Tanky v Praze 1/2

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 17.616

Rok 1968 začal pro český stát optimisticky. Politické uvolnění přineslo dílčí reformy a lidé s radostným napětím vyhlíželi křehkou svobodu. Sen o svobodném Československu ale ukončily tanky Sovětského svazu a dalších zemí Varšavské smlouvy.

Reklama

V noci 20. srpna zaplavily celý stát a s burácením vtrhly také do Prahy. Svět byl šokován a na chvíli oněměl, tím ale veškerá jeho pomoc skončila.

K obrazu historicky i symbolicky významných míst v Praze přibyly řvoucí stroje se smrtelnou hlavní. V ulicích města bouřili Pražané, docházelo k drobnějším šarvátkám, ale na mnoha místech tekla krev a umírali lidé.

Co všechno předcházelo agresi zemí Varšavské smlouvy? Kdo nás zradil a kdo se nás naopak pokoušel zachránit? Proč mlčela naše armáda a jak se cizí vojáci vyrovnávali s atmosférou rozzlobené Prahy?

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více