Bojové stroje - B-2 Spirit

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 15.311

Je to nejmodernější a také nejdražší letoun v historii letectví. Legendou se stal ještě dřív, než byl vyroben první kus.Díky špičkové technologii a charakteristikám Stealth dokáže provést ty nejnebezpečnější mise, svrhnout přes 20 tun konvenčních nebo jaderných bomb, bez toho, aby byl zachycen radarem.

Ve 30-tých letech dva mladí bratři Reimar a Walter Hortenovi, začali konstruovat první létající křídla pro nový nacistický režim v Německu. Zajímali o výkonné kluzáky a nebylo pro ně těžké se dovtípit, že nejvýkonnějším letadlem by bylo čisté křídlo. Zatímco Němci vyvíjeli své létající křídlo, na druhé straně oceánu pracoval 40-ti letý americký konstruktér Jack Northrop na vlastním projektu létajícího křídla. Džek Norsrop snil o létajícím křídle od dvacátých let a byl neochvějně přesvědčen, že létající křídlo nabízí výhodu v úspoře odporu a hmotnosti trupu a ocasních ploch.

Reklama

V poválečných Spojených státech pokračovala výroba konvenčních letadel, jako například B-29. Jen jeden muž měl jinou vizi.Jack Northrop otestoval v roce 1946 obří bombardér, létající křídlo XB-35. Letoun poháněný čtyřmi turbovrtulovými motory vypadal jako z jiného světa.S rozpětím kolem 60-ti metrů byl XB-35 i na dnešní dobu velké letadlo. Přestože měl maximální rychlost kolem 650 kilometrů za hodinu, cestovní rychlost byla jen necelých 300 kilometrů za hodinu a to byl problém.

Značný pokrok pro Džeka Norsropa znamenal vývoj letounu YB-49 v roce 1947. Letoun byl poháněný osmi proudovými motory Allison. Při rozpětí přes 52 metrů, dosahoval rychlosti přes 480 kilometrů za hodinu a dostupu 12 000 metrů. Ale bez znalosti digitálního systému řízení ho letectvo považovalo za příliš nestabilní a nebezpečný. V roce 1949 vláda Spojených států vydala příkaz ke zničení všech létajících křídel YB-49.

Reklama

Ale vztahy mezi východem a západem se rychle zhoršovaly a studená válka nabírala na obrátkách. Spojené státy potřebovaly letoun, který by dokázal překonat sovětskou protivzdušnou obranu, doletět nad cíl, zničit ho a vrátit se bezpečně zpět, bez toho, aby ho sověti dokázali zaměřit.

V polovině 70-tých let vyhlásila americká vláda pro výrobce letadel přísně tajnou soutěž. Cílem bylo navrhnout realizovatelný projekt technologicky vyspělého bombardéru s dlouhým doletem, velkou nosností a obtížnou zjistitelností. Ironií osudu se vítězem stala firma Northrop. Třicet let po tom, co musela zničit všechny YB-49 bylo létající křídlo znovu ve hře.

Celý program patřil mezi černé – tedy mezi přísně tajné projekty. V polovině 80-tých let, se navzdory přísným bezpečnostním opatřením, začaly rojit dohady o tom, co to vlastně za zavřenými dveřmi firmy Northrop vyvíjejí. Nakonec firma Northrop představila svůj nový letoun ohromeným davům při slavnostním Roll outu, 22. listopadu 1988.

Více zde: Norhrop Grumman B-2A Spirit

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více