Muzeum námořní pěchoty ve městě Quantico

Autor: Mgr. Martin Dubánek 🕔︎︎ 👁︎ 59.235

Přibližně 36 mil jižně odWashingtonu, ve státu Virginia na řece Potomac, leží město Quantico, v jehož blízkosti se nachází základna námořní pěchoty. Její součástí je i Národní muzeum sboru americké námořní pěchoty, sídlící ve městě Triangle. Námořní pěchota Spojených států (United States Marine Corps – USMC) vznikla v době války o nezávislost, 10. 11. 1775, kdy kapitán Samuel Nicholas zformoval ve Philadelphii první dva prapory z námořníků. Od těch dob se tato složka ozbrojených sil rozrostla až na dnešních více než 250 000 mužů a tvoří podstatnou část jednotek rychlé reakce.

Současná expozice byla otevřena 10. 11. 2006. Ve vestibulu moderní budovy jsou umístěny dvě diorámy a pod strop zavěšeny tři letouny (poslední válečná verze Chance-Vought F4U-4 Corsair se čtyřlistou vrtulí, AV-8 Harrier a pozorovací dvojplošník Curtiss Jenny). Součástí diorámy, zobrazující vylodění na atolu Tarawa, je i obojživelný transportér LVT-1. Druhá scéna zachycuje výsadek mariňáků z vrtulníku Sikorsky H-19 „Chickasaw“ v korejské válce.

Reklama


Stíhač tanků M50A1 Ontos se šesti 106mm bezzákluzovými kanony M40, dvěma zástřelnými zbraněmi a kulometem ráže 7,62 mm

V okružní chodbě je instalována spíše dvojrozměrná expozice, věnovaná nejstarší historii USMC. Zde vyniká pouze maketa stěžně válečné lodi z doby války za nezávislost a několik chladných a ručních palných zbraní. Je zde umístěna i galerie fotografií ze současných válek proti terorismu. Proto zde nemohou chybět srdceryvné fotografie z 11. září 2001 a také velice emotivní scény z misí USMC. Součástí muzea je i galerie obrazů s válečnými, respektive protiválečnými motivy od 350 autorů.

Jednotlivé sály pak zachycují především účast USMC v Tichomoří za 2. světové války, korejské a vietnamské války. V pavilonu věnovaném 2. světové válce dominuje dioráma tanku M4 Sherman, doprovázeného pěšáky USMC z doby krvavých bojů na ostrově Iwo Džima. Další scéna zachycuje jeden moment z útoku na Pearl Harbor, kdy zraněný a otrhaný voják zuřivě pálí ze 7,62mm vodou chlazeného kulometu Browning M1919 po útočících letounech japonského námořnictva.


Snad nejtěžší zkouškou prošly jednotky USMC za druhé světové války na ostrově Iwo Džima

Další zdařilé dioráma symbolizuje přelom ve válce v Pacifiku v podobě obsluhy 37mm protitankového kanonu za bojů na ostrově Guadalcanal. Tento protitankový kanon, který ve své primární roli vzhledem k malé ráži na ostatních bojištích neuspěl, na většinu japonských tanků více než postačoval. Byl vyráběn po celou dobu války právě pro Tichomoří, neboť byl vzhledem ke své nízké hmotnosti používán pěchotou pro přímou palebnou podporu zejména k ničení nejrůznějších polních opevnění. V závěsu jej utáhl například i Jeep Willis.

Reklama

Mezi další vystavenou techniku patří lehký tank M3 Stuart a 75mm houfnice M1923E2, která poskytovala bojujícím mariňákům účinnou přímou palebnou podporu. Pod stropem je zavěšen stíhací letoun Grumman F4F Wildcat, který nesl tíhu prvních dvou let války ve vzduchu a vzhledem k účinné taktice dokázal vzdorovat legendárnímu japonskému Zeru. Z legendárních letadel nechybí ani torpédový bombardér Grumman TBF Avenger.


Kruté mrazy v době korejské války.

Atraktivní je rovněž kolekce chladných i ručních palných zbraní, používaných USMC a japonskými ozbrojenými silami ve 2. světové válce. Je zde nádherná sbírka japonských důstojnických mečů, ale zájemce o výzbroj zaujmou jistě i japonské keramické ruční granáty a 5cm minomet, spadající svou koncepcí do současné kategorie typu commando. Kromě standardních ručních zbraní americké armády používala USMC zejména samopal Reising, samonabíjecí pušku Johnson a lehký kulomet Johnson se schránkovým zásobníkem, osazovaným vodorovně zleva jako u samopalu Sten. USMC používala vedle později zavedené bazooky také licenčně vyráběnou pušku Boys. Krutost bojů proti fanatickému nepříteli dokládá i vystavený plamenomet M3.


