Megaopravy 05 Vysoké napětí

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 18.543

Když je něco hodně velké a hodně rozbité je tu Sean Riley s televizním štábem, aby Vám ukázal, jak se to opravuje. Elektřina umí sloužit, ale také zabíjet. 500 000 Voltů vás uškvaří během zlomku sekundy. Přesto je možné na vodiče s takto vysokým napětím sáhnout rukou. Ale musí se to umět. Doma to rozhodně nezkoušejte.

Reklama

Rozvodná síť ve Spojených státech je v průměru 60 let stará a nestačí rostoucím nárokům na spotřebu elektrické energie. Proto je potřeba vodiče průběžně vyměňovat. Aby byly ztráty způsobené výpadkem elektrické energie co nejmenší. Provádějí se opravy pod napětím.

Páteřní síť přenáší napětí 500 000 V. To je dost na to, aby z vás zbyl jen škvarek. Přesto se montéři dotýkají vodičů rukama a nadále spokojeně žijí. Je potřeba dodržet několik podmínek a vždy mít respekt k vysokému napětí. Přesto patří tato práce k nejrizikovějším v zemi.

Komu by se zdálo, že nemůže být nic horšího než oprava vodičů z plošiny, tak se plete. Vedení je možné opravovat i z vrtulníku, visícího s rotorem "zasunutým" mezi vodiče. Montér sedí ve dveřích a na ližině vrtulníku. Jedna chyba pilota, montéra nebo silnější poryv větru a z opravy je katastrofa.

Reklama

Další možností je práce přímo na sloupech. I zde se může montérům o stabilní základně poskytované plošinou jen zdát. K výměně některých izolátorů je potřeba použít kousky, které si v ničem nezadají s akrobacií na visuté hrazdě.

Mezi nejtěžší práce patří natažení nových vodičů. Přestože mají průměr jen pár centimetrů, při délce stovek metrů váží tuny. Nový vodič je nutné navléknout jako nit do ouška jehly. V tomto případě dochází k odstávce dodávky elektrického proudu, což je drahé. Práce musí postupovat rychle.

 

 

 

Reklama

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více