The Fighting Temeraire

Autor: Martin Kaltoun (MART.in) / MART.in 🕔︎︎ 👁︎ 31.452

Obraz, jenž byl v Anglii zvolen britským nejoblíbenějším obrazem. Obraz Josepha Mallorda Williama Turnera. Co je na něm tak zajímavého a co ho činí zvláštním? Co nebo kdo je Temeraire? A proč se článek o obrazu objevuje zde, na serveru, který se nevěnuje umění, ale, jak je z názvu patrné, válce, bojištím, vojákům, zbraním a věcím souvisejícím?

The Fighting Temeraire, tugged to her Last Berth to be broken up, 1838

Plný název obrazu, nám již může mírně napovědět. Překlad názvu znamená „Bojovná Temeraire, vlečená do jejího posledního kotviště k rozebrání“.

Reklama

Další nápovědou by mohla být třeba poznámka, že obraz se nachází v Národní galerii v Londýně, která sídlí, tak trochu symbolicky, na Trafalgar Square (Trafalgarské náměstí).

Ale nejvíce asi napoví pohled na samotný obraz.

The Fighting Temeraire, tugged to her Last Berth to be broken up, Joseph Mallord William Turner, 1838
The Fighting Temeraire, tugged to her Last Berth to be broken up, Joseph Mallord William Turner, 1838

Obraz J. M. W. Turnera zobrazuje HMS Temeraire, která je vlečena po řece Temži do Beatsonových doků v Rotherhithu k rozebrání. Obraz samotný je alegorií nástupu nové technologie, nového věku páry, který zastupuje malý, špinavý, vlečný parník a zániku věku plachetnic, jež zastupuje právě loď Temeraire, která na obrazu mizí v ranním oparu a je zastíněna tehdejším výkřikem moderní technologie. I další plachetnice na obraze jsou v dáli a ztrácí se na pozadí obrazu. A právě malý parník, vystupující z obrazu, který klidně a s převahou síly vleče obrovskou a slavnou loď, symbolizuje nástup páry v jejím „ušpiněném“, ale přesto silném příslibu budoucnosti. Symbolikou zániku slavné éry plachetnic je nejen západ slunce osvětlující scénu, ale hlavně již zmíněná Temeraire, která, ač v pozadí, je hlavním motivem obrazu. Loď je malována jemnými a světlými barvami, ale přesto je majestátným symbolem své éry. Bohatost a nádheru zdůrazňuje použití zlaté barvy na trupu plachetnice.

Obraz byl nejoblíbenějším autorovým dílem a ten jej odmítal prodat. Je mírně idealizovaný a i když zobrazuje skutečnou událost, v mnoha ohledech se od ní liší. Ve skutečnosti byla loď vlečena dvěma parníky a v té době byla v mnohem horším stavu, dávno již byla sundána děla, loď přišla i o své stěžně, lana a plachtoví. Událost se také neodehrála při západu slunce. A orientace západu slunce na obrazu i tak neodpovídá skutečnosti. A samotný název Fighting Temeraire není odvozen od skutečné přezdívky lodi. Posádkou byla nazývána „Saucy Temeraire“ (Smělá, případně také Drzá Temeraire, vzhledem k významu fr. Téméraire se jedná o zdvojení významu, ve výsledku tedy něco jako "Smělá Odvážná"). To vše je umělecká licence autora.

A TTD obrazu?

Jedná se o olejomalbu na plátně o rozměrech 90,7 x 121,6 cm (36 x 48 palců).

Reklama

Obraz namaloval anglický romantický malíř Joseph Mallord William Turner v roce 1838 a poprvé byl vystaven v Královské akademii roku 1839. V současné době visí v místnosti číslo 34 věnované britskému umění v letech 1750-1850 v Národní galerii na Trafalgar Square v Londýně.

No ale teď již k samotné lodi, jejíž název obraz nese. Co je zač a co znamenala poznámka o Trafalgar Square?

Tato loď se totiž nesmazatelně zapsala do dějin anglického námořnictva a to právě v bitvě u Trafalgaru.

HMS Temeraire byla lodí Royal Navy (britského královského námořnictva), řadovou lodí druhé třídy, plnoplachetník třídy Neptune nesoucí 98 děl na svých  třech dělových palubách,  na přídi a na zadní palubě. Spuštěna byla 11. října 1798 v Chathamu. Pojmenována byla po francouzské 74dělové lodi, ukořistěné v bitvě u Lagosu v roce 1759, která byla po té zařazena do stavu královského námořnictva (Téméraire - fr. Smělá, Odvážná).

