David Irving - Morgenthauův plán

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 19.342

(placená reklama)

V létě 1944 začínaly být velmi aktuální otázky poválečného uspořádání Evropy, zejména samozřejmě otázka, co udělat s Německem. Mezi nejkontroverznější návrhy na poválečné uspořádání Německa patřil tzv. Morgenthauův plán, který byl Rooseveltem a Churchillem schválen v září 1944 na konferenci v Quebecu.

Reklama

Jaká byla historie vzniku tohoto plánu a jaké byly jeho cíle?

Autorem plánu byl americký ministr financí Henry Morgenthau, který se zabýval případnými poválečnými německými reparacemi a při této příležitosti ho prezident Roosevelt vyzval k vypracování návrhu na celkové uspořádání poválečného Německa.

Základním bodem Morgenthauova uvažování byl názor, že Německo bude i po válce největší hrozbou pro mír v Evropě, a proto bude nutné tuto hrozbu tvrdými opatřeními odstranit. Z dnešního odstupu víme, že se tady Morgenthau stejně jako někteří generálové připravoval na minulou válku a na minulého nepřítele. Neuvědomoval si, že největší hrozbou po skončení války nebude zdecimované Německo, ale bolševický Sovětský svaz.

Jak Morgenthau tvrdil, nestačí pouze zakázat armádu a zničit zbraně, protože armáda, jak ukazuje minulost, se dá rychle obnovit, staré zbraně se dají nahradit novými a modernějšími, nestačí ani finanční reparace, protože pro získání těchto reparací by se nejdřív musel posílit německý průmysl, což není v zájmu spojenců. Nestačí ani restituce německé válečné kořisti, protože ta může vzbudit chuť na novou kořist a nestačí ani konverze válečného průmyslu na mírovou výrobu, protože zpětná konverze se dá provést velmi rychle, jak ukazuje příklad Spojených států.

Proto středobodem Morgenthauova uvažování, který se táhne i celou jeho knihou, je jediný požadavek: naprostá likvidace Německa

Reklama

Isbn: 978-80-903957-6-3

202 stran A5, brožovaná

Stránky vydavatele : http://www.bodyartmag.cz/book

 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více