Stíhači v boji II - 01 První krev

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 31.910

První letecké souboje se odehrály v době první světové války. V té době se z křehkých letounů, schopných unést sotva pilota staly stroje vyzbrojené kulomety a disponující dostatečným výkonem, aby byly schopné provádět základní akrobatické obraty.

Nad celou frontou probíhaly zuřivé letecké souboje desítek a stovek letadel jedné a druhé bojující strany. Postupně byly vypracované zásady vedení vzdušného boje a Dicta Boelke se stala „biblí“ stíhacích pilotů. Tato nadčasová publikace neztrácí v některých svých bodech platnost ani v dnešních dnech.

Reklama

Letecké souboje, které zpočátku probíhaly téměř na úrovni rytířských klání, mezi jednotlivci postupně přerostly v nemilosrdná jatka, kde bylo jediným cílem zabít protivníka. Z času na čas se vyskytly výjimky.

V červnu 1917 se nad Francií utkala dvě esa. Na německé straně Ernst Udet a proti němu miláček francouzského národa Georges Guynemer. Jeden pilotoval Albatros D.III a druhý SPAD VII. Nejlepší letouny své doby. Po úvodním střetu na vstřícném kurzu se rozpoutal regulérní manévrový souboj, ve kterém získával Guynemer mírnou převahu, nicméně i Udetovi se dařilo dostat protivníka do zaměřovače. Ale když stiskl spoušť, zbraně mlčely. Guynemer viděl jeho problémy a bylo mu jasné, že má před sebou bezbrannou oběť, která nemůže uniknout záplavě střel z jeho kulometu.

Oba letouny vyrazily proti sobě. Udet se smířil se svým osudem. O Guynemerovi se vědělo, že je vynikající střelec, na sestřelení protivníka mu mnohdy stačilo pár nábojů. Výsledek souboje je obsahem úvodu první části seriálu Stíhači v boji nazvané První krev.

Reklama

Obě bojující strany se snažily vyvíjet stále modernější a výkonnější letouny, které by vlastním pilotům poskytly výhodu před svými protivníky. Jedním z letounů, který znamenal nepříjemné překvapení pro spojence, byl trojplošník Fokker Dr.I. Letoun, který byl mimořádně obratný a skvěle stoupal. V rukách zkušeného pilota byl nebezpečným smrtícím nástrojem. Jedním z takových pilotů byl Werner Voss. Na prototypu Fokkeru Dr.I sestřelil dva britské letouny S.E.5a. Pomstít své druhy se vydalo šest pilotů 56. peruti v čele s kapitánem McCuddenem. Všichni se stali stíhacími esy s pěti a více sestřely.

Voss už esem byl a jeho konto se blížilo k padesátce. Výzvu bez váhání přijal, a ač osamocen, svým šesti protivníků se postavil. V souboji přiváděl své protivníky k úžasu, když předváděl neuvěřitelné akrobatické obraty. Výsledkem bylo, že přes veškerou snahu se ani jednomu ze šesti pilotů nepodařilo Vosse sestřelit. Naopak Voss jednoho z Britů přinutil s kouřícím motorem opustit bojiště. Vossovi se několikrát naskytla příležitost opustit bojiště a odpoutat se svým pronásledovatelům, ale nikdy ji nevyužil. Britové po něm stříleli při každé příležitosti a z každého úhlu. Voss se zdál být nezranitelný. Jak celý souboj skončil, se dozvíte v hlavní pasáži první části seriálu Stíhači v boji nazvané První krev.

Když spojencům docházely lidské zdroje, zapojila se do války zámořská velmoc, Spojené státy. Američtí vojáci neměli své letouny. Bojovali na francouzských SPADech. Jedním z nich byl Raymond Brooks, který se na SPADU XIII utkal s přesilou německých Fokkerů D.VII.

Bojoval sám proti osmi. Zpočátku měl výhodu v tom, že Němců bylo tolik, že si navzájem překáželi a navíc museli dávat pozor, aby nestříleli po sobě navzájem. Dva Němce se mu podařilo sestřelit, ale ostatní to jen rozzuřilo a navíc měli víc prostoru k manévrování. Chtěli pomstít smrt svých druhů a Američana sestřelit. Navíc mu při jednom manévru došlo palivo a než přepnul na záložní nádrž, zůstal viset s nehybnou vrtulí na vrcholu stoupání. Dostal několik zásahů a jeden z jeho kulometů byl vyřazen zásahem nepřátelského projektilu.

Přesto se mu podařilo zápalným střelivem sestřelit další dva protivníky, kteří se mu připletli do zaměřovače. Ostatní se soustředili na jedinou věc. Zabít ho za každou cenu. Zda se mu podaří vyváznout, se dozvíte v závěru první části seriálu Stíhači v boji nazvané První krev.

Reklama

Více o celém seriálu na stránkách

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v této části seriálu:

Letadla:

Albatros D.III

SPAD VII

Fokker Dr.I

S.E.5a

Fokker D.VII

SPAD XIII

Výzbroj:

Lewis

Spandau

Vickers

Osobnosti:

Ernst Udet

Manfred Freiherr von Richthofen

Georges Guynemer

Arthur Rhys-Davis

Keith Muspratt

Richard Maybery

Arthur Raymond Brooks

Werner Voss

James McCudden

Ostatní:

Escadrille Laffayette

56. Squadron RAF

premiéru vysílá dne 15.09. na ve 20:00

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více