USS Enterprise - 01 Pearl Harbour

Autor: Ing. Radek ˝ICE˝ Panchartek / ICE 🕔︎︎ 👁︎ 30.072

Spojené státy byly zataženy do druhé světové války napadením největší tichomořské základny japonskými palubními letouny. V době kdy padaly první bomby, proradní japonští diplomaté projednávali detaily mírové smlouvy státním tajemníkem Hullem. Takové zákeřnosti se nezapomínají. V Pacifiku začala námořní válka, jakou svět neviděl … válka letadlových lodí.

6. prosince 1941 se USS Enterprise vracela z rutinní plavby na základnu tichomořské floty Pearl Harbour. Její bojová skupina, tvořená několika doprovodnými loděmi, včetně malých torpédoborců se zdržela v divoké bouři. Toto zdržení uchránilo letadlovou loď Enterprise před zkázou, která postihla americkou bitevní flotu zakotvenou v Pearl Harbour, jak uvidíte v první epizodě nového seriálu České televize – Letadlová loď Enterprise.

Reklama

Japonci si vybrali pro útok neděli ráno, kdy měla většina námořníků volno, byla na bohoslužbách nebo dospávala sobotní noc v baru. Jejich cílem bylo vyřadit tichomořskou flotu jediným soustředěným úderem. Cílem číslo jedna byly letadlové lodě.

K jejich smůle 7. prosince ráno v Pearlu žádná americká letadlová loď nebyla. Zničení většiny bitevních lodí byl bezpochyby obrovský úspěch, ale Japonci si tím udělali „medvědí službu“.

Reklama

- Po zákeřném přepadení bez vyhlášení války pro Američany neexistovalo jiné řešení, než bezpodmínečná kapitulace Japonska – dřív nebo později.

- Absence bitevních lodí Američany donutila šetřit síly a využívat letadlové lodě taktikou „udeř a uteč“

- Šest letadlových lodí účastnících se nájezdu na Pearl se dostalo v seznamu cílů na první místo a američtí admirálové, speciálně William „Bull“ Halsey považovali jejich potopení za věc osobní cti

- Jestliže v neděli ráno převládaly v USA pacifistické názory, o pár hodin později neměly náborové kanceláře nouzi o rekruty odhodlané položit i život v boji proti Japonsku nebo Německu

Po hrůzách které viděla v Pearlu byla posádka USS Enterprise odhodlaná vrátit Japoncům úder při první příležitosti. Ale nešlo to tak snadno, jak by si mnozí přáli. Boj měl trvat dlouhé 4 roky. Vyžádal si mnohé oběti a sama letadlová loď utrpěla řadu šrámů.

Přesto se zúčastnila většiny bitev, měla podíl na potopení řady plavidel, včetně letadlových lodí, které se účastnily napadení Pearl Harbouru. Nakonec byla „Big E“ nejvíce vyznamenanou americkou lodí v celé druhé světové válce. Ale byly i krušné chvíle, kdy byla „Big E“ jedinou bojeschopnou americkou letadlovou lodí v celém Pacifiku. USS Enterprise se stala legendou, ještě v době kdy brázdila hladinu Tichého oceánu.

Reklama

První příležitost k odplatě se naskytla 10. prosince 1941. Piloti střemhlavých bombardérů „načapali“ na hladině vynořenou ponorku I-70. Výsledek duelu pilotů a posádky ponorky je námětem animovaných sekvencí první epizody seriálu České televize Letadlová loď Enterprise.

V únoru 1942 se USS Enterprise zúčastnila útoku na ostrov Wotje v Marshallových ostrovech. Během bojů rozšířili piloti útočných letounů skóre o několik japonských transportních lodí a jeden křižník. Přitom Big E jen o vlásek unikla těžkému poškození při sebevražedném náletu pilota těžce poškozeného bombardéru Betty. Posádka lodi prodělala svůj křest ohněm. Někteří příslušníci přitom prokázali mimořádnou odvahu. Stanete se svědky mimořádného povýšení námořníka o dva hodnostní stupně. Ale to vše byl jen začátek.

Skutečnou odplatou, která těžce zasáhla železné sebevědomí Japonců, byla dubnová akce letadlové lodi USS Hornet, doprovázené sesterskou USS Enterprise. Touto akcí byl nálet armádních bombardérů B-25 Mitchell na Tokio.

Letouny vzlétly z paluby Hornetu a přistály v Číně. Přestože hmotné škody způsobené Japoncům byly nepatrné, morální důsledky byly obrovské. Amerika se vzchopila z poraženeckých nálad a Japonci si uvědomili, že nejsou nezranitelní. Museli vyčlenit síly pro obranu mateřských ostrovů a ty jim potom chyběly při ofenzívách. Američanům svitla naděje.

Více o celém seriálu na stránkách 

Více o tomto dílu na stránkách

Hesla zmíněná v první části seriálu:

Letadla

Grumman F4F Wildcat

Douglas SBD-3 Dautless

Douglas TBD-1 Devastator

North American B-25 Mitchell

Mitsubishi A6M Zero

Aichi D3A Val

Nakajima B5N Kate

Mitsubishi G4M Betty

Lodě

USS Enterprise (CV-6)

USS Hornet (CV-8)

USS Nashville (CL-43)

USS Northampton (CA-26)

Osobnosti

James Doolittle

William "Bull" Halsey

Ostatní

Atol Wotje

Ostrov Oahu

základny

Wheeler field

Hickam field

Bellows field

MCAS Ewa

Související články

Čína od boxerského povstání po občanskou válku

Japonsko - čínská válka

Japonské vyhlášení války 5. prosince 1941

Smlouva tří mocností - Osa

Přepadení Pearl Harboru

Pearl Harbour

Doolittleův nálet na Tokio

Druhá světová válka - pacifické bojiště

V úterý 21.04.2009 ve 20:00 na programu     

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více