Kosmická strava z Ruska na ISS i při jiných misích

Autor: František Chmelař / Franta02 🕔︎︎ 👁︎ 28.336

Stolování na palubě ISS
Stolování na mezinárodní orbitální kosmické stanici ISS

Kosmická strava z Ruska na ISS i jiných misích

Bez potravinářského průkazu vás do kuchyně nepustím! Všechno je sterilní jako na operačním sálu,“ přivítala nás výhružně náčelnice kuchyňského cechu Marina Solova.

Reklama

My bychom ale chtěli alespoň jedním očíčkem...,“ loudili jsme na ní.

Dobrá tedy,“ nechala se uprosit Marina Viktorovna, „dnes připravujeme tvaroh. Proces je velmi důležitý. Budete ale chodit okolo pouze po špičkách...“.

A tak jsme chodili po špičkách průchodem do svatyně svatých.

Ukázalo se, že vzhledem se kuchyně kosmického stravování ničím neliší od kuchyně běžné veřejné jídelny - stroje na zpracování zeleniny, nože, lžíce, naběračky, prostě běžné kuchyňské nádobí a nástroje.

Tady je naše zeleninové oddělení,“ říká náčelnice. „Dále je oddělení masa, vlastní varna. Tady chystané kosmické jídlo se od pozemského ničím neliší. Další místnosti ale mají svoje zvláštnosti, například sterilizační oddělení, kde probíhá sterilizace hotových jídel.

A opravdu, jsou tam umístěny podivné kotle, které tak trochu připomínají kotle ve vojenské kuchyni. Tato tmavá monstra se od těch obyčejných odlišují tím, že jsou vybavena mřížkami, které vypadají jako plástve ve včelích úlech.

Nejvíce jsou pyšní na novoučký francouzský sterilizátor ke sterilizaci masových konzerv. Jak už to ale v takových případech bývá, největší chlouba tam stojí bez práce. Divit se tomu ale nemůžeme - pracuje totiž na parovodním principu a všechny normy pro kosmické stravování jsou vytvořeny toliko na princip vodní...

Reklama

Nyní přicházíme k cíli naší pouti - oddělení kompletace.

Tady dělají tvaroh s ořechy. Nad výrobkem stály tři ženy v bílých pláštích s rouškami a čarovaly. Jedna dala směs do speciální krabičky, druhá ji naformovala a třetí ji uzavírala a vakuovala.

Práce je tady výhradně ruční, v tom je to tady unikátní. Kromě toho suroviny, které přicházejí do naší provozovny, opravdu velmi pozorně kontrolujeme. Například z 30 kg masa jde 10 kg na nejrůznější expertízy. Potraviny jsou do okamžiku zpracování skladovány nejdéle 72 hodin. Výsledkem takového systému je použití výhradně nejvyšší kvality.

O tom jsme se skutečně přesvědčili za 15 minut, když před nás rozložili různobarevné tuby, krabičky a vaničky, celkem jich bylo různě označených asi tak 80. Malé bochníčky borodinského chleba, upečené ve vedlejší pekárně, vypadaly velmi chutně, zvláštně ale vypadala jablko-černorybízová šťáva s dužinou.

Dokonce Američané nemají k naší stravě výhrady,“ chlubila se Marina Viktorovna. „Zvláště jim chutnají naše polévky. Naliješ 200 g vody do krabičky a pochutnáváš si na polévce s obvyklou chutí. Například v osobním jídelníčku Peggy A. Whitson / letový inženýr, která poletí na ISS s 5. expedicí, má jako jedno ze základních jídel krémovou zeleninovou polévku. (pozn.FCH: 5.expedice - raketoplán Endeavour STS-111 start 05.06.2002 21:22:49 UTC, přistání 07.12.2002 19:37:12 UTC, další Rusové Valerij Korzun / velitel, Sergej Treščov / letový inženýr). Podle toho, co nám říkali naši kosmonauti, teď už jim Američané „neujídají“ a místo jídel amerických ve větší míře používají jídla ruská.

Peggy Whitson a Valerij Korzun na mezinárodní orbitální kosmické stanici ISS
Peggy Whitson a Valerij Korzun na mezinárodní orbitální kosmické stanici ISS

Krátká informace ze zákulisí

Strava pro kosmonauty se v dobách SSSR se kosmická nepřipravovala jenom v RSFSR, ale i v ostatních svazových republikách.

Reklama

Například mléčné výrobky se dělaly v Estonsku, zelenina v Moldávii atd.

Nyní se všechno připravuje v Moskvě v Birjulevském experimentálním závodu s výjimkou dvou oblastí: rybí jídla se připravují v Petrohradu, sýry v Ugliči (Jaroslavská oblast).

Jídelní lístek obyvatel ISS je sestaven z ruských a amerických jídel v poměru 50:50, takže pokud je snídaně a oběd ruský, první a druhá večeře je americká a druhý den je to obráceně.

