Stíhači v boji II - 14 Porážka Luftwaffe

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 37.514

Přestože byla Luftwaffe koncem roku 1944 v defenzívě a obrana říše už byla nad její síly, vzepjala se na Nový rok k zoufalé akci. K obloze vzlétly prakticky všechny použitelné stíhací letouny s jediným cílem – zasadit spojencům drtivý úder.

Němci při přípravě akce vycházeli z jednoduchého předpokladu – Spojenci si určitě neodpustí silvestrovské oslavy a na Nový rok nebudou úplně ve střehu. V tomto směru se skutečně nemýlili.

Reklama

Druhým předpokladem bylo, že se je podaří naprosto překvapit a dřív, než se vzchopí k organizovanému odporu, bude jejich letectvo rozbité na zemi tak, jak se to podařilo v úvodních dnech operace Barbarossa. Tento předpoklad už vyšel poněkud hůře, než si organizátoři akce představovali.

Co nevyšlo vůbec, byl předpokládaný rozsah škod, které se spojencům podaří způsobit. A už vůbec nevyšly odhady vlastních ztrát, které měly být nepatrné.

Reklama

Místo toho začala celá akce nedorozuměním s jednotkami flaku, které nebyly o celé akci informované. Protože v té době létaly letouny Luftwaffe jen v malých jednotkách, obsluhy flaku považovaly obrovský svaz automaticky za spojenecký. S identifikací cílů se nezdržovaly a rovnou zahájily střelbu.

Palba německého flaku si mezi vlastními letouny vybrala krvavou daň. Co bylo horší, palba flaku neunikly pozornosti spojeneckých hlídek a ty vytušily, že se něco chystá. Přestože se spojenecké velení nemohlo rozhoupat k akci, rozhodující prvek překvapení byl ztracen.

Na některých základnách se podařilo zvednout alespoň některá letadla do vzduchu. Piloti se zoufalé snažili zabránit tragédii. Ztráty letounů na zemi byly velké, ale ne drtivé, jak Němci plánovali.

Navíc útočníci za svůj výpad zaplatili ztrátou dalších strojů. Po skončení akce, které se účastnily prakticky všechny bojeschopné letouny, které Luftwaffe dokázala dát dohromady, třetina strojů chyběla.

Ztráty tedy byly těžké na obou stranách. Zásadní rozdíl byl v tom, že ztráty techniky dokázali Spojenci poměrně rychle nahradit, protože výkonný průmysl již běžel na plné obrátky a chrlil techniku po tisících.

Na německé straně to bylo jinak. Průmysl sice vyrábět dokázal, ale neměl z čeho. Chyběly základní suroviny a šetřilo se, kde se dalo. Tato akce zlomila Luftwaffe vaz.

Reklama

Na německém neúspěchu se nezanedbatelnou měrou podíleli piloti Mustangů a Thunderboltů rozmístěných na zapadlých základnách Y 29 a Y 32 v Belgii. Divoké souboje se odehrávaly přímo nad letištěm. Příslušníci pozemního personálu tak měli možnost vidět leteckou bitvu „z první řady“.

Popisem poslední velké akce německé Luftwaffe, s krycím názvem Bodenplatte, se zabývá poslední díl série Stíhači v boji, nazvaný Porážka Luftwaffe.

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v této části seriálu:

Letadla:

P-47 Thunderbolt

B-17 Flying Fortress

Focke-Wulf Fw 190

Messerschmitt Bf 109

P-51 D Mustang

Ostatní:

General John C. Meyer

Lieutenant General Sanford K. Moats

Y-29 Asch

9. Air Force

352. Fighter Group

366. Fighter Group

Jagdgeschvader 11

Související články:

Moderní letecké souboje

premiéru vysílá Česká televize dne 19.06. na  ve 20:00

reprízu vysílá Česká televize dne 23.06. na  v 06:55 

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více