Válečný film Katyň vychází na DVD

Autor: Radek Havelka / Admin 🕔︎︎ 👁︎ 14.235

Příběh válečného zločinu, jenž se stal symbolem nelidského Stalinova režimu.

Příběh lži, která měla tento zločin vymazat z lidské paměti.

Reklama

Dlouho očekávaný film režiséra Andrzeje Wajdy popisuje osudy polských důstojníků a příslušníků inteligence, zmasakrovaných sovětskou tajnou policí NKVD roku 1940. Zmizení více než 22 500 mužů zůstávalo dlouho záhadou pro svět a především pro jejich blízké. Když však nacisté objevili v roce 1943 masové hroby u Katyně, začala druhá kapitola tragického příběhu – pronásledování těch, kteří se nebáli o zločinu mluvit pravdu.

Tento boj skončil až v roce 1990, kdy Kreml přiznal odpovědnost za masakr. Přesto Rusko stále odmítá odtajnit dokumenty týkající se této události a uznat masakr za genocidu. 

Filmové drama, které Wajda natočil podle knihy „Katyń: Post Mortem“ Adrzeje Mularczyka, se zaměřuje na příběhy lidí, které masakr s různou intenzitou osobně zasáhnul. Právě tak jako zasáhnul jeho tvůrce: v Katyni byl zavražděn Wajdův otec a také strýc hudebního skladatele Kryzstofa Pendereckého. Děj filmu vypráví o osudy čtyř důstojníků a jejich rodin na pozadí dějin Polska, které v roce 1939 vymazaly z mapy Evropy armády aliance dvou totalitních režimů. Krutý příběh začíná 17. září 1939, kdy do země vstupuje Rudá armáda…

Film byl v roce 2008 nominován na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Sám Andrzej Wajda je držitelem čestného Oscara za celoživotní dílo z roku 2000.

 

Reklama

DVD Katyň za jedinečnou cenu si můžete objednat v internetovém obchodě Filmopolis.cz. 

Soutěž - pokud si film objednáte do 9. dubna 2009, automaticky jste zařazeni do slosování o knihu od Andrzeje Mularczyka, podle které byl tento snímek natočen.

 

Odkaz: http: //www.filmopolis.cz/dvd/katyn/?prid=50 

 

Katyň:

Žánr: válečný / drama
Délka: 117 min
Obraz: 16: 9
Zvuk: česky 5.1, polsky 5.1
Titulky: české
Země původu: Polsko
Rok výroby: 2007
Bonusy: Rozhovor s režisérem Andrzejem Wajdou, upoutávky
Režie: Andrzej Wajda
Scénář: Andrzej Wajda, Wladyslaw Pasikowski, Przemyslaw, Nowakowski
Kamera: Pawel Edelman
Hudba: Kryzstof Penderecki
Hrají: Joachim Paul Assböck, Andrzej Chyra, Artur Zmijewski, Wladyslaw Kowalski, Agnieszka Glinska, Pawel Malaszynski a další

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více