Výsadek mariňáků z vrtulníku Sikorski H-19 Chickasaw v korejské válce

Válka v Koreji je znázorněna jednak expozicí věnovanou překvapivému vylodění v týlu korejských vojsk u Inčchonu, které reprezentuje obojživelný traktor LVT-3. Další scéna, která využívá tanku M26 Pershing, zobrazuje osvobození Soulu. Se smyslem pro detail je pak zachycen nástup čínských „dobrovolníků“ v prosinci 1950, který donutil Američany k ústupu od řeky Jalu. Z místnosti oddělené dveřmi je vytvořena obrovská lednice, která při pohledu na zmrzlé figuríny zabitých Číňanů a prokřehlé americké vojáky svádí k hlubšímu zamyšlení. Rovněž zde nechybí kolekce ručních zbraní, mezi nimiž vyniká karabina M2 s noktovizorem. Fandové letectví ocení ukázku leteckých přileb z 50. let.


Kruté boje USMC při vylodění na atolu Tarawa.

V sálech věnovaných válce ve Vietnamu se nachází bitevní letoun A-4 Skyhawk, vrtulník UH-1 a ze zadní části trupu transportního vrtulníku CH-47 návštěvník vystupuje přímo do obležené základny Khe Sanh. Replika rudě zbarvené půdy (lateritu), typické pro Vietnam, spousta palebných postavení (105mm houfnice, 81mm minomet, bezzákluzový kanon, kulomet M60), figuríny bojujících, raněných a umírajících mariňáků, jako také velitelský bunkr sestavený z pytlů se zeminou, spolu s dokonalým obrazem pozadí, se plně vyrovná Maroldovu panoramatu lipanské bitvy.

Další scéna zachycuje nebezpečný boj s Vietkongem v tunelech „železného trojúhelníku“. Zejména děti ocení názorný model podzemního labyrintu pod typickou rákosovou vietnamskou vesničkou. Dioráma kolem stíhače tanků M50A1 Ontos, vyzbrojeného šesti bezzákluzovými kanony ráže 106 mm, pak reprezentuje heroický boj za osvobození starobylého města Hue za vietnamské ofenzivy Tet.


Symbolem USMC je vztyčení vlajky na hoře Suribači na Iwo Džimě

Současnost USMC zastupuje ukázka tehdejšího rekrutačního střediska, které svým způsobem plní účel i v současnosti, neboť vzhledem k patriotickému duchu muzea se jistě najde mnoho ochotných duší, ucházejících se o vstup do USMC. Běžný návštěvník se však spíše s odporem odtáhne od reproduktoru, ze kterého se na nováčka vyvalí kopa povelů drsného vojenského drilu. Dále si může ověřit svou kondici při zvedání těžkého vojenského batohu nebo při provádění shybů na hrazdě. Při pohledu na vojenské holičství se mi pak vrátily nepříjemné vzpomínky na přijímač vojenské základní služby. Úsměv však budila zejména plátěná podložka s vyznačením jednotlivých součástek při složité rozborce útočné pušky M16. Za poplatek si návštěvník může zastřílet na laserové střelnici, případně se pouze polaskat s nevzhlednou gumovou replikou útočné pušky M16, pro jistotu stejně přivázanou k podlaze ocelovým lankem. Nechybí ani rozsáhlý obchod s naučnou literaturou a suvenýry, a koho prohlídka unaví, může se zajít občerstvit do vojenské restaurace.


Hrdina od Pearl Harboru s kulometem ráže 7,62 mm


Reklama

U vjezdu do areálu se nachází sousoší, zobrazující slavnou scénu vyvěšení americké vlajky na čerstvě dobyté hoře Suribači na Iwo Džimě, která je symbolem USMC. Muzeum s oficiálním názvem National Museum of the Marine Corps, jehož návštěvu lze rozhodně doporučit, sídlí na adrese: 18900 Jefferson Davis Highway, Triangle, 22171, Virginia.

Vstup je jako u většiny amerických národních muzeí a památníků volný. Otevřeno je každý den od 9:00 do 17:00, kromě amerických Vánoc. Podrobnější informace získáte na www.usmcmuseum.org.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více