t116155#407082 Verze : 2
Zbraně vyráběné v JAR ve firmě Komando se od zbraní LDP vyráběných v Rhodesii značně vzhledově lišily, zajímavá je třeba i pojistka spouště procházející lučíkem. Použití plastů vzhled zbraně docela ovlivnilo. Na některých fotkách je i jasně vidět štítek se jménem výrobce.

Zdroj obrázků je uveden výše.
URL : https://www.valka.cz/ZAF-Sanna-77-t116155#407088 Verze : 1

Diskuse

Stejně jako zbraň byl i konstruktér Alex DuPless značně zajímavý člověk, původně letec SAAF, potom komerčních linek, řadu let policista, člen Rhodeského střeleckého družstva na mezinárodním mistrovství (byl jeho kapitánem) pak konstruktér zbraní, puškař a obchodník se zbraněmi, lovec velké zvěře, odstřelovač v guerilových půtkách... Zbraní zkonstruoval několik, od 80mm minometu po zbraně ráže .22. Rozhodně by i jeho životopis byl zajímavé počtení (něco jsem si o něm zjistil a byl to opravdu zajímavý člověk)
URL : https://www.valka.cz/ZAF-Sanna-77-t116155#407084 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více