Bitvy u Trafalgaru 21. října 1805 se zúčastnila pod velením kapitána Eliaba Harveye, jako druhá v linii za vlajkovou lodí Victory admirála Nelsona (mimochodem i tato bitva včetně lodi Temeraire se objevila na obrazích J. M. W. Turnera). Během bitvy se loď střetla s nepřítelem, když proplula mezi lodí Bucentaure a Redoutable. A právě boční salva Temeraire vypálená na loď Redoutable, která do té doby velmi silně ohrožovala Nelsonovu Victory, přispěla zničení a kapitulaci Redoutable. Redoutable spojeným silám Victory a Temeraire neodolala a ve chvíli, kdy z ní zbyl pouhý vrak sevřený z obou stran nepřátelskými plavidly, se vzdala. Lodi Temeraire se v pokračující bitvě podařilo napadnout a následně zajmout francouzskou 74dělovou loď Fougueux, která se snažila pomoci lodi Redoutable. Plavidla Redoutable i Fougueux se po bitvě potopila. Ironií osudu patřila obě plavidla do třídy 74dělových liniových lodí pojmenované Téméraire. Fouqueux patřila k neupravené variantě Téméraire a Redoutable, původním jménem Suffren, patřila k variantě (podtřídě) Duquesne.

Anglická loď Temeraire však také nevyšla z bitvy lacino a byla těžce poškozena. V letech 1812-1815 sloužila jako vězeňská loď a poté dosloužila jako ubytovací loď do roku 1836, kdy byla vyřazena a následně prodána k rozebrání. 6. října 1838 byla po Temži odtažena do Beatsonových doků v Rotherhithu. A tímto se dostáváme zpět k obrazu, který tuto událost zobrazuje a uzavírá tak osud tohoto hrdého plavidla.

I když ne tak docela. Několik kusů dřeva bylo použito k zhotovení stolu a dvou biskupských židlí v kostele Sv. Marie v Rotherhithu. A navíc sláva lodi pokračuje i samotným obrazem, o čemž napovídá i zmíněné zvolení malby nejoblíbenějším obrazem Anglie v anketě BBC.

Na závěr už jen TTD lodi HMS Temeraire:

Řadová loď druhé třídy Neptune
Stavba objednána 9. 12. 1790    
Založení kýlu červenec 1793    
Spuštěna na vodu 11. 9. 1798    
Rozebrána 1838    
Stavitel Doky v Chathamu    
Výtlak 2 155 tun    
Délka 56 m (dělová paluba)/ 46,5 m (kýl)    
Šířka 16 m    
Ponor 6,4 m    
Pohon plachty    
Výzbroj 98 děl Spodní dělová paluba (Lower gundeck) 28 x 32librové dělo
Střední dělová paluba (Middle gundeck) 30 x 18librové dělo
Horní dělová paluba (Upper gundeck) 30 x 18librové dělo
Zadní paluba (Quarterdeck) 8 x 12librové dělo
Příď (Forecastle) 2 x 12librové dělo

 

Reklama

 

A drobné PS pro fanoušky agenta 007 Jamese Bonda. Obraz se objevuje v 23. pokračování Bondových dobrodružství s názvem Skyfall. V Národní galerii se schází Bond s novým Q a oba sedí před tímto obrazem. Nový mladý Q srovnává Bonda s Temeraire a předpovídá mu soumrak v novém světě špionáže.

 

Za úpravu a upřesnění některých odborných názvů děkuji těmto uživatelům: Rad, bitaxe a janko

 

Zdroj:
http://www.artgallery.co.uk/news/the_story_behind_the_fighting_temeraire
http://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Temeraire_(1798)
http://www.icons.org.uk/nom/nominations/turner-s-the-fighting-temeraire
http://www.j-m-w-turner.co.uk/turner-temeraire.htm
http://www.nationalgallery.org.uk/paintings/joseph-mallord-william-turner-the-fighting-temeraire
http://www.nationalgallery.org.uk/visiting/floorplans/level-2/room-34
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Fighting_Temeraire
http://en.wikipedia.org/wiki/T%C3%A9m%C3%A9raire_class_ship_of_the_line
osobní návštěva Národní galerie v Londýně
propagační materiály Národní galerie v Londýně

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více