sochař por. František Mička

Autor: Radim Chrást / Radim.ch 🕔︎︎ 👁︎ 27.618

František Mička se narodil 12. prosince 1878 v Podolí u Nového Města na Moravě, v rodině rolníků, číslo popisné 14.

Do obecné školy chodil v Bobrové a již zde se projevoval jeho velký výtvarný talent. Na přímluvu řídícího školy absolvoval keramickou školu v Bechyni.

Reklama

Po škole pracoval na Moravě, v Německu a také ve francouzské Paříži.

Od roku 1906 trvale žil v USA.

Od roku 1912 pracoval v Národním muzeu ve Washingtonu, kde v antropologickém oddělení Dr. Aleše Hrdličky modeloval panoramatické skupiny indiánů pro výstavy v San Diegu a San Francisku. Od roku 1915 pracuje v New Yorku v dílně sochaře Borgluma.

Dne 17.10.1917 se v New Yorku přihlásil do československého dobrovolnického vojska. Byl jmenovan velitelem transportu více než 2000 československých dobrovolníků.

Po příjezdu do Francie dne 03.01.1918 byl prezentován u 23. polního pluku a poslán do důstojnické školy v St. Maixent, kde působil jako tlumočník a asistent učitele kreslení. Poté bojoval krátce na frontě a odtud jej odeslali zpět do USA k náboru dalších dobrovolníků.

Po podepsání příměří byl povolán zpět do Paříže a v roce 1919 přijíždí do Prahy. Byl povýšen do hodnosti poručíka a vyslán jako vedoucí hospodářské mise do USA.

Demobilizován z legií byl 07.04.1921 ze stavu 23. polního pluku.

Reklama

Ve Washingtonu pak do roku 1922 pracoval v československé delegaci.

Po skončení práce pro delegaci se vrátil k umělecké činnosti a na různých místech USA se podílel na několika významných sochařských pracích (např. spolupráce na vojenském pomníku v Jacksonville na Floridě, fontána u knihovny v Miami a také na monumentálním sousoší čtyř amerických presidentů v Mount Rushmore).

Od roku 1934 žil trvale v Miami, kde i zemřel a byl pochován. Přesné datum úmrtí není známo.

Čerpáno z Vojenského archivu, publikace Legionáři okresu Žďár nad Sázavou od Ivo Filky, internetu a vzpomínek příbuzných, kteří dodnes v Podolí žijí.

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více