K-19: Neznámý příběh

Autor: Z1 Televize 🕔︎︎ 👁︎ 80.073

K-19 byla první sovětská ponorka s jaderným pohonem vyzbrojená balistickými raketami. Příběh o havárii jejího jaderného reaktoru znají téměř všichni, díky Holywoodskému filmu s Harrisonem Fordem v hlavní roli. O tragédii, ke které došlo o 11 let později neví prakticky nikdo. Přitom při ní zahynulo více než třikrát tolik námořníků.

 

Reklama

První sovětská jaderná ponorka schopná nést balistické střely K-19 byla postavena jako protiváha americké ponorky USS George Washington (SSBN-598). Ale její služba měla velmi odlišný průběh.

Již při křtění trupu 8. dubna 1959 se nerozbila lahev s šampaňským, což je odjakživa považované za špatné znamení. V průběhu služby se to potvrdilo do puntíku. Nehody pronásledovaly posádky nešťastné ponorky po celou dobu služby. Nejznámější je havárie reaktoru 4. července 1961, která se stala námětem pro hollywoodský kasový trhák s Harrisonem Fordem v hlavní roli, film K-19: The Widowmaker (v češtině K-19: Stroj na smrt). Po této události byla ponorka K-19 svými posádkami pokřtěna výmluvnou přezdívkou - Hirošima.

O druhé tragédii, která se stala 24. února 1972 se prakticky neví. Ten den vypukl ve strojovně intenzivní požár, způsobený průsakem hydraulické kapaliny na rozpálené filtry. Nehoda stála životy 25 námořníků, kteří zůstali uvězněni ve třech úsecích zachvácených ohněm. Dalších 15 bylo nezvěstných. Ponorka se musela vynořit.

Reklama

Boj o její záchranu pokračoval na hladině. Venku zuřilo bouřlivé počasí s desetimetrovými vlnami. Navzdory zuřící bouři se námořníkům z hladinových jednotek postupně podařilo evakuovat členy posádky ponorky. Ale v zadním torpédovém úseku zůstalo uvězněno 12 mužů, ke kterým se nebylo možné dostat. Kdykoli záchranné týmy otevřely vodotěsné dveře do vypálených úseků, hydraulická kapalina začala znovu hořet a dozadu se nedalo projít.

Kvůli vlnobití, které pohazovalo i křižníky jako dětskými hračkami, nebylo možné vzít ponorku do vleku. Mužům v torpédovém úseku docházel postupně kyslík, voda, potraviny a nakonec i naděje na záchranu.

Vyprostit se je podařilo až po dlouhých 24 dnech, strávených v naprosté tmě, v těsném úseku s vydýchaným vzduchem, bez potravin a pitné vody. Počet obětí se vyšplhal na 28. Osudy těch, kteří přežili jsou námětem dramatického dokumentu K-19 Neznámý příběh vysílaném televizí Z1.

Dokument ukazuje řadu historických záběrů a je obohacený autentickým vyprávěním námořníků, kteří tragédii přežili.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více