Vakuované balíčky kosmické stravy
Vakuované balíčky kosmické stravy

Menu

Příklad skladby denní dávky potravin velitele 5. expedice na mezinárodní orbitální stanici ISS Valerije Korzuna (ceny jsou z roku 2002):

Snídaně:

- tvaroh s ořechy (12,75 $)

- bramborová kaše s cibulí (7,20 $)

- kdoulové tyčinky (2,10 $)

- káva bez cukru (2,05 $)

- vitamíny (cena neuvedena)

Oběd:

- candát v aspiku (3,35 $)

- boršč s masem (5,15 $)

- guláš s pohankovou kaší (7,45 $)

- borodinský chléb (4,40 $)

- řídká kaše z černého rybízu s dužinou (4,30 $)

- čaj bez cukru (1,80 $)

- čaj Earle-grey bez cukru (1,85 $)

První večeře:

- rýže s masem, brokolicí a sýrem (cena neuvedena)

- havajské oříšky (cena neuvedena)

- makadamové ořechy (cena neuvedena)

- čaj s cukrem (cena neuvedena)

Druhá večeře:

- sušené hovězí maso (cena neuvedena)

- broskve (cena neuvedena)

- broskve (cena neuvedena)

- vinný nápoj (cena neuvedena)

Vakuované balíčky kosmické stravy s jídelními potrebani
Vakuované balíčky kosmické stravy s jídelními potřebami

Bajky z kosmu

Naš tvorog - vsem dorog“ (náš tvaroh všem chutná)

Talgat Musabajev, velitel jedné z dlouhodobých misí na kosmické stanici „Mir“, vyprávěl o tom, jak učil amerického astronauta Andew Thomase, který byl členem posádky, pravidelně jíst. NASA v té době, na rozdíl Rusů, neměla pro kosmonauty předem dané menu s odvoláním na to, že svoboda je svoboda a co chceš, tak i jíš. Američané neměli vytvořena pravidla na každý den ani s ohledem na to, že se ve stavu beztíže z kostí vyplavuje vápník a mění se schéma cirkulace krve.

Talgat naléhal, aby Andrew jedl tvaroh, právě kvůli doplnění vápníku. Ten jej rezolutně odmítl, že je to blaf.

Teprve asi uprostřed jejich letu Thomasovy desetidenní kosmické mise (STS-89) pochopil, že jeho kostičky potřebují taky nějaký stavební materiál. Uráčil se tedy okusit ruský tvaroh, kterážto degustace měla za následek to, že se od něj neuměl utrhnout a snědl veškerý tvaroh určený nejenom pro stávající expedici, ale i ten, který měla jíst až ta následující.

Američané pak v Birjulevském závodu koupili nový tvaroh a nejbližší nákladní lodí jej dopravili na oběžnou dráhu.

Šťáva - chuť zvláštní

Jurij Baturin, který pobýval dvakrát na oběžné dráze, vysvětluje, proč je po ruské šťávě (moštu) v kosmu taková poptávka:

Američané posílají do kosmu obyčejné šťávy, které jsou v sáčcích typu 'Zuko' (Poznámka FCH: nevím, co to je). Po otevření je nutné vypít jej celý. Pokud tak neučiníte, objeví se v něm za jednu až dvě hodiny suspenze - něco jako usazenina. Ruské šťávy tuto negativní vlastnost nemají, proto si je můžeš vzít s sebou na pracoviště ve stanici. Pracuješ u přístrojů a když máš žízeň, tak se napiješ tolik, kolik chceš, nemusíš to vypít celé. Nápoj po otevření chuť ani barvu nemění.

Názor odborníka

Chceš-li být zdráv, jez čtyřikrát denně

Vedoucí oddělení Institutu lékařsko-biologických problémů Alexandr Nikolajevič Agurejev říká:

Unikátnost kosmické stravy je především v tom, že v procesu její výroby nejsou používány žádné chemické konzervační látky. Přesto lze ale krabičku s tvarohem skladovat 1 rok. Rusové na rozdíl od Američanů vyrábí kosmickou stravu ručně. Díky tomu se daří držet chuťovou kvalitu výrobku, což je v kosmu zvláště důležité, protože od dobrého rozpoložení kosmonauta se odvíjí nejenom jeho práceschopnost a výkon, ale i zdraví. Součástí kosmických jídelních balíčků jsou i vitamínové a minerální doplňky, které např. doplňují vápník, který je v beztížném stavu z kostí kosmonautů vymýván a pak z těla vylučován. Jinak řečeno, musí být kosmická strava stejně zdravá i chutná tak, jako na Zemi.

Alexandře Nikolajeviči, pro normální pozemšťany je kosmická strava kvůli vysoké ceně nedostupná. Co byste poradil jíst těm, kteří jsou dlouhodobě vystaveni stresové situaci, například při adaptaci v cizím městě?

Je nezbytné připravovat taková jídla a používat takové potraviny, které vám nejvíce chutnají. K tomu v žádném případě nejíst takovou stravu, která vyvolává negativní reakce. Kromě toho nesmí potraviny vyvolávat napětí v zažívacím traktu. To je kontraindikační mastná strava.

A kolikrát denně je nutné jíst?

Minimálně čtyřikrát s tím, že se musí rozpočítat kalorie potřebné na celý den. Američané na to přišli už dávno, nám ale tloustnou břicha a nebereme na to ohled. Při tom však musíme přistupovat nejen k pravidelnému jídlu, ale i dennímu režimu. Je nezbytné počítat práci i odpočinek, sedavý způsob s pohybovým. V tom případě bude s vaším zdravím všechno v pořádku. Speciální diety, tím spíše kosmickou stravu, pak vůbec nebudete potřebovat.“.

Zdroje:
Alexej Smirnov a Alexandr Milkus - Komsomolskaja pravda, 26.02.2002
Fotografie balené kosmické stravy NASA

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více