Bubnový zásobník MAXROUNDS

Autor: Jiří Fencl 🕔︎︎ 👁︎ 47.910

Problém rychlého dobíjení brokovnice trápí brokové střelce už řadu let. Důkazem mohou být různé druhy rychlonabíječů klasických brokovnic s trubicovou nábojovou schránkou pod hlavní, stejně jako dlouhé a ještě delší schránkové zásobníky pro brokovnice typu AK nebo SPAS (takových typů se schránkovým zásobníkem ostatně není mnoho). Zhruba před deseti lety se poprvé objevily ruské samonabíjecí brokovnice Saiga 12K a o něco později jim velmi podobné brokovnice Molot Věpr 12, oboje zahrnované právě do rodiny AK. Tyto zbraně si velmi rychle získaly velkou oblibu právě u brokových střelců IPSC, po dobrém vyladění zejména pro svou spolehlivost a odolnost, a ovšem také pro svůj schránkový zásobník. Brzy také začaly dominovat v IPSC divizi Open (svědčí o tom mj. i jejich výborná prezentace na nedávném Mistrovství Evropy v IPSC brokovnici v Opařanech). A pro tyto zbraně je určen také velkokapacitní bubnový zásobník firmy Maxrounds s označením PowerMag 700 na 20 nábojů ráže 12, který se nedávno objevil na trhu.


Brokovnice Molot Věpr s prodlouženou šachtou a zásobníkem Maxrounds

Reklama


Saigy při střelbě

Konstrukce

Zásobník je složen ze dvou čel o průměru 155 mm, tří odlehčených distančních segmentů, dvojité cívky unašeče s polokruhovými vybráními pro uložení nábojů po obvodu, podavače se spirálovou pružinou a dvou na čela přišroubovaných duralových vyváděcích ramp, kterými se zavádí zásobník do zásobníkové šachty zbraně. Na zadní rampě jsou nasunuty nerezové vývodky. Kovové díly zásobníku jsou kvůli nízké hmotnosti z leteckého duralu, frézované z plného materiálu na velmi přesných CNC strojích. Plochá spirálová ocelová pružina s podavačem z vysoce odolného plastu Peek vyvozuje nutnou podávací sílu, kterou lze nastavit podle potřeb samonabíjecího cyklu zbraně a použitých nábojů. Na zadní čelo zásobníku lze upevnit ocelový klip k jeho zavěšení na opasek (dodává se jako součást příslušenství).


Tak může také vypadat auto po soustředěné palbě dvanáctkových brokovnic za použití různého střeliva

Plnění zásobníku

Při plnění zásobníku se náboje zasouvají kováním pod ocelové vývodky zadní rampy a palcem se stlačují dovnitř jako při plnění běžného zásobníku schránkového segmentového. Pro snazší plnění doporučuje výrobce prsty levé ruky lehce potáhnout (podle množství nábojů v zásobníku) unašeč, podavač nebo předchozí náboj, a pak už jen náboje postupně snadno vkládat. Po průchodu vyváděcími rampami dovnitř se náboje rovnají do vybrání unašeče.


Plnění zásobníku náboji

Nabíjení zbraně

Reklama

Do běžné zásobníkové šachty Saigy 12K se zásobník vkládá – nejsnáze při závěru v zadní poloze – obvyklým způsobem: zahákne se přední vyváděcí rampou za hák v pouzdru zbraně a přitáhne se k tělu, až záchyt zásobníku zaskočí. Pokud je zbraň vybavena prodlouženou (a rozšířenou) šachtou zásobníku, zásobník se do ní pouze zasune a dorazí. Pokud je při vsazování zásobníku závěr v zadní poloze, nabije se hned po jeho vypuštění první náboj do komory hlavně. Spolehlivá funkce automatiky (a tudíž i zásobování) zbraně ovšem především předpokládá použití správného střeliva – obecně se pro brokovnice Saiga nedoporučuje menší gramáž než 32 g – a tomu odpovídající nastavení plynového regulátoru zbraně. K vidění jsou ovšem i Saigy, střílející bez problémů 24g munici.


Souprava dvou zásobníků s příslušenstvím v hliníkovém kufru

Použití

Pro brokovnice Saiga se použije zásobník v základní, firmou dodávané konfiguraci, pro brokovnice Molot Věpr 12 či Saigy s prodlouženou šachtou je ale třeba aplikovat na zásobník konverzi pro tuto zbraň, která se dodává (a platí) zvlášť. Konverze zahrnuje jiné vyváděcí rampy, které se montují místo původních, a modifikované vývodky. Cena konverze sice není zanedbatelná, je to ale jediná existující možnost pro zbraně se zvětšenou šachtou zásobníku.


Náboj stlačuje podavač, který se postupně sklápí do jednoho vybrání nábojové cívky

Dodávání

V hliníkovém kufru se jako „Full Package“ dodávají dva bubnové zásobníky s příslušenstvím (opaskovými klipy, sadou klíčů včetně klíče k nastavení předpětí hnací pružiny a sadou nálepek), lze ovšem dodat také pouze jeden zásobník s příslušenstvím (Half Package). Firma Maxrounds dodává také vysoce účinnou úsťovou brzdu a ozubenou lištu Weaver kmontáži optických zaměřovačů.


Detail prodloužené šachty se zásobníkem

Základní technická data zásobníku PowerMag 700

Určení: pro brokovnice Saiga 12K a Molot Věpr 12 (s konverzí)
Pro náboje: 12/67,5 mm, 12/70 mm
Prázdná hmotnost: 700 g
Vnější průměr bubnu: 155 mm
Celková výška s vývodkami: 228 mm
Tloušťka bubnu: 81 mm
Kapacita: 20 nábojů
Materiál: letecký hliník, ocel, plast
Další informace:
www.maxrounds.com
www.leiko.cz
Zdroje:
Firemní podklady a údaje, Tolvaj L., Mosiman H.:
Maxrounds-Trommelmagazin für die Saiga-Flinte.
SWM 9/2009, s. 20 – 22

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více