Stíhači v boji II - 04 Krvavý den

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 27.726

10. květen 1972, zdánlivě běžný den vleklé války. Ale úplně běžný nebyl – ten den totiž bylo sestřeleno nejvíc severovietnamských letadel za celou válku.

Když Američané rozhodli o stažení svých vojsk z Vietnamu, rozhodli se Severovietnamci provést ofenzívu. Slabá jihovietnamská armáda nedokázala náporu odolat. Aby Američané alespoň zpomalili postup severovietnamských jednotek, rozhodli se obnovit bombardovací ofenzívu nazvanou Linebacker.

Reklama

Navzdory blábolení některých novinářů se nejednalo o žádné „nevybíravé bombardování“, ale pečlivě plánované mise s cílem zasáhnout vybrané cíle a omezit civilní ztráty. Za nedodržení instrukcí byli velitelé i piloti voláni k osobní odpovědnosti.

Jedním z takových cílů bylo skladiště paliva v přístavu Haiphong. Na cíl zaútočila hned ráno skupina 30 letounů z USS Constellation. Údernou vlnu tvořily letouny A-6 Intruder a A-7 Corsair, doprovod jim poskytovaly Phantomy od perutě VF-92. Jeden z nich pilotoval Kurt Dose s RIO Jimem McDevittem.

Poblíž základny Kep jim Red Crown ohlásil nepřátelské letouny. Okamžitě zamířili k nepřátelskému letišti a načapali tam dva vzlétající MiGy-21. Po krátkém souboji otevřel Dose skóre toho dne sestřelem jednoho MiGu-21 pomocí řízené střely Sidewinder, která se MiGu „zavrtala“ do výtokové trysky.

Reklama

Zbýval druhý MiG, kterého se Dose snažil vymanévrovat. Dose byl příliš nízko a radar byl zahlcen falešnými odrazy od země. Nedokázal MiG zaměřit řízenou střelou AIM-7 Sparrow. Potom se do souboje připletly další dva MiGy, které se blížily zespodu. Dose musel čelit hrozbě.

Pilot MiGu-21 využil situace, dostal se na jeho šestou hodinu a odpálil řízenou střelu R-3S. Zda se Dosemu podaří uniknout, se dozvíte v úvodu čtvrté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Krvavý den.

Druhou vlnu vypravilo letectvo. Letouny startovaly ze základen v Thajsku a než se vydali ke svému cíli, naposledy nad Laosem doplnily nádrže po špunty z tankovacích letounů KC-135.

Jejich úkolem bylo zničit most Paula Doumera. Jednalo se o klíčový dopravní uzel, který nesl páteřní železniční a silniční komunikace. Jeho vyřazení by postupující severovietnamské armádě způsobilo velké logistické problémy.

Údernou vlnu tvořilo 32 Phantomů a jejich doprovod 28 letedel stejného typu. Hned v úvodu utkání se podařilo letce Oyster nepřítele překvapit a salvou Sparrowů odpálených na vstřícném kurzu smetla z oblohy tři MiGy. Potom se ale sama stala obětí v pasti nastražené Vietnamci.

Reklama

Do souboje vstoupily MiGy-19 s těžkou výzbrojí tří 30milimetrových kanonů. Jeden z nich se zavěsil za Phantom dvojice Bob Lodge a Roger Locher a zahájil palbu. Vybuchující granáty o velikosti tenisáku létaly obloukem stále blíž trupu Phantomu. John Markle zoufale hulákal do rádia, aby Lodge varoval, ale ten letěl stále rovně. Podaří se jedné z nezjkušenějších osádek uniknout, nebo ne? Odpověď je v hlavní pasáži čtvrté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Krvavý den.

Nicméně úderné vlně se podařilo most zničit pomocí řízených bomb s televizním a laserovým naváděním. Postup severovietnemské armády byl na dlouhou dobu zpomalen kvůli potížím se zásobováním.

Třetí kolo náletů leželo opět na bedrech pilotů námořnictva. Cílem bylo tentokrát železniční seřadiště Hai Dong. Jedním z pilotů doprovodných stíhaček byl Matt Connely s backseaterem Tomem Blonskim. Během náletu zaútočili na dva MiGy-17, které se pokoušely sestřelit A-7 Corsair z útočné vlny.

Dva MiGy se jim podařilo sestřelit řízenými střelami Sidewinder, ale při souboji s třetím MiGem Connely Phantom přetáhl a spadl do vývrtky. Letoun se řítil k zemi, vždy tři otočky na jednu stranu a tři na druhou. Rychle ztrácel výšku.

Jestli se jim podaří z prekérní situace vyváznout, nebo budou muset zatáhnout za madla vystřelovacích sedaček a skončí někde ve vietnamské džungli, se dozvíte v závěru čtvrté části seriálu Stíhači v boji, nazvané Krvavý den.

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v této části seriálu:

Letadla a výzbroj:

A-6 Intruder

A-7 Corsair II

F-4 Phantom II

KC-135

MiG-17F

MiG-19

MiG-21

AIM-7E Sparrow

AIM-9D Sidewinder

AGM-62 Walleye

GBU-10 Paveway

R-3S

Osobnosti:

Steve Ritchie

Chuck DeBelleuve

Ostatní:

Most Paula Doumera

USS Constellation (CV-64)

VF-92

premiéru vysílá Česká televize dne 10.04. na  ve 20:00

reprízu  vysílá Česká televize dne 14.04. na  ve 06:55

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více