Stíhači v boji II - 07 Souboje v Pouštní bouři

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 34.020

Operace Pouštní bouře byla soubojem spojeneckého a iráckého letectva. Muži v kokpitech spojeneckých letadel, většinou bez bojových zkušeností, se měli utkat s protivníkem ostříleným z mnoha bitev.

V noci 17. ledna 1991 byly zahájeny letecké údery operace Pouštní bouře. Většina pilotů na straně spojenců nikdy žádnou válku nezažila. Ti poslední, kteří sloužili ve Vietnamu, byli dávno ve výslužbě a hrstka, která se zúčastnila lokálních potyček, nemohla na situaci nic změnit.

Reklama

Letecké síly na celém světě se snažily využít poznatky z války ve Vietnamu. Některé je měly z „první ruky“, některé jen zprostředkované od spojenců na jedné nebo druhé straně. Největší změny prodělalo americké letectvo a letecké síly USN.

Pilířem byly informační technologie a vyspělá elektronika. Převahu měly vlastním pilotům poskytnout letouny včasné výstrahy monitorující leteckou aktivitu protivníka, letouny pro REB měly umlčet nepřátelské radary, řízené střely měly umožnit ničení nepřátelských letadel mimo vizuální dohlednost a zbraně s koncovým navedením měly umožnit ničení bodových cílů na zemi.

Reklama

Ale bude celý komplikovaný systém fungovat, nebo zase technologie předběhla dobu a praktické výsledky budou daleko za očekáváním?  Na to dají odpověď první hodiny konfliktu. Buď se podaří vybojovat vzdušnou nadvládu, nebo budou vlny úderných letounů zmasakrované nepřátelskou PVO a stíhačkami protivníka.

Na hrotu úderné formace letěli Capt. Jim Denton a Capt. Brent Brandon v letounu EF-111 Raven. Jaké to je, bojovat v prvních hodinách konfliktu? Jaké to je, letět v čele úderných sil na zcela neozbrojeném letounu určeném pro vedení radioelektronického boje?

Jaké to je, když na vás zaútočí protivník, se kterým jste se neměli nikdy setkat? Protivník pilotující jedno z nejmodernějších letadel své doby, určené k vybojování vzdušné nadvlády?  To se dozvíte v úvodu sedmé části seriálu Stíhači v boji, nazvané Pouštní bouře.

Došlo samozřejmě i k soubojům letounů, které byly pro vzdušný boj určeny primárně. S napětím se očekávaly souboje nejvýkonnějších letounů východního a západního bloku. MiGu-25 a F-15 Eagle.

Oba byly schopné létat dvakrát rychleji než zvuk. MiG měl na své straně převahu maximální rychlosti, americký letoun zase vyspělou elektroniku. MiG byl určený pro přepady rychlých cílů, F-15 pro vybojování vzdušné nadvlády.

Reklama

Papírově byly oba letouny výkonné a výsledek střetnutí se nedal dopředu odhadnout. Vše bude záležet na pilotech a celkové taktické situaci.

19. ledna se piloti F-15 setkali s iráckými protivníky v letounech MiG-25. Hned od začátku bylo jasné, že Iráčané nejsou žádní amatéři. Použili taktiku vyvinutou sovětskými poradci právě proti F-15.

V souboji používali velmi obratně rušení a několik řízených střel se jim podařilo zarušit flérami nebo dipólovými pásky. Podaří se Američanům sestřelit MiGy řízenými střelami, dojde na kanony, nebo se z lovců stanou oběti? To se dozvíte v hlavní pasáži sedmé části seriálu Stíhači v boji, nazvané Pouštní bouře.

Nejlepší iráčtí piloti Mirage F.1 byli přeškoleni na nové MiGy-29. Pokud se s nimi spojenečtí piloti setkali, mohli si být jisti, že souboj bude tvrdý a pokud budou chtít zvítězit, budou muset sáhnout až na dno svých sil. Navíc byla vzdušná situace značně nepřehledná a v některých případech nepomáhala ani technologická převaha. Letouny bylo nutné identifikovat vizuálně a pustit se do manévrového souboje. A v boji na krátkou vzdálenost MiG-29 vynikal.

Ovšem byly situace, kdy o identitě protivníka nebylo nejmenších pochyb. Pokud v prostoru nebyly vlastní letouny a osádkám AWACSů se podařilo identifikovat letouny jako nepřátelské, bylo možné naplno využít převahu a zahájit boj mimo vizuální dohlednost.

Jak to celé fungovalo, se dozvíte v závěru sedmé části seriálu Stíhači v boji, nazvané Pouštní bouře.

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v této části seriálu:

Letadla:

F-15 Eagle

F-15E Eagle

F-111 Aardwark

EF-111 Raven

E-3A Sentry

MiG-23

MiG-25

MiG-29

Mirage F.1

R-40

R-60

AIM-9 Sidewinder

AIM-7 Sparrow

Související články:

F-15 versus MiG-25

Moderní letecké souboje

premiéru vysílá Česká televize dne 02.05. na  ve 20:00

 reprízu vysílá Česká televize dne 05.05. na  v 06:55

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více