Megaopravy 03 Jaderná elektrárna

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 18.345

Když je něco hodně velké a hodně rozbité je tu Sean Riley s televizním štábem, aby Vám ukázal, jak se to opravuje. Tentokrát dosloužil rotor turbíny jaderné elektrárny Susquehanna ve státě Pensylvania. Je to drobná oprava, za pakatel - rotor váží 70 tun a jen přímé náklady spojené s opravou dosahují 3 milionů EURo. Zajímá Vás, jak se osazuje 70 tunové monstrum na vlas přesně? Dívejte se

 

Reklama

Natáčení opravy v jaderné elektrárně není nic jednoduchého. Jen projít bránou je komplikovaná procedura. Osobní prohlídka, prohlídka všech zavazadel, sejmutí biometrických údajů a jejich zadání do počítače.

Všichni povinně vyfasují dozimetry a údaje o dávkách ozáření, které během pobytu obdrží, budou v centrální databázi. Kamkoli se pohnete, máte v patách ochranku s nabitými poloautomatickými zbraněmi. Jejím úkolem není chránit střelbou vás – ale reaktor. Kdyby vás napadlo dělat cokoli v rozporu s bezpečností provozu elektrárny.

Celá oprava je o jemné a přesné manipulaci s obřími břemeny. Budova reaktoru má stropní překlady z bezmála tři čtvrtě metru tlustého železobetonu. Ty je nutné sejmout, aby se montéři dostali k turbíně, respektive k jejímu vnějšímu krytu. Potom teprve mohou začít s další demontáží.

Vnější kryt váží úctyhodných 99 tun. Jen povolení desítek 30 kilogramů těžkých matic je práce na několik dní pro desítky montérů. Odstávka jaderné elektrárny je drahá – směny musí být nepřetržité. Pracuje se ve dvou poschodích, oddělených mřížovou podlahou se spoustou montážních otvorů. Kdyby matice spadla dolů a někoho trefila - je mrtev.

Reklama

Potom přijde na řadu mnohem menší vnitřní kryt. Váží pouhých 38 tun. Problém je v tom, že pára, která jím prochází, může být radioaktivní a celá zóna má zvláštní režim vstupu. I nepatrná kontaminace radioaktivními částicemi znamená pro postiženého v nejlepším případě dlouhé drhnutí ve sprše a opakované přeměřování radiace. V nejhorším nemoc z ozáření.

V některých částech provozu je tak vysoká radioaktivita, že vnitřní obhlídku dělají dálkově řízení roboti. Případné závady řeší několik skupin montérů, kteří jsou pod neustálou kontrolou, aby nedošlo k překročení  ročních dávek ozářenípovolených hygienickými a bezpečnostními normami.

Uvnitř je rotor turbíny, který je třeba vyměnit. Váží přes 70 tun a je ho nutné osadit s přesností na tisíciny milimetru. Kdyby byl osazen nepřesně, nebo by nebyl přesně vyvážený,  mohlo by dojít k poškození celého soustrojí s nedozírnými následky